ADD léky ano či ne?

102
6.4.24 11:08

ADD léky ano či ne?

Dobrý den, milé rádkyně pro život, ozývám se po letech a znovu bych vás chtěla požádat o radu či s vámi společně sdílet naši/vaši cestu s poruchou pozornosti. Náš Matyáš bude mít v květnu 12 let, chodí do 5. třídy na běžné základní škole. Diagnóza „rysy poruchy pozornosti“ padla od dětské neuroložky v předškolním věku. Dlouhodobě jsme se snažili/snažíme ho podporovat v přípravě do školy, od 4. třídy má nastaven individuální vzdělávací I. stupně a individuální výchovný plán. S učením je potíž, je pomalý, nesoustředí se, ale hlavně velmi těžce si pamatuje (taková vlastivěda - kraje ČR, politický systém, to je zážitek!). Je potřeba systematická práce (něco cvičíváme i v sobotu a neděli), dohled a pomoc. Na vysvědčení nosí 1-2-3. Jsme s tím takto jako rodiče v pohodě; snažíme se ho podporovat i v kroužcích (skaut, ping-pong) a udržování kamarádských vztahů - chápeme to jako důležitou součást spokojeného života. Máme ale jedno dilema. Učení zvládáme výše zmíněným způsobem bez léků. Přemýšlíme, zda by mu léky na ADHD/ADD přecejen neusnadnily jeho školní úsilí. Bojíme se zejména záznamu ve zdravotní kartě a jeho vlivu na jeho budoucí pracovní uplatnění. Budu ráda za vaše postřehy :srdce: Přeji hezkou sobotu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3907
6.4.24 11:17

Zvládáte to super a jestli on je veselý, spokojený kluk a necítí se být pod přílišným tlakem, spíš bych mu léky nedávala. Známky 1-2-3 jsou na páté třídě na dítě s potížemi dobrý. Co měl na vysvědčení? Dvojky, i vydřené dvojky, bych považovala za fajn. Trojka (jako na vysvědčení, ne občasná trojka z něčeho) už je u mě signál, že to dítě spíš nezvládá. Klidně bych se zeptala ve škole, jak to vidí, jestli je se znalostma „ne vynikajícící, ale v pohodě ujde“, nebo jestli je to „no, víte…“

Nemám teda zkušenost s léky, ale jsem učitelka a mám zkušenost s dětmi, které jsou jako to, co popisujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
6.4.24 11:42
@Platanka píše: Více

jé děkuji, to mě potěšilo ;) S učitelkou je spíše špatná domluva, tak jsem to vzala přes ředitele a vyvinuly se z toho pravidelné schůzky s ředitelem, třídní učitelkou a školní psycholožkou - takto jsme dosáhli dodržování individuálního plánu. Úplně veselé a bezprostřední dítě není, své horší školní výsledky nese trpce a umí se popsat, že je „blbý“ :,( Snažíme se s ním rozmlouvat, že každý jsme na něco dobrý a najít oblast, ve které bude zažívat úspěch - naštěstí mu docela jde angličtina a informatika (manžel se ho snaží vést k programování), taky je poměrně verbálně schopný. Z ČJ, PŘV, VL 2 - 3 (jak které pololetí); v matice má potíže a zaostává (geometrie! a složitější počty jako dělení dvojciferným dělitelem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1305
6.4.24 11:47

Léky na adhd bývají na bázi pervitinu. Je o tom i několik pořadů např. na Netflixu. Na lidi s adhd mají účinek, že se můžou lépe soustředit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
6.4.24 11:58

Ano, Ritalin a Concerta s účinnou látkou metylfenidátem a Straterra s úč. látkou atomoxetinem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
6.4.24 12:00

Jinak s dětskou lékařkou jsem o návštěvě psychiatra mluvila - řekla, že léky je potřeba vyzkoušet. Kdy léčbu nasadit - je prý individuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
6.4.24 13:40

No jo, morfium má zase dost společného s heroinem a existujou situace, kdy se mu nebudeš bránit. To není tak, jestli jsou léky dobře nebo špatně, ale jestli máte dost velkej problém na to, aby stálo za to to zkusit.

Já bych mu ty léky dala, pokud cítíš, že se mu nevede dobře. Z popsaného by mě znepokojovala ta matika, na tu se navazuje. Čeština 2-3 mě přijde ještě snestitelná, ale snažila bych se to stlacovat k té dvojce, protože tam to taky navazuje. Prirodopis a vlastivěda, hele, to jsou takové kecy, na to nenavazuje :lol:
(obecně mi přijde dobré s dětmi, které mají špatnou paměť, rytmizovat, rapovat, vytleskavat, spojit s pohybem - třeba ty kraje, ale to možná víš)

Jestli je patak, půjde na druhý stupeň, ne? Možná bych počkala, jak se to tam vyvine, třeba to půjde, třeba vůbec a zkusíte léky. Zvlášť jestli teď s učitelkou není úplně domluva, třeba budete mít příští rok štěstí. Na to, co mu nejde, mají jednu učitelku, a na tu angličtinu druhou? Třeba mu to příští rok s jinejma učitelema půjde líp

Asi bych se s ním trochu učila i přes prázdniny, ať má pak dobrej start a pěkně se zapíše u nových učitelů.

A asi bych si dala tu práci a na poslední týden v srpnu si domluvila osobní schůzky s novými učiteli, aspoň s těma na češtinu, matiku a angličtinu, ideálně i s ostatníma (kromě hudebky a tak, jasně). Osobně bych jim donesla papír, stručně popsala s čím se potýkáte („zatím mu dělá problémy…“, „pracujeme na…“) a nějak nenápadně bych působila hodně angazovaně („záleží nám, aby se mu v předmětu xy dařilo…“, „pokud bude nějaký problém, rádi budeme spolupracovat na řešení…“, „kdyby se cokoli dělo, neváhejte nám dát vědět…“). Dobří učitelé mají angazovane rodiče rádi a špatní si na ně aspoň netroufnou :lol: A taky tím zvýšíte šanci, že když bude problém, tak se to dozvíte. Učitelé obecně se rodičů bojej a když nemusí, radši s nimi nevstupují do kontaktu. Když budete působit, že vás škola sice zajímá, ale bát se vás nemusej, spíš se věci dozvíte včas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
7.4.24 06:58

Hm to právě nevím, co to znamená nevede. Spolužáci z horšího rodinného prostředí mají známky daleko horší než Maty. A ano, je to hodně o učiteli, s jinými (AJ, INF, PŘÍ) vychází dobře, známky jsou taky přijatelné, třídní je :roll: Vloni jsem z ní byla tak zoufalá, že jsme chtěli kluka dát na soukromou školu, ale nechtěl - kvůli kamarádům. Tak teď máme ty individ. plány a čekáme na konec prvního stupně… díky za názor a pohled ze školní praxe :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí