Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás ve školce mají v každé třídě asistentku pedagoga, která pomáhá právě hlavně s dětmi s diagnózou nebo i pomalejším dětem…
U nas bez problémů. Učitelky jsou super, když je třeba, tak se mu i věnují individuálně. Ale on je tam hodnej, nejhorší je pozornost u řízených činností, což řeší právě tím individuálním venovanim, a pak ho musí klidnit, ať nebeha, neskace atp, ale to prý musí u většiny kluků a i některých holek, takže to neřeší. Prý mají na zlobeni jiný, zdravý, experty. Náš je hodnej, jen narocnej. A to ani nemají asistentku. No, jak to píšu, asi jim donesu bonbobieru
pokud máte problém jen s jednou učitelkou, je jasný, že problém není dítě, ale ona. Můžete zařídit asistentku, můžete se s ní hádat, zkusit domluvit, vysvětlit to synovi… ale nejspíš s tím moc nehnete. Když ona nechce, tak se nezmění. Můžete taky změnit školku nebo jen třídu. Nebo to řešit s ředitelkou, na to třeba učitelka uslyší. Každopádně hodně štěstí, bude to boj.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Chtěla jsem se zeptat maminek děti s Adhd, zda vaše děti navštěvuji klasickou školku nebo vhodnou pro děti s Adhd s poruchou pozornosti. Syn chodí do klasické školky, ale je to každodenní problém, a mám problém ze učitelky nebo spíše jedna to není schopna tolerovat. Protože všechny děti spolupracuji, a ona proste nemá zájem ho ani zabavit aby jsme mohli odejit. Spíš mi řekne ze bych tam měla být s ním, že co ona tam s ním. Je pravda ze druha s nim problém nemá, ale asi mě chápete ze nemůžeme ob tyden chodit kvůli toho pozde do práce protože je tam zrovna učitelka která ho neumí zabavit
Případně zkušenosti jak vaše Adhd děti v normálních školkách berou.
Mi je tak akorát do breku.Příští rok už má školku povinnou.
Dekuji
Vzhledem k tomu, že těch speciálních školek moc není a je do nich velký nával, tak spousta dětí s podobným problémem chodí do běžné. Bylo by vhodné si vyběhat asistentku, aby učitelkám ulehčila. Co na to říkají v poradně?
Pokud má problém jen jedna učitelka, nebude problém v synovi. Bude mít příští školní rok jiné učitelky? Pokud ano, teď už bych to neřešila. Pokud to chceš řešit, tak zajdi za ředitelkou, že máte takový problém a jak by se dal řešit? Navrhni asistentku pedagoga, třeba bude vstřícná.
Kamarádky dcera má také potvrzené ADHD. Chodí do běžné školky, nemají ve třídě ani asistentku, ale mají učitele. Co ten dokáže s dětmi, a to i těmi „speciálními“, je neuvěřitelné. Jeho přístup je prostě trochu jiný a i se zlobivci si dokáže poradit. Škoda, že ve školkách není více mužů učitelů.
Proč tedy nemá asistentku?
Jako ta učitelka nemá vzdělání, aby jednala s dětmi, co mají poruchy! Ale bohužel se to očekává, což dle mě není fér. Bere se to jako samozřejmost, ale ona to žádná samozřejmost není a rodiče nejsou soudní! Hned je problem vina učitelky!
Co dát dítě do speciální skolky, kde na to mají učitelky vzdělání a umí pracovat s těmito dětmi?
Syn (4,2roku) má vývojovou dysfázii s expresivní poruchou řeči, nově teď psycholožka diagnostikovala ADHD s tou přidruženou dysfázií.
Musím zaklepat, že ač státní školka s 25 dětmi ve třídě, tak je to naprosto parádní, učitelky jsou hrozně vstřícné, fakt se zajímají a starají, ve třídě je jen 5 nováčků, takže se jim extra věnují, jedna speciálně si našeho malého oblíbila, takže mi fotí nebo nosí i hračky, které ho baví a fakt se mu věnuje.
On nevydrží dlouho v klidu, když ho něco andchne, tak mu soustředění vydrží déle, ale jinak potřebuje dělat časté pauzy, jinak si moc nevěří, s tou poruchou řeči mu je hůř rozumět, kolikrát neumí pořádně vyjáídřit, co potřebuje (ale, co chodíme na logopedii, tak šílený skok dopředu).
Takže ťuk ťuk ťuk, moc si paní učitelek vážíme, občas nosíme nějaké drobné dárečky, dávali jsme i sponzorský dar školce na hračky (ale to se chovali takhle krásně už předtím, s tím to nesouvisí).
@Koblizkova1980 co to je s prominutím za blbost? To dite nemá snížený intelekt a ucitelky by se měly neustále vzdělávat v různých oblastech. To, že někdo dělá ucitelku jako za doby krále klacka a nechá dite např. za trest klecet v koute, by nemělo být dnes tolerovano.
@hesnom proč tu taháš klečení v koutě?! ![]()
Dítě se specifickými potřebami holt musí mít specifický přístup. A to se speciálně studuje!
Když jedno dítě zaměstná jednu učitelku nebo asistentku, jak má fungovat dalších 15 děti?! Je to fér? Dle mě ne!
Syna mi v bezne skolce bila jeho asistentka a celkove se nas snazili vystipat, omezili mu napr dochazku na 3× tydne 2 hodiny pri placeni plneho skolneho atd. Je to o lidech. Casto tady ctu, ze vicemene vsude maji stesti, my v Praze ve velmi protezovane skolce nasi mestskou casti bohuzel velice narazili a syn chodi do soukrome, jde jsou na specialnejsi deti zvykli a ma k sobe zkusenejsi asistentku ktera ho zvlada.
@Koblizkova1980 Na samotne ADHD ti dite do specky nevezmou protoze je “malo” postizene… maminky takovych deti by je klidne i do specky daly, ale tam jsou spis zamereni na kombinovana tezsi postizeni pripadne tezke autisty. Jo, vezmou tam mozna ADHD predskolaka, ale i my potrebujeme pracovat a vydelavat po konci rodicaku a i tyhle deti se potrebuji socializovat, to nejsou deti intelektove mimo, i do skoly pak ve vetsine pripadu jdou na normalni zakladku. Je pravda ze specialni praxe k nim je nutna, ze ac se zda, kolik takovych deti dnes je a ze driv byly taky, tak to bezne ucitelky nemusi zvladat resit, a mlade asistentky bez prace taky ne. V “nasi” puvodni skolce dali k holcicce s VD asistentku kt neni Ceska a sama ma problem mluvit cesky…
a u syna absolutne nevedeli jak na nej, udelali nekolik velkych chyb za sebou, coz jsem v tu dobu netusila neb se u nas ADHD projevilo az po nastupu do skolky, a ja jim verila, ze jsou odbornici s mnohaletou zkusenosti a kazdodenni praxi… bohuzel ne.
@Koblizkova1980 píše:
Proč tedy nemá asistentku?
Jako ta učitelka nemá vzdělání, aby jednala s dětmi, co mají poruchy! Ale bohužel se to očekává, což dle mě není fér. Bere se to jako samozřejmost, ale ona to žádná samozřejmost není a rodiče nejsou soudní! Hned je problem vina učitelky!
Co dát dítě do speciální skolky, kde na to mají učitelky vzdělání a umí pracovat s těmito dětmi?
Jak tu někdo psal, ty speciální školky jsou dost vytížené a taky je pro ně “jen” Adhd většinou málo. Myslim si ze každá učitelka, by měla dítě (i zdravé) zabavit tak aby rodič mohl odejit. Kor když všichni ostatní jsou v klidu. Ale ona se podívá a děla si svoje věci dál. Nezajímá ji to. A je úplně jedno jestli je nebo není Adhd.
Mám dvojčata (s prvky ADHD, bez diagnozy, které se s neuroložkou vyhýbáme).
Děti měl speciální školku, kde to fakt nebylo dobrý. Hlavně proto, že jsou „normální“ zvídaví, veselí, jen hyper a nepozorní. Mají rádi svůj systém a pravidelnost, ale vůbec jim nedělal dobře kolektiv speciální školky, kde jsou děti s většími postiženími. Uplně jim to narušovalo režim, klid a soustředění bylo uplně pryč.
Dala jsem je do běžné školky, kde bylo hned vidět zlepšení. Učitelka nadšená a jejich problémy nebrala jako problém. Sama říkala, že s běžnýma dětma má více starostí.
I když jsem nechtěla, dostali asistentku. Souhlasila jsem, protože asistence pomohla především učitelkám a jiným dětem. Což mi nevadí, beru to jako dobrý skutek a když to systém umožnuje, tak proč né.
Podle mě je to o lidech a prostředí.
@Koblizkova1980 syn má VD půjde do normální školky speciální je x km daleko a je nereálné se tam dostat a normální školku má na doporučení psycholožky s tím že bez asistentky taktéž na doporučení psycholožky takže jak vidíš i odborníci neženou všechny děti do speciálních školek, Podle psycholožky pokud to nepůjde zařídíme asistentku tu má i školka
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj,
Chtěla jsem se zeptat maminek děti s Adhd, zda vaše děti navštěvuji klasickou školku nebo vhodnou pro děti s Adhd s poruchou pozornosti. Syn chodí do klasické školky, ale je to každodenní problém, a mám problém ze učitelky nebo spíše jedna to není schopna tolerovat. Protože všechny děti spolupracuji, a ona proste nemá zájem ho ani zabavit aby jsme mohli odejit. Spíš mi řekne ze bych tam měla být s ním, že co ona tam s ním. Je pravda ze druha s nim problém nemá, ale asi mě chápete ze nemůžeme ob tyden chodit kvůli toho pozde do práce protože je tam zrovna učitelka která ho neumí zabavit
Případně zkušenosti jak vaše Adhd děti v normálních školkách berou.
Mi je tak akorát do breku.
Příští rok už má školku povinnou.
Dekuji