Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já měla taky intoleranci asi v 6 letech tuším. A po půl roce/roce to přešlo. ka mela projev Ekzém, je možné, že i něco jiného ale to už si nepamatuji.
A teď to má moje mimčo (zjištění cca v 6 tydnech)
@flicek18 intoleranci laktozy nebo alergii na mleko? My zkusili i bezlaktozovy jogurt a i tak mel prujem a bolesti. Snad mu to casem teda taky vymizi..
@vokishka a jak je na tom dal s postupem casu, ma alergii stale nebo neco toleruje?
Intoleranci mléčné bílkoviny-na mléko.
A v bezlaktozovych výrobcích prý malinko laktozy stejně je, takže někteří kteří mají extrémní alergii na laktozu nesnesou ani to. je malé procento těch komu to nevymizí. takže snad jo. jen nedoporučuji všechno nahrazovat sójou- mléko, jogurt,… prý to pak může přivodit alergii na sóju
@flicek18 - no prave, to jsem se docetla az minuly tyden a do te doby mel nahrady sojove. Do vareni davam zajice, jinak stridam napoje od alpro. Nejvic mu samozrejme chutna to sojove cokoladove
ale stridame mandlove, ovesne, ryzove,.. Jenze ty dezerty ma taky rad a ty jsou sojove. Mel rad hogurty a mliko, tak jsem mu chtela doprat tohle a pak jsem se docetla, ze soja moc dobra neni a muze vzniknout alergie i na ni. Ale co mu davat, aby mel jakoze to mleko..?
@Maky.p píše:
@vokishka a jak je na tom dal s postupem casu, ma alergii stale nebo neco toleruje?
Prvni rok drzela dietu docela prisne. Ale pak zacala hresit. Pokud nehresi moc, tak je v podstate bez problemu. Kdyz hodne, tak je pak proste nafoukla a nekdy ma strevni problemy. Ale celkove se vse hodne zlepsilo, ona ma i celiakii, alergii na soju, histaminovou intolernaci. Mela prujmy, teplotu jako reakci, vyrazku, krece, byla uplne ruda v oblicrji pokud porusovala dietu. Tohle uz fakt hodne ustoupilo, ted striktne drzi jen bezlepkovou dietu.
@Maky.p já se prostě smířila s tím že ty sójové jogurty mám jednou za dva týdny. a kdyz jsem byla mala tak jsme todle ani neznali. jinak teď v létě jestli má rád zmrzku je i vegansky Magnum maj ho třeba v tesco a kauflandu a ten je bez soji. a jinak doporučují zkusit kozí mléko, ja ho dřív pila když jsme tu intoleranci měla i kozí syry/žervé, ale mleko doporucuji jen z nejake farmy, to cocse da koupit v obchodech v marketech je hnusný i pro mě. do testovin je super od alpro ryzovy nápoj na vaření, nebo i kokosový je dobrý ale tam je pak cítit. ten ryzovy v tom není poznat. a tady jsem si našla stránku a veganskýma sladkostma http://www.dewi.cz/…e-sladkosti/