Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Předně udělat si jen tolik dětí, kolik sám-a uživím..
Jinak souhlas, že pro-rodinná politika u nás nula, bydlení děs běs a ceny takové, že mladí radši pocestují, než aby rodili, ani se jim nedivím..
můj chlap včera zjistil, že kočár pro jeho vnučku stojí nový 100 litrů, oni ho mají v super stavu za 50, ale i tak z toho dostal málem infarkt… já se fakt nedivím, že normální vzdělaní lidi tu moc nerodí a množí se jiní…
@Lucy75 no tak kocar se da koupit novy i treba za 20tis a bazarovy treba za 7tis…spis hodne lidi chce vse najednou a neumi se uskromnit. Kupovat iocar za 100tis mi prijde totálně ujete
Většina z tebou navrhovaných opatření by mi nevyhovovala.
Jediné, s čím souhlasím, je zkrácení základní docházky. Říkám to pořád. Zrušme měkké a tvrdé i, bě pě vě mně a další zbytečnosti a můžeme ji s klidem o rok, dva zkrátit ![]()
K čemu by byla třeba ta minimální doba školy v přírodě a táborů? Spousta dětí nechce na tábor na 14 dnů?
Zákaz nošení učebnic domů? Co je to za nesmysl? ![]()
@Dn0712 mně taky, mně stačil za pětku.. ale ty náklady, když teda kojíš, jsou zpočátku sice minimální, ale pak to do puberty nějaký ten milion hodí a když k tomu ještě platíš třeba dvacku za hypošku, tak to je o strach docela… nechtěla bych dnes rodit ani řešit bydlení.
@Lucy75 píše: Více
Jak, nedivis? Nechápu to s tím kočárem, já měla sourozenecký, funkční, z druhé ruky jeden za 7k a druhý „dvojčecí“ za 2k. Kdybych hodně chtěla, určitě by se dal sehnat i zadarmo. A to nejsme chudí, jen kočár za 50k pro mě není priorita, stejně bych ho se svým životním stylem brzy odrovnala.
@Lucy75 píše: Více
Myslíš, že lidé dnes nerodí kvůli penězům? Vždyť společnost je rok od roku bohatší a dětí se rodí méně a méně. To musí mít jiný důvod…
@Limi123 píše: Více
jakože budeme mluvit a psát jak Tataři a ještě zlatá polština, jo? tak to ani náhodou! čeština je sice těžký, ale opravdu nádherný jazyk, a měli bychom si ho vážit ![]()
prznění samými anglikanismy je šílené a mladí už mluví kolem mne snad víc anglicko-česky, než česko-anglicky, samé wtf apod… ![]()
@Lucy75 jj, to nezpochybnuju, to je jasne. Kdyz chce clovek zit důstojne a dopřát taky detem, tak to stojí peníze. Ale jak říkáš k narozeni ditete tolik peněz nepotřebuješ, spis potom to skáče…a udržet životní úroveň i bez ditete je tezke.
@Limi123 píše: Více
rodí se méně a méně dětí v čr, myslím, že loni zcela nejméně za sto let, a ano, má to jak finanční, tak sociální důvody, především to bydlení a priority mladých… opakuji, že se jim nedivím a dnes bych ve 25 nerodila ani omylem… před stejnými lety ihned, existoval průhledný a silný sociální systém, bydlení stálo xy-méně-násobky, existovaly ještě-hlavně na vesnicích-tradičnější rodinné modely… dnes je vše více o penězích a komerci, nedivím se mladým, taky bych ve věku 20-30 radši letěla do Thajska, než se zadlužovala kvůli pidi-bytu v Praze a upsala se na šílené dluhy… stát málo podporuje návrat žen do práce, je potřeba už od roku třeba řešit skupinky, jesle, školky, zkrácené úvazky, klidně i firemní podpory, školky, školkovné…
Proč minimální trvání školy v přírodě a táborů? ![]()
Hlavně by pomohlo, kdyby se školky mohly zavírat max na dva týdny o prázdninách, pro děti do deseti let věku byly příměšťáky dotovaný státem a každá organizace s větším počtem zaměstnanců by měla povinnost vytvořit pracovní místa pouze s ranním provozem pro jednoho z rodičů s dítětem na prvním stupni. Největší problém pro rodiče je zabezpečení dětí o prázdninách.
Myslím si ale, ze hodne lidi ma i přehnané nároky, neumi si predstavit, ze by se treba po dobu rodicaku uskromnili a treba nejeli na dovolenou, nebo jak uz tady bylo psáno s tím predrazenym kocarkem, tak pro dite chtějí jen TOP.
Podle me dříve nebylo tolik možností a lide tolik neřešili, jestli mají penize pro dite do budoucna. Treba mi rodice peníze neměli, už od 15ti jsem chodila na brigádu kazdy vikend a všechny prázdniny, at si muzu koupit neco navic. Nakonec jsem udelala VŠ, delam praci, kterou jsem chtela delat od mala a bavi me a nepotřebovala jsem k tomu nejake zajištění rodičů.
Hodně veci by se ohledne prarodinne politiky dalo zlepšit, ale treba oproti západním zemím, kteří nemaji rodicak 3 roky jsme na tom dobře
@Dn0712 píše: Více
Asi tak, základní výbava pro mimčo se dá klidně koupit za pár tisíc. Čím je dítě starší, tím je to ale finančně náročnější ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Co byste vy konkrétně potřebovali, abyste měli více dětí? Nebo co by Vám pomohlo v současné situaci s dětmi? Napadlo mě založit diskuzi jako radu našim zákonodárcům.
Mně třeba by pomohlo třeba:
Umožnit mít dítě svobodným matkám a stejnopohlavním párům.
Zkrátit povinnou školní docházku tak, aby dítě stihlo do plnoletosti odmaturovat.
Delší školní den a zákaz nošení učebnic, úkolů a další práce ze školy domů.
Státem hrazená péče o dítě v době hospitalizace rodiče, pokud je s dítětem sám.
Zavést minimální dobu trvání školy v přírodě na 7 a táborů na 14 dní. Školní docházka v roce a otvírací doby školky by nesměla být kratší, než dovolená jednoho dospělého.
Co vnímám jako pozitivní je školství a zdravotní péče zdarma.