A zase ta plíseň!

2047
20.2.09 13:51

A zase ta plíseň!

Ahoj, už jsem bezradná. Každoročně se nám usídlí plísen ve špajzu. vystříkáme to savem na plísne, vymalujeme a za rok zase. Není nejaký způsob jak se tomu vyhnout? Když zavřu pruduchy, nebo otevřu je to stejné. Děkuji za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24837
20.2.09 14:29

Ahoj Kykoušku, a co zkusit dát do komory odvlhčovač? Buď jsou levnější, do kterých se dávají odvlhčovací tablety nebo elektrické, ty jsou dražší, teď jsme je pořizovali. Přistavěli jsme patro, vymalovalo se, doma bylo vlhko a plíseň je tady hned…
Ještě mě napadlo, nepromrzá vám tam zeď ? V tom případě by mohlo pomoct teplo a větrání, aby se třeba v rozích nedržel studený vzduch… Dál už mě nic nenapadá :roll: Asi jsem nepomohla, ale snaha byla :wink:
Ahoj,M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2983
20.2.09 15:15

My jsme měli problém s plísní v panelákovém bytě. Savo naprosto neučinkuje, maximálně to zesvětlí a nejde to vidět nějaký čas.
Ale nakonec jsme se toho opravdu zbavili.

Kupte pregnolit (je to tekutý prostředek), v některých obchodech vám řeknou, že to už neexistuje, ale zjistila jsem, že někdě ano někde ne, takže hledat.
Jakmile seženete pregnolit, pak malbu ve špajzce oškrábat, rozmíchat pregnolit ve vodě, natřít jednu vrstvu touto směsí, nechat pořádně vyschnout. Natřít ještě jednu vrstvu touto směsí a nechat pořádně vyschnout.

Pak přidat pregnolit do barvy a normálně vymalovat a nechat vyschnout.

Nevím jak moc máte špajzku větranou, ale čím víc, tím líp samozřejmě.
Udělali jsme to v tom bytě jednou a k problémové zdi už nedávali nábytek a už nějakých 12 let se to nevrátilo.

tohle je ono
http://www.bochemie.cz/…t-uni-1.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
20.2.09 15:15

Taky bojujeme, v celem byte, jsou to vsechno venkovni zdi, ktere promrzaji. otloukli jsme na cihlu, natreli penetraci proti plisni, novy stuk s primesi proti plisni, vymalovano primalexem proti plisni (nejaky mykostop) a do 2 let jsme byli tam, co driv. :roll: Manzel tvrdi, ze by pomohlo zatepleni, ale toho se tady asi nikdy nedockame… :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
20.2.09 15:28

myslímn, že ve špajzu by mělo výt vlhko, kvůli zelěnině. Co nějaký prostředek s fungicidy, konkrétně nevím, takže moje rada naprd. Ale myslím, že něco se vyrábět bude, zeptala bych se v hornbachu, vytahují se, jak každému poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
20.2.09 15:52

Právě že je to panelákový byt :evil: , No zkusím se zeptat na ten Pregnolit. A pak zakoupím i ty odvlhčovače a ty seženu kde? já mám zeleninu jinde, tak vlhko ve špajzu být nemusí. No tak snad se u nás taky zadaří jako u Cancerky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
20.2.09 16:20

Kykoušku, posílám odkaz na odvlhčovače…

http://www.eva.cz/…op-vlhkosti/

http://www.obchodni-dum.cz/find.phtml?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
20.2.09 16:27

Děkuji, radši bych dražší, ale to se nám ta plísen teda prodraží :lol: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
20.2.09 16:31

My šli taky do těch dražších (hlavně kvůli prostorám, to malé „šumítko“ by nás asi moc nevytrhlo :lol: ) a hned 2×, ale zase budu klidnější, že se nám snad nebude dělat plíseň. Jsem z toho pak „malinko“nervní :wink:
Tak plísni zmar! M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
20.2.09 16:40

Snad jí už chytím za pačesy :lol: :-) :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14597
20.2.09 19:11

Ty odvlhcovace sice lapaj vlhkost, ale proti rozjete plisni bohuzel nepomuzou, asi to pak fakt chce sanaci zdi a treba zatepleni…me se objevila plisen, kdyz maliri pouzili KVALITNI barvu, ktera ovsem uzavrela zdi…zatim bojujem, ted to oklepavat nemuzem, uz jsme odtahali nabytek ode zdi, nakoupili odvlhcovace, Savo proti plisnim pouzivali taky a porad se to vraci :roll:

Je to stary dum a zatim neni zateplen, takze obvodove zdi urcite promrzaji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
20.2.09 19:46

Duantnefred , teda tak to je hruza. To ten náš špíž je oproti vám prkotina :roll: Už aby bylo jaro…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1221
25.3.16 14:25

plíseň ve špajzu

Ahoj, máme v bytě problém s plísní :-(… Nemáme klasický špajz, jako bývá v panelácích, tak dáváme potraviny do skříňky v kuchyňské lince, ktera je pod oknem…Jenže z toho okna často stéká vlhkost, i když se to snažím otírat, stejně to zatéká za tu skříňku, která je napevno přimontovaná ke zdi…A na té zdi se právě dělá plíseň, asi dost ošklivá, trochu je to vidět škvírkou zvrchu, a taky už se stalo, že zadní strana skříňky byla trochu plesnivá taky :-(…Otřu to octem, do škvíry jsem nastříkala Savo proti plísni, ale myslím, že plíseň je tam asi stále…Vadí nějak těm potravinám (mouky, strouhanka, těstoviny, sladkosti atd…) že jsou v takové blízkosti té plisně? Může se ta plíseň do nich nějak dostat? A nenapadá vás, co s tim? Jsme tu v nájmu, takže v podstatě žádné změny dělat nemůžeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3383
25.3.16 15:37

Kamarádka měla v bytě taky plíseň, vždy použila savo a po pár týdnech byla plíseň znova. Majtel bytu s tím nic nedělal..tak ji nezbývalo než si najít nový nájem, kde už takové problémy nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4700
25.3.16 16:51

@spiritt Plíseň je nebezpečná i tím, že vdechujete její spory, které se jednoduše dají do pohybu např průvanem. To že se může dostat do potravin je vysoce pravděpodobné - plíseň v mouce je mnohdy již i z výroby.
Stříkání sava má pouze krátkodobý účinek a na dříve postříkaných a uhynulých plísních se objeví nové o to lépe, když tam zbyde ta struktura. Hlavně nevyhubíš to zcela. Mimo jiné i u toho sava doporučují po nastříkání plesnivého povrchu (jak to zbělá) ten povrch setřít hadrem.
K likvidací plísní se dnes také nabízí chytré houby, které ty nežádoucí plísně „požírají“

Osobně bych doporučovala:
a) přemístit špajzku z podokna - tam bude k té kondenzaci vody docházet vždy - vzduch by tam měl cirkulovat
b) nebo tam nainstalovat nějaký úzký a vhodný zdroj tepla, který zajistí jak vysoušení, tak cirkulaci vzduchu. Jde o to, že si vysušíš i potraviny.
c) skříňku nepoužívat, sundat a při stěhování ji nainstalovat zpět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný