Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krasny den,
Zacatkem srpna jedeme s rocnim prckem na dovcu. Jedene jen na Slovensko. Zaplacenou mame v penzionu jen snidani, na obed nekam zajdeme a veceri si uvarime. No a ted me trapi, co dat synovi..ma abkm, cca mesic je to s nim peklo. Vzdy krasne papal, ale po roku prestal. Chtela jsem si neco navarit dopredu. Sklenicky mi vyzvraci. Ted jedine, co do nej dostanu je v ospalosti trochu mleka, piskoty, rohlik a ma rad sojoby jogurt.
@Love.dream tak jestli jedete do penzionu s kuchyňkou, tak bych ho stravovala jako doma. Jako obědy v restauraci jsou celkem sci-fi. Tedy aspoň u nás na výběr max. řízek, hranolky, suché brambory, občas se poštěstí polévka (vývar s nudlemi bývá bez 7 a nebo nějaká jiná polévka, ale ta výjimečně) nebo nějaké maso na grilu. Jinak roční má ještě takovou spíš příkrmovou stravu, ne? Já dávala v tuhle dobu dost často kaši (jak na snídani, tak na večeři, samozřejmě bezmléčnou, buď nominal nebo sunarku z DM), pečivo, může i domácí bábovku (třenou), pokud teda má jen ABKM a může vejce, nebo jiou buchtu…(dělávala jsem z rostlinného mléka a ze stelly, která neobsahuje syrovátku), jinak když nemůže k večeři sýry, tak šunku, zeleninu… ALe spíš bych sem tam uvařila domácí polévku, kterou má rád…
Mensi apetit po roce neni nic zvlastniho, aspon to mi rekla detska sestra, kdyz jsem resila svoje dite…spomaluje se rust, takze maji mensi potrebu. Nektere deti pry i prestanou jist „vetsi“ jidla, spis tak uzobavaji v prubehu dne. Uvidis, jak zareaguje na nove prostredi, obchod tam nekde urcite bude, proc chces varit dopredu? Kvuli usetreni casu? Vzala bych mozna ty kase, jak tady holky pisou…to nesni?
My sice máme intl. laktozy, ale dovolené jsou peklo :-/…raději jezdíme na „soukromé“ chaty, kde si uvaříme, nebo k rodině, protože i když někde to již nabízejí, většinou to nezvládnou, a pak jsou jen nepříjemnosti…¨
ale u ročáka bych vzala ty kaše, skleničky, přinejhorším bude na chlebu se šunkou, marmeládou, povidly no…a mlíko
…možná semtam nějaká polívka
@catherine100 my taky po abkm už „JEN“ intolerance, a jak píšeš, dovolené ohledně stravování jsou fakt za trest. ![]()
@Love.dream dopředu bych nevařila. Pokud teda nemáte do auta lednici, nebo to dobře nezavaříš, tak se ti to ve vedru může zkazit.
Suroviny bych si vzala odsud, protože na Slovensku to v eurech bude o chlup dražší. Hlavně ty rostlinné mléka. Stejně víc moc nemůže, když má abkm. My už to máme lepší, jedem jen v bezlaktozových výrobcích. Jo a ještě mě napadlo, dělaávala jsem malému dost často puding na svačinu (když nemohl jogurt), z ovesného mléka. K tomu nějaké ovoce, piškot a byl najedený
většinou 400ml mléka na 1 puding. Můžeš ho uvařit i NAC, pokud máte (píšeš, že pije nějaké mléko, nebo má neocate?).Z toho NAC chutnal docela i mě.
@Ha-ni my teď zjistili, ze dítko nemůže ani ty bezlaktozove výrobky, ze i to malé množství mu vadí, takže paráda…A jak to leze do peněz a ani do restaurace nikdeporadne nemuzeme ![]()
Ahoj, dekuji za rady. Kase miloval, ale ted uz nechce ani ty kase. Dnes jedl jen piskoty misto obedu a trochu pozuzlal rohlik. A kde kupujete ryzove jogurty? U nas jsem nic takoveho nezahledla.
Ryzi, buchtu, brambory, testoviny..to taky nechce a mleko vypije jen rano v rozespalosti…pak je protivny z hladu ????. Ma rad jen ty jogurty, ale ty mu xkrat za den dat nemuzu no.
@Ha-ni jj ma Neocate. Vcera jsem zkousela udelat taky puding a nic.
Jinak myslela jsem, ze bych mu udelala neco dopredu…kdyby nahodou byla nejaka krizovka.Ted zacal reagovat na bilkovinu zvracenim. Ale je pravda, ze Slovensko neni daleko a pri nejhorsim bysme jeli domu ![]()
No vidis a co ty 100% kapsicky? ty sní i moje, která jinak odmítá presnidavky i ovoce ![]()
@Love.dream hele a nerostou mu třeba i zuby? Že má takové nechutenství… Jinak zkoušet, zkoušet a zkoušet…ono dobrovolně žádné dítě hlady ještě neumřelo. ![]()
Vy co mate Neocate, v cem ho pripravujete? Sklenicky pres 300ml jsem nejak moc nevidela. Ale ani nechci, aby z nich pil. Uz mu budou 2. Za par mesicu.
Tak zatim delam v proteinovym shakru. Ale ten se do lednice moc nevejde. Je zbytecne velkej. Myslim neco uzaviratelnyho, co se da strcit do lednice a nalivat dle potreby.
A prevarujete vodu vzdy? Nebo se da dat i normalni z kohoutku, kdyz stejne pisou, nejlepe vychladit?