Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se vás zeptat za jak dlouho zabral vaším dětem aerius. Dceru před vánoci začali svedět oči a nos. Dr nám predepsala nejdříve na oči spersallerg, ale bez efektu. Pak aerius. Na alergo jsme objednané až na únor. Dnes je to třetí den co jsem ji ho dala. Nepřijde mi zatím žádné zlepšení.
Nejdříve jsme si mysleli že má alergii na praví prášek s levandulí. Ale už jsem téměř veškeré prádlo vyprala znovu v dětském prášku. Chvíli už to vypadalo že je to dobrý a najednou zase. Už jsem z toho zoufalá. Venku si na oči ani nevzpomene. Máme kocoura, ale ten tu byl dřív než ona a od narození spí s ní v posteli. Máme doma celkem sucho, vlhkost kolem 30-35%. A to i se zvlhčovačem. Pořídili jsme i čističku vzduchu s hepa filtrem. V pokoji má koberec, ale mám vysavač rainbow a vysavam fakt důkladně. Takže roztocu si myslím tolik nebude. Ach jo, poradíte?
@Aijka musí jí asi udělat testy na alergeny, jinak to nezjistíte.
@kacz tak to je mi jasné. Ale zajímalo by mě za jak dlouho tak začne ten aerius pomáhat. Nevíš?
@Aijka Nemůže to být i tím suchým vzduchem. My máme vlhkost kolem 43% a já mám taky problémy s očima
. Ideální má být kolem 50%.
@Aijka Alergie může vzniknout kdykoliv během života. Takže bych kočku nevylučovala a docela bych na ni vsadila… Ale bez testů těžko soudit. Omezila bych na pár dnů kontakt s kočkou a jako další mě napadají roztoči, takže já bych všechno ložní včetně peřiny a polštáře vyprala min. na 60°C. Případně bych dcerku na pár dní odeslala třeba k babičce a dle reakce bych pak zkoušela dál. Ale stěžejní budou testy na alergologie.
@maky 1993 já se tady v životě na 50% nedostanu. Vím že by to tak mělo byt. Vetram jak se dá. Ale když je venku minus, tak je to horší
@Finkaa u babicky jsme byli. Dva dny. Babi má psa i kočku a tam to nedělala. Já vím že s těma alergiema je to složitý.
S vlhkostí vzduchu 30-35% by moje oči trpěly fakt pekelně (už když to klesá pod 50%, tak je mám rudé). Zkusila bych všechno pořádně vyprat, kočce zamezit vstup do jejího pokoje, na noc přehodit přes židle k posteli mokré ručníky a ten Aerius dávat hlavně pravidelně. Případně bych poslala na víkend k babičce apod., abych zjistila zlepšení/zhoršení.
@Finkaa A periny jsem prala včera na 60 a i jsem vysavala matraci. Ještě mě napadá, že má peřinu z peri (tu jsem samozřejmě neprala). Tak možná by to mohlo být na to. Ale to by se asi drbala jen v posteli ne?
Na letáku Aeriusu je napsané, že účinkuje za 7 dní. U nás se efekt dostavil až po cca 14 dnech pravidelného užívání.
@Aijka My máme novostavbu a topíme krbem, takže tu bohužel také ideální vlhkost nebude. Ale tak třeba na alergologii něco zjistí. Já mám jen nějakou slabší alergii na pár věcí, takže to spíš vypadá na ten suchý vzduch. Přeji hodně štěstí ![]()
@zrcadlo v pokoji v noci má kolem 45%, pze tam má zvlhčovač. A když se s kocourem mazlí tak to nedělá. Já nevím jestli by to mohlo být i nějak opožděně? Ještě mě napadlo, že se prodávají nějaké speciální šampony na kočky, když má právě člověk alergii na ně. Kocovi nevadí se koupat, tak to možná zkusím. Nemáte někdo zkušenost?
@maky 1993 díky. My máme starý dům po rekonstrukci a také topime krbem. Takže právě proto ta vlhkost taková špatná. A myslíš že i ze suchého vzduchu může smudlat nos?
@Aijka píše:
@zrcadlo v pokoji v noci má kolem 45%, pze tam má zvlhčovač. A když se s kocourem mazlí tak to nedělá. Já nevím jestli by to mohlo být i nějak opožděně? Ještě mě napadlo, že se prodávají nějaké speciální šampony na kočky, když má právě člověk alergii na ně. Kocovi nevadí se koupat, tak to možná zkusím. Nemáte někdo zkušenost?
Jo, může to být opožděně, znám dítě, které se osypalo a napuchlo pravidelně v pondělí po víkendové návštěvě u příbuzných. Všichni vsázeli na potravinovou alergii, takže rodiče mu hlídali nedělní večeři, pondělní snídani, podezírali dítě, že tajně něco mlsá. A dítě si hladilo u příbuzných kočku a jeho tělo fakt reagovalo se zpožděním, ale přišlo se na to až když se situace opakovala u známých, kde byli rodiče i s dítětem a měli naprostý přehled o všem, co dítě snědlo, a třetí den kontaktu s kočkou se dítě osypalo a mohlo si udrbat oči.
Jinak často bývá alergie ne na srst, ale na sliny, takže ani třeba taková ta holá kočka nemusí pomoct.
@zrcadlo zajímavé
. Ale zase když naše je s kocourem v každodenním kontaktu, tak by to asi bylo pořád stejné. Ale už to bylo skoro týden ok a pak zase. A teď tedy pozoruji že je to horší po ránu. A ještě teda mě napadá nějaká potravinová alergie. Ale ta se asi neprojevuje drbanim oči ne? Já mám alergii na jablka a to mi vždy zvrdnou rty a bolí mě dásně…