Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji hezký večer. Obracím se hlavně na ty, kteří mají s ADHD zkušenosti. Syn je od narození živé dítě, nemá velkou potřebu spánku. Období vzdoru byla lahůdka a stálo nás hrozně nervů, pořád nás ale každý uklidňoval, že to přejde. Brzy mu bude šest, období, kdy by měl být dostatečně vyvzdorovaný. Bohužel tomu tak není. Má neskutečnou potřebu pohybu. Neposedí v klidu u jídla, v autě, ani při činnostech, které ho baví. Pořád nadskakuje, obíhá stůl a nebo se alespoň sem tam na zemi otočí na kolenou. Pokud není zrovna v náladě - hlad, nevyspání atp. a něco ho rozčílí, dokáže mít desetiminutový záchvat. Ve školce to umi ovládnout tak, že se nafoukne a odejde, když se mu třeba něco nepovede, švihne s tím o zem. Řeč a myšlení není problém, naopak, je chytrý jako lišák. Kdykoliv se vydáme na výlet, nákup a nebo kamkoliv jinam, všude leze, čím větší má radost/vztek z dané situace, tím větší je potřeba pohybu. Leze mi v obchodě po zábradlí, všude, kam se dá vyskočí a nebo vyleze. Ač jindy rozumný, v takových chvílích není schopen mě poslechnout. Už nás na to upozornili i ve školce, že je,, hraniční". Neustále vydává a vymýšlí nové zvuky, když se nemůže hýbat, musí alespoň mluvit
Zhoršuje se to ve vlnách, někdy je trochu klidnější, nebývá to ale často. Doktorka nás dnes pro jistotu poslala do SPZ, abychom to popřípadě stihli před nástupem do školy, jsou u nás téměř roční čekací lhůty. Manžel z toho moc nadšený není, pořád si myslí, že je to jen živější dítě. Mladší dcera je ale úplně jiná
ani nevím, na co se chci zeptat.. Možná jen vědět, co nás čeká
Já myslím, že by to mohlo být ADHD. Sama mám diagnózu od své asi 3.-4. třídy ZŠ a jak píšete, že období vzdoru byla lahůdka, tak nechci strašit, ale s pubertou budete ještě na „období vzdoru” s úsměvem vzpomínat. Píšete, že se chystáte do ŠPZ, co PPP?
@PacinaSl nežijeme v ČR, je to poradna pro jakékoliv odchylky v chování, vývoji a výchově. Je to tady stejně, jako pedagogicko-psychologická poradna, jen tu sedí víc odborníků na jednom místě a člověk nemusí od čerta k ďáblu na různá vyšetření.
@PacinaSl můžu se zeptat, když jsi tehdy,, vyváděla",uvedomovala sis, že děláš něco špatně? On to totiž umí zpětně zhodnotit, omluvit se. V tom návalu emocí se ale prostě nedokáže uklidnit a musí to ze sebe dostat za každou cenu, ať už pohybem a nebo vztekem ![]()
A myslíš, že má i poruchu pozornosti, nebo je jen hyperaktivní? Můj syn je taky takový hyperaktivní a zbrklý, když jsem to řekla před paní z PPP, to byl v první třídě a jednou za čas přinesl poznámku typu mačká neustále propisku, bubnuje tužkou do lavice nebo podupává nohou…jinak ale vnímá vcelku dobře…No a ta psycholožka mi řekla ať počkám, že klukům někdy trvá déle než se srovnají…jako teď půjde do 3. Třídy a šije sebou furt, ale ve škole už to nějak ovládá… možná má hyperaktivitu, ale pokud nebudou další stížnosti, tak ho do PPP brát nebudu…ve třídě patří k těm chytřejším a často se nudí ![]()
@PacinaSl PPP nedělá dg.ADHD. Teď jsem to s nimi řešila. Dg. ADHD dělá klinicky psycholog - my dostali seznam - ( u nás 3 sezení x 4 hodiny ). Je tam mraky dotazníku, testů a vyhodnocení.
V PPP mi řekli, že mu dg. nedají. můžou ale pak pracovat s dg. a napsat doporučení.
Příspěvek upraven 17.07.23 v 21:24
@welovefashion právě, že bych tipovala jen tu hyperaktivitu. Nemá problém vydržet koukat na pohádku či film, malovat, skládá hodiny Lego. Jen u toho neustále cestuje po pokoji, občas stojí na hlavě, ale dokáže detailně říct, o co šlo. To samé, když poslouchá audiopohádky.
a zároveň má odmala problém s návaly citů a pocitů. Když ho něco naštve a nebo má radost, musí to ze sebe dostat. Většinou si najde spouštěč a přijde hysterák. A nebo naopak radostí všude skáče a leze. Na druhou stranu jede na kole, přesně ví, kde musí počkat, rozhlíží se a vím, že mu můžu věřit a nechat ho jet i u nás ve městě, kde to zná ![]()
@welovefashion jinak náš je tedy naštěstí teprve budoucí předškolák, ale s učením to má stejně. Když děláme úkoly pro první třídu, které ho-hlavně matematika, strašně baví, všechno strašně rychle chápe a za chvíli ho to nudí. Nijak cíleně ho nerozvíjím, jinak by snad první mohl vynechat. Budu doufat, že se nic nepotvrdí a těšit se snad z toho, že máme doma vzteklou dubovou palici ![]()
@Aduš8 píše:
@welovefashion jinak náš je tedy naštěstí teprve budoucí předškolák, ale s učením to má stejně. Když děláme úkoly pro první třídu, které ho-hlavně matematika, strašně baví, všechno strašně rychle chápe a za chvíli ho to nudí. Nijak cíleně ho nerozvíjím, jinak by snad první mohl vynechat. Budu doufat, že se nic nepotvrdí a těšit se snad z toho, že máme doma vzteklou dubovou palici
No tak to máme podobně taky mám doma emocionální dítě…občas brečí kvůli maličkosti, jindy se vztekne, protože nechce uznat, že mám pravdu já a ne on, nebo když mu něco zakážeme…ale ve škole to dokáže docela dobře korigovat, učitelku poslouchá, ale pak si na ní doma stěžuje
mám ještě dítě starší s mírnou poruchou pozornosti, naštěstí bez té hyperaktivity, to jsme zjistili během covidu při online výuce…takže když srovnávám, tak opravdu vidím, že ten mladší je neposedný, ale soustředění má v normě…dost se to dá poznat při různých cvičeních a pak úkolech…To starší dítě ještě ve třetí třídě nemohlo dělat samo úkoly nebo se učit, protože bylo schopné sedět u úkolů a koukat skrz papír…mladší má úkoly hotové za 5 minut a sám…
A má to někdo u vás v rodině? Bývá dědičné. Samo o sobě to lítání není „to ono“.
Spíš že se často nesoustředí, zapomíná, neudrží myšlenku, nedovede splnit víc příkazů naráz nebo abstraktní příkazy (např. sbal se), neumí uklízet, často vypadá, že neslyší a naopak se dokáže abnormálně soustředit na něco, co ho zajímá, až tak, že nevnímá.
Ta hyperaktivita je jako k tomu, že nevydrží sedět, ale nemusí to být ta porucha pozornosti.
Plus tedy emoční nezralost, ale to taky může být jen věkem. Nejen vztek, impulzivita a neadekvátní reakce ( vzhledem k jeho věku), ale že špatně snáší nespravedlnost, křivdy.
@Liška32 manžel nikdy diagnózu neobdržel, ale má typické příznaky ADHD u dospělých. Tenkrát se to ale neřešilo. Jeho syn z prvního vztahu má PAS. Právě, že existují dva takové základní typy ADHD, jedno je více porucha pozornosti a druhé souvisí spíš s tou hyperaktivitou. Samozřejmě se mohou příznaky různé promíchávat a u každého dítěte projevit jinak. Nejsem máma, která nutně hledá diagnózu, spíš doufám, že nám poradí, jak na něj, protože já jsem ještě způsob nenašla. Mám strach, aby kvůli tomu pak netrpěl ve škole, proto to chci řešit.
@Aduš8 Uvědomovala jsem si to, ale ne v tu chvíli. Když jsem dělala, co nemám, nedělala jsem to schválně, i když to muselo vypadat, že některý věci dělám vyloženě naschvál, že se snažím třeba rodiče provokovat a podobně. Ale nikdy to tak nebylo. Nevím, jak to vysvětlit. Zkrátka jsem to nedokázala ovládat (stejně tak emoce - z toho záchvaty), i když jsem věděla, že je to špatně. Až teď v dospělosti se mi to daří v určité míře usměrňovat.
Možná je to těžké pro ostatní pochopit, ale většina lidí se k takovým dětem snaží přistupovat, jako by šlo jejich nevhodné chování změnit nebo úplně odstranit - jenže na ADHD jako takové nemá vliv výchova. Jediné, co mi kdy pomáhalo, bylo přesměrovat svoji pozornost jiným, správným směrem.
@PacinaSl jo, takový pocit mám z něj. Vyvádí a pak si doma sedne a řekne mi, že se choval ošklivě a je mu to líto. Ale že mu to prostě samo zlobí. My jsme právě byli a jsme přísní, ale všichni vidí, že nic nepřináší. Jenže zase nejde se takovým situacím vyhýbat, ne vždycky ho může člověk nechat doma. Ale někdy je to s ním opravdu šílený. Dokud byl malý, člověk to neřešil, ale čím dál tím častěji slýcháme hloupé řeči a on to, bohužel, vnímá ze všech nejvíc. Bohužel i od některých členů rodiny, které mají ještě trochu jiné smýšlení.
Ja myslim, ze to dobre pozna jen dobry klinicky psycholog. Pak neco vidi ucitelky ve skolce. Maji srovnani. Kazde ADHDe je jine. Jen ta velka potreba pohybu, tak to je malo. Deti jsou prirozene hodne v pohybu. Co znam ADHData, tak vsichni resili velke problemy s chovanim, at uz doma nebo v kolektivu ci oboje.