Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jdu pro zkušenosti. Nijak mi to nevadí. Syn je v období a proč a chtěla jsem se zeptat, jestli vaše děti jdou taky až k jádru pudla
příklad drž se mě, ať neupadnes. A proč? Protože tu jsou kořeny a můžeš zakopnout. A proč? Protože když spadnes na zem, tak si odres koleno. Proč spadnu? Protože tu jsou kořeny. Proč by to bolelo? Protože je země tvrdá. Proč je tvrdá? Abysme po ní mohli chodit. A proč? A to pak vlastně ani nevím co už říct
Myslela jsem, že "a proc " říká dítě jednou pro vysvětlení. Takže, jak to máte vy ![]()
Normálně mu odpovídej, je to chytrej kluk, on se takto rozvíjí. ![]()
No odpověď prostě není uspokojivá a především jde o tu interakci.
Zajmavější ještě může být vést ho k tomu, aby odpověďi hledal sám - rozhodně to ale nesníží míru interakce
Ne vy smyslu ho umlčet, ale vést k hledání odpovědí.
No vidíš Ou, to mě nenapadlo. Teda občas ano, ale zkusím to vic zařadit ![]()
@Bubla Bůčková Bubli, to je teprve začátek
Ale moc krásnej, fakt, užij si to. Skoro ti závidím. ![]()
@Betty MacDonald jasný, ale jde mi o to, jestli je to běžné. Od jiného dítěte znám Proč se musíme namazat? Aby nás sluníčko nespalilo. A my pokračujeme..a proč aby nás nespalilo a další tři a proč. Pojedeme k babičce. A proč? Protože jsme tam dlouho nebyli a bude mit radost. Proč bude mít radost? Protože nás má ráda. Proč nás má ráda?…
Jednou jsem mu na něco řekla, že už tam není další proč, že to tak prostě funguje a zeptal se mě, proč tam není další proč
ale on si někdy z toho dělá i legraci mi přijde ![]()
@Bubla Bůčková píše:
@Betty MacDonald jasný, ale jde mi o to, jestli je to běžné. Od jiného dítěte znám Proč se musíme namazat? Aby nás sluníčko nespalilo. A my pokračujeme..a proč aby nás nespalilo a další tři a proč. Pojedeme k babičce. A proč? Protože jsme tam dlouho nebyli a bude mit radost. Proč bude mít radost? Protože nás má ráda. Proč nás má ráda?…
Jasně, je to normální… V uzavřence jsem kdysi psala, jak je období PROČ nekonečný… Vyvolává milion dalších proč.
@Betty MacDonald píše:
Jasně, je to normální… V uzavřence jsem kdysi psala, jak je období PROČ nekonečný… Vyvolává milion dalších proč.
Tak super. Jinak já miluju každý jeho slovo, jak se snaží hledat ten správný výraz. Kocourek můj, však jsem si počkala ![]()
@Bubla Bůčková Jo, dítě taky jelo v tomhle stylu. Mladší min, ale není tak chytré.
Obecně mám pocit, že to 5 why aplikují chytré děti. Ty hloupější/méně zvídavé se zeptají jednou a ještě je kolikrát stačí odbít nějakou povrchní odpovědi.
@Bubla Bůčková píše:
Tak super. Jinak já miluju každý jeho slovo, jak se snaží hledat ten správný výraz. Kocourek můj, však jsem si počkala
@Svistice píše:
@Bubla Bůčková Jo, dítě taky jelo v tomhle stylu. Mladší min, ale není tak chytré.
Obecně mám pocit, že to 5 why aplikují chytré děti. Ty hloupější/méně zvídavé se zeptají jednou a ještě je kolikrát stačí odbít nějakou povrchní odpovědi.
No jistě
mně přijde to k němu takový akorát, že on prostě má to vnímání světa odmala jiný a hledá ve všem ten smysl a řád.
@Bubla Bůčková píše:
No jistě![]()
![]()
mně přijde to k němu takový akorát, že on prostě má to vnímání světa odmala jiný a hledá ve všem ten smysl a řád.
Jo, taky možné vysvětlení. Starší je analytický racionalni typ, mladši na to jde víc přes emoce a empatii.
U nás to vždycky vydrželo jen měsíc, maximálně dva. Proč? PROTOČ a basta.