Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, je tu nekdo kdo jel do Albanie autem? Muze mi dat nejake rady, tipy? ![]()
@Šmoulice ahojky, dekuju za odpoved ![]()
1. jak je to s roamingem? Muzu tam normalne pouzivat data? Myslim, aby mi pak neprisla raketa na vyuctovani ![]()
2. Chceme jet autem, nejak to cele projet. Mame dodavku a budeme spat v ni. Mela by jsi doporuceni na nejake dobre kempy? Pripadne da se treba zastavit a spat kdekoliv?
3. Je lepsi mit sebou hotovost ( eura ) nebo lze temer vsude platit kartou?
4. na internetu jsem nasla nejake tipy co videt, ale zajimalo by me, jestli nemas ty neco, co musime videt. Mam rada mista, ktera nejsou tak turisticka.
5. lze zpatky jet pres Kosovo? Je to bezpecne?
@lísteček píše: Více
Ne, roaming používat nemůžeš. Buď si zařiď e sim, nebo kup Vodafone kartu. Prodávají i na hranicích. Cenu ti neřeknu, protože si to nepamatuji.
Na kempy doporučení nemám, jelikož kempy nesnášíme
, a když jsme chtěli kempovat, tak jsme spali na divoko. Na to ti už doporučení taky nedám, protože za poslední 2 roky se to tam hodně změnilo. A dost míst, co byly dřív super, tak už je dnes zakázáno pro kempery.
Sebou rozhodně hotovost. Kartou se dá platit málo kde. Berem eura a vždy měníme na jejich měnu. Někde eura ani nechtěli.
Pokud máte rádi místa, co nejsou turistická, tak jedině hory. U moře je to už delší dobu Disneyland a hlava na hlavě …
Kosovo nevím. Přišlo mi zbytečné přes něj jet. ![]()
@Šmoulice my bychom prave taky radeji spali na divoko, tak uvidime jak to bude nebo nebude mozne. Dekuju za tip s hotovosti a karou. Ja mam vodafon, tak zkusim asi tu Esim tedy… zeptam se operatora. My hory milujeme, samozrejme se chceme vykoupat v mori, ale hory budou nasim cilem. Dekuju ![]()
Ono nejde o operátora, ale jestli tvůj tel tu e-sim podporuje. Nicméně v Albánii na hranicích si můžeš koupit klasickou sim. Drahý to nebylo. ![]()
Jen si připrav nervy na bordel … hooodně bordelu a odpadků. Je to prostě Balkán. ![]()
A neznám váš itinerář trasy. Tak se pak těžko radí. Ale jestli pojedete přes Llogarský průsmyk, tak rozhodně ne tunelem. Vyjeďte si pěkně nahoru. Nádherná příroda, krásné výhledy. ![]()
A moře je krásné právě až od toho Llogaru dolů. Sever nic moc. Nejhorší, nejšpinavější moře a celkově města jsou Durres a Golem. To už je hezčí Vlore a okolí.
K moři už bych tam nejela. Ne kvůli moři, ale té záplavě lidu tam. To je děs.
Hory mají fajn.
Naopak už bych tam nejela jinak než autem, případně půjčit auto tam.
Všude tam jsou bankomaty, tak netřeba vozit peníze, stačí si tam vybrat místní měnu.
Je to ta male takové dost divoké obecně.
@vendulaaa píše: Více
My jsme si to ještě užili, když tam ta záplava lidu nebyla … a byla to paráda. Ale dnes už bych tam k moři nejela vůbec a i ty hory bych sakra rozmýšlela.
100% ![]()
Na severu pak hory - Theth, Valbona.
Jih jsme projeli Korče, Permet, Gjirokaster, Ksamil, Saranda, Himare, Dhermi, Elbasan, kaňon Holta, Berat, Osumi kaňon.… Ten Llogarský průsmyk je krásný.
Jen počítejte s hooodně lidmi. Ani na začátku září tam sezona nekončí.
Ale záleží taky, na jak dlouho jedete.
Cestování Albánií není nic rychlého. My jsme byli 2× a pokaždé 3-4 týdny. ![]()
Jak někdo jezdí jen třeba na 7-10dnů, tak to bych ani nejela. To je na takovou poznávačku málo.
Tak to bych na jeden zátah sjela na jih a od tama se jakoby vracela. A motejte se hlavně po tom jihu. Na severu vám nic neuteče. Jen si hoďte do map cíle, a dobře naplánujte, jak půjdou za sebou.
Ať nenajezdíte zbytečné km. A nesedíte hodiny navíc v autě …
My to máme naplánované vždy a pak už na místě ubíráme, či přidáváme podle situace, chuti a nálady ![]()
Teď jsme taky na cestách. A jestli se mi neodešle tento příspěvek, tak se fakt nas.eru ![]()
Už to spisuju po 4tý. Blbej signál.
Jo, až teď mě napadlo si to zkopírovat. ![]()
@Šmoulice dekuju moc za rady a vazim si toho, ze i takhle na cestach odepisujes
Zrovna jsem si rikala, ze to vezmeme rovnou na ten jih. nahodous nemas doma itinerar z vasi cesty? Ja uz neco smolim, ale porad to menim… jak je to tam s mapama? cetla jsem, ze GPS tam uplne nefunguje spravne… zakoupime tam simku, at mame aspon data. Budeme vyrazet 20.zari, tak mam jeste cas na planovani, ale uz se na tom musi makat… Ja jsem nikdy takhle autem nebyla, nemela by jsi treba tip a na co nezapomenout.. spime v aute ( mame dovadku), tak samozrejme, ze varic a takovy veci na kempovani mame a bereme sebou. Mam na mysli treba nejakou vychytavku, co vam usnadila cestovani. ![]()
Jak budeme zítra zase někde na cestě a nebudu řídit, tak ti napíšu zprávu ![]()