Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtela bych znat Vas nazor, zda je tato taska vhodna pro prvnaka?
Prvnakovi bych to jako školní batoh nedala.
Přijdou mi málo zpevněná záda. Takto spojené popruhy se nedají správně nastavit a batoh padá níž. Nevidím hrudní pás.
Tak to je ten nejlevnější/nejzákladnější batoh. Není hrudní pás, nedají se přitáhnout popruhy nahoře, nemluvě o absenci nastavitelných zad a bederního pasu, ale to užaji jen nejdražší batohy. Toto bych koupila pubertakovi, kde už mé rady moc velkou vypovídací hodnotu nemají, ne prvnakovi.
Ty popruhy a polstry na zadech se mi taky moc nepozdavaji. Navic podle barev soudim, ze jde o chlapecka - ti mivaji vetsi problem s udrzenim poradku v tasce, neco v ni najit apod, tak bych i z vlastni zkusenosti doporucila spise klasickou pevnou aktovku a ne batoh. Synovi nakonec v pohode vydrzela az do konce treti tridy a to jsme museli vybirat extra malou, protoze byl drobny.
Taky mi to nepřijde moc vhodné, to je asi spíš pro starší dítě. Prvnak potřebuje minimálně zpevněná záda. Na druhou stranu, když vezmu našeho prvnaka, tak u něj by bylo jedno, i kdyby nosil učení v igelitce, protože tu tašku nese každý den max pár metrů, já ho odvedu ke škole, tašku nesu, on si ji hodí na záda na tu minutu než dojde do třídy a po škole ji má zas minutu na zádech, než vyleze ven z budovy, kde tu tašku zas beru já.
Pokud jsou pevná záda, s popruhy lze manipulovat a důležitá věc - pokud batoh na výšku nepřesahuje z beder na zadek, pak ho mít může.
Výška postavy malého prvňáka je důležitá, batoh by měl dolehnout na bedra(nad pánev), nikoli na hýždě, pak mu je batoh velký a je na pozdější dobu, kdy délka trupu bude delší.
@Kriss Tina to je druhá věc, jak moc dítě tu tašku bude nosit. Od auta do šatny ať má cokoli, pokud chce jezdit na kole/koloběžce, tak alespoň ten prsni pás.
Nevím, co to je za značku, Minecraft batoh má i Topgal, kluci ho měli a spokojenost.
Nevidím z fotky, jak je to velké, ale dle obrázku mi přijde, že je to spíš batoh pro druhostupňové děti. Pokud ano, bude v tom příšerně plavat. Krom toho mi tam chybí, když už ne bederák (nemá ho většina tašek, přitom pomůže váhu nádherně rozložit), tak aspoň hrudní spona, A ta záda taky nic moc. Každopádně bez vyzkoušení bych nekupovala. Když někdy vidím prvňáčky s batohama u kolen, jak jim to navíc klouže z ramen, tak si říkám, že rodiče asi vybírali jen podle obrázku a ceny na internetu a ani se neobtěžovali pokusit to nastavit.
@ugluk tak ono batoh zkouší asi málokdo, jinak by nemohl být tak vychvalována Topgal. Téma u nás aktuální, tak děti a jejich tasky pozoruji a Topgal z těch malých dětí nemá správně nastaveno žádné.
@Cuddy píše:
„@ugluk“ tak ono batoh zkouší asi málokdo, jinak by nemohl být tak vychvalována Topgal. Téma u nás aktuální, tak děti a jejich tasky pozoruji a Topgal z těch malých dětí nemá správně nastaveno žádné.
Které batohy pro prvňáky doporučuješ?
@Cuddy píše:
@ugluk tak ono batoh zkouší asi málokdo, jinak by nemohl být tak vychvalována Topgal. Téma u nás aktuální, tak děti a jejich tasky pozoruji a Topgal z těch malých dětí nemá správně nastaveno žádné.
Presne - rada ctu, ze nejsem jedina, ktera nechape hysterii kolem Topgal. Na zadech nesedi, hrozne trci do prostoru a kapsa na lahev mi prijde nesikovna
My meli 1.-3.trida aktovku Belmil, protoze syn byl drobný, 4.-5. batoh Coocazoo od Hama a ted na gympl dostane od Hamy uz vetsi Jobjobber. Mmch tu prvni Hamu jsme jeli po predvyberu na netu fyzicky vyzkouset do papirnictvi, kde maji velky vyber skolnich batohu a celkem jsem se divila, ze Topgal tam vubec nemeli. Prodavacka nam pak rekla, ze ho uz vubec neberou, protoze na nej resili hodne reklamaci.
@meduzza píše:Žádné, to si člověk musí určit sám, kolik do něj chce dát. Pro někoho jsou 3-4 tis nesmysl, pro nekoho ok. Obecně nej jsou ergobag, beckmann a grade step by step. Záleží, pro koho to vybíras, u dítěte se 115 cm musíš na tu ergonomii koukat víc, u velkého odkladoveho dítěte můžeš vzít „cokoli“.
@meduzza píše:
Dotaz sice nebyl na me, ale ja bych do prvni tridy hlavne idealne vubec nedoporucila batoh ![]()
Neterinky maji do 1.tridy batohy Beckmann, ale jsou pomerne male.
@Cuddy jojo… Topgal je braný jako klasika, ale to bude podobný jako boty Superfit - jsou děti, kterým sedí, ale hrozně dlouho tu byla mánie „superfitky jsou nej“ a lidi to bezhlavě kupovali přes net dětem s libovolným tvarem nohy.
Starší jsem pořdila za trojku ten Ergobag, že se dá i výškově nastavit, má pořádný bederní pás, dobře udělaná záda a neutrální design, takže teď budu pořizovat nový jen proto, že jsem kdysi neprozřetelně řekla, že do páté třídy bude nový
Jinak Beckmann je taky fajn, jen mi nesedne designově (a ve čtvrtý třídě už by neprošel) a na stejném principu, jen výrazně levnější jsou třeba Boll Schoolmate.
Ale jasně, můžou dětem sednout i běžnější a levnější aktovky a batohy, ale chce to zkoušet a hlavně pak dobře nastavit. I superergonomická taška je na houby, když to nosí dítě všecko povolené na maximum a povlává mu to někde u kolen, přezky nezapnuté.