Akcie - jak začít?

578
19.1.22 09:49

Akcie - jak začít?

Obchodujete někdo s akciemi? přemýšlím o tom, ale nemám žádnou zkušenost, jen s manželem máme už pár let portfolio přes jednu společnost.. takže zdarma to není. chtěla bych si sama v aplikaci kupovat akcie jen po pár stovkách třeba. můžu si to kdykoli vybrat? je taková nějaká bezplatná aplikace? vůbec nevím jak to funguje. vydělává vám to? vím že to není asi tam jednoduché na tom vydělat, jinak by to dělal každý.. dívala jsem se na videa na yt, ale co jsem viděla, bylo pro pokročilé, moc jsem se nechytala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3598
19.1.22 09:57

Z touto finanční gramotnosti kdy se na to ptáš zde a koukáš na YouTube bych se na akciový trh vůbec nepouštěl ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24827
19.1.22 10:05

@eva.pass doporučuju ve tvém případě jako pro totálního začátečníka si radši zdarma založit účet u FIO a využít ZDARMA investování do Podílových fondů (jsou hezky diverzikované - od energí přes elektro až po farmabyznys) - stačí ti tam poslat měsíčně 300Kč (to je nejmenší možný vklad), nebo kdykoliv nárazově od 5tisíc…
roste to hezky, řekla bych až nadstandardně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20899
19.1.22 10:06

@eva.pass nepouštěj se do toho, nemá to smysl. Proděláš. Nemáš vzdělání, nemáš zkušenosti, nemáš přístup a schopnost vstřebat potřebné informace. Věř tomu, že ten drobný poplatek bance, za správu toho fondu je mnohem levnější varianta, než ten čas, který tomu budeš muset věnovat a to riziko, které poneseš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
19.1.22 10:21

Takže to nefunguje např. tak, že bych koupila akcii od Googlu v určité hodnotě a třeba za měsíc si vybrala aspoň o něco více? jak jste začali vy, když už máte zkušenosti? chtěla bych si to spravovat sama, ať tam mám jen výdělečné věci.. já vím, asi to vypadá dost naivně :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
19.1.22 10:28

@eva.pass čisté teoreticky když koupíš akcie teď za litr můžou za měsíc udělat cokoliv ale že by vyrostli o tolik abys při malých částkách z toho něco měla moc nevěřím leda mít dobrý typ koupit akcie něčeho co je na dně ale brzo se z toho dostane ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10253
19.1.22 10:46
@eva.pass píše:
Obchodujete někdo s akciemi? přemýšlím o tom, ale nemám žádnou zkušenost, jen s manželem máme už pár let portfolio přes jednu společnost.. takže zdarma to není. chtěla bych si sama v aplikaci kupovat akcie jen po pár stovkách třeba. můžu si to kdykoli vybrat? je taková nějaká bezplatná aplikace? vůbec nevím jak to funguje. vydělává vám to? vím že to není asi tam jednoduché na tom vydělat, jinak by to dělal každý.. dívala jsem se na videa na yt, ale co jsem viděla, bylo pro pokročilé, moc jsem se nechytala :think:

Ahoj,
určitě je lepší obchodovat třeba přes Fio, než přes společnost, která si bere za správu, operace atd. a ve finále třeba zjistíte, že vlastníkem akcií ani nejste vy, ale ta společnost… Taky mi takoví borci občas volají a nabízejí investovat přes ně.
Zaprvé by bylo dobré říct si investiční strategii. Chcete akcie růstové, nebo dividendové. Kolik peněz můžete investovat, v jakém horizontu a co od investice čekáte.
Pak je třba si říct, jak máte rozložené úspory. Vhodné je diverzifikovat - já držím nějaké peníze na spořicím účtu (v podstatě ty, které mi umožní investovat, když se objeví nějaká zajímavé nemovitost či pod.), část v nemovitostech, které pronajímám nebo sám užívám, část ve státem podporovaných spořeních (penzijní, stavební, ale to penzijní je docela naprd), a část v akciích.
I v rámci jednotlivých investičních cest je vhodná diverzifikace - tzn. jak mezi trhy (Čr, Evropa, USA, Čína), nemít vše např. v technologiích atd.
Výnos v loňském roce +27% na hodnotě akcií + vyplacené dividendy. Takže spokojenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
19.1.22 12:23

Manžel mimo jiné používá Degiro…
Ovšem můj manžel sleduje ekonomiku, těžbu třeba ropy, politické situace a vše. Má obrovský přehled a věnuje tomu spoustu času. Jen tak ve zkratce ti ještě řeknu, že řeší i dlouhodobé akcie, krátkodobé, dividendy, historický vývoj, grafy, výsledovky, dělá si vlastní výpočty a hlavně se to i daní!
No je toho hodně, já sama jsem tím líznutá jen tak bokem. Vydělávání na akciích není pro každého a myšlenka, že to jeden měsíc koupím a druhý prodám s výdělkem je úsměvná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.22 12:37

Používáme Fio a Revolut. Nedáváme do toho takové peníze, aby nás jejich ztráta poškodila, jen to, co v nejhorším případě můžeme postrádat. Některé vydělávají pěkně na procenta, ale vzhledem k investovaným částkám pořád drobné, jako třeba že máme zisk 20 000 ročně + občas nějaké dividendy. Takové kapesné navíc, když nebude, je to jedno, máme to spíš jako zábavu. Do ničeho většího se nepouštíme, akciové trhy jsou riziková záležitost, občas nevyzpytatelná, taky některé investice, které jsme myslela, že jsou úplná pecka, nevydělaly ani korunu, nebo naopak. Řídím se pravidlem, že takto rizikové investice jen v rozsahu toho, o co bych přežila přijít (i když to je samozřejmě nepravděpodobné). Ale už jsem ve své práci viděla moc lidí, kteří na něco „děsně super“ dali všechno, co měli, a pak řeší oddlužení, protože nejen, že to nevydělalo, ještě o něco přišli a pak neunesli své běžné závazky. O velké peníze mohou hrát ti, kdo je taky mohou riskovat. Není to dobré ani jako forma spoření. Sice už jsem se tímhle opatrným přístupem připravila o hodně peněz, například, když mi před lety bitcoin asi za 5 000 přišel jako blbost :), no ale taky jsem nepřišla o nic z peněz těžce vydělaných. Nejvíc se mi vyplatila investice do vlastního podnikání a když se objeví příležitost koupit za velmi dobrou cenu nemovitost.

• Citovat
  • Upravit
7
20.1.22 08:46

Doporučuji přečíst si knížku Jílek: Akciové trhy a investování
Internet je plný článků o tom jak je to snadné, ale méně se mluví o tom, jaká jsou s tím spojena rizika. Když si koupíte akcie, můžete za měsíc vybrat dvojnásobek. Ale také můžete o všechno přijít.

Většinu článků o investování do akcií píšou ti, kteří na tom vydělávají. Ale nevydělávají tím, že by sami do akcií investovali. Berou si peníze za to, že jiným lidem umožní investoat a mají za to provizi. Proto je těch článků tolik a proto je v nich všechno tak růžové.

Pokud máte doma volný milion, vemte si z něho tak 50 tis. a vyzkoušejte si to. Je možné že o ty peníze přijdete, ale berte to jako „školné“. Za rok (ne dřív!) uvidíte, jestli má smysl pokračovat s větší částkou.

A nezpomeňte, že peníze z akcií je třeba zdanit. To znamená buď si hodně nastudovat, nebo zaplatit daňového poradce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
19.9.24 11:03

Pojisteni do vkladu 20.000 EUR

Dobrý den,
zajímalo by mě jak řešíte pojištění vkladů u brokerů ( xtb, atd… ).. Zjistil jsem, že tyto appky mají pojištění vkladů do částky 20.000 EUR což mi přijde jako špatný vtip. Hranice pojištění je opravdu velmi nízká.. Máte nějakého jiného brokera, kterého požíváte? Nebo jak to řešíte prosím? Opravdu nechci 10 let někam posílat moje úspory a poté zjistit, že po krachu brokera dostanu jen 20.000 EUR ( pojistku ) místo mého portfólia v řádu několika miliónů.

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24827
19.9.24 11:29

@DaWe45 tak pokud hodláš investovat tolik, že počítáš v milionech, tak je skutečně stupidní se na tyhle věci ptát na e-miminu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat