Alergie ve školce

Anonymní
24.4.23 10:16

Alergie ve školce

Zdravím. Dceři je dva a půl roku a před rokem jsme na alergologii díky krevnímu testu zjistili intoleranci laktózy. Dceři vadí i celer a květák, ale to krev neukázala. Do teď jsem byla na rodičáku, takže jsme to řešili tak, že je prostě nedostávala. Nicméně potřebujeme potvrzení do školky a pediatra mi řekla, že musí mít potvrzení od alergologa, jinak to nenapíše. Předpokládala jsem, že to nebude problém, ale alergolog mě zarazil, když mi řekl, že pokud to krev neukázala, tak na to alergická není. Takže jsme jí to zkusili dát. Nejdřív květák - byla nafouklá, měla průjem, osypala se. Aktivně jsem řešila jak s pediatrou, tak s alergologem. Od pediatry jsem dostala vynadáno, že jí to dávám :roll: od alegologa mi bylo řečeno, že je to postřikem, né samotným květákem. O týden později jsme zkusili bio celer, reakce podobná s tím, že dcera naříkala, že jí hrozně bolí bříško a plakala celou noc. Pediatra mi opět vynadala, na to jsem jí řekla, že bez potvrzení jí to ve školce stejně budou dávat, tak proč si na mě otevírá pusu a jak to teda vyřešíme. Mám prý trvat na krvi u alergologa. A alergolog mi řekl, že to není možné a že půjde znovu na krev. Je to pro nás všechny traumatizující, po loňském zážitku jsem doufala, že se tomu vyhneme, ale bohužel. Takže jsme dceru opět trápili odebírali krev, ale ta opět nic neukázala. Alergolog tedy odmítl vystavit potvrzení, načež pediatra řekla, že je to tak v pořádku, že moje slovo prostě nestačí. Máte nekdo zkušenost s takovou skrytou alergií, která se v krvi neukáže? Je postup obou dr v pořádku? Nejsem si jistá, jaká jsou moje práva a co můžu požadovat.

Příspěvek upraven 24.04.23 v 16:14

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30937
24.4.23 10:23

Práva? Máš právo si vzdělávat dítě doma. Máš právo podat si přihlášku na medicínu. Tím tva práva dost konci. Ale můžeš říct, at dceri květák a celer nenutí, jiné jídlo ji ale kvůli alergenů dávat nebudou. A jo, mám podobný problem s lepkem, ale postupně z toho dítě vyrůstá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76445
24.4.23 10:31
@Anonymní píše:
Zdravím. Dceři je dva a půl roku a před rokem jsme na alergologii díky krevnímu testu zjistili intoleranci laktózy. Dceři vadí i celer a květák, ale to krev neukázala. Do teď jsem byla na rodičáku, takže jsme to řešili tak, že je prostě nedostávala. Nicméně potřebujeme potvrzení do školky a pediatra mi řekla, že musí mít potvrzení od alergologa, jinak to nenapíše. Předpokládala jsem, že to nebude problém, ale alergolog mě zarazil, když mi řekl, že pokud to krev neukázala, tak na to alergická není. Takže jsme jí to zkusili dát. Nejdřív květák - byla nafouklá, měla průjem, osypala se. Aktivně jsem řešila jak s pediatrou, tak s alergologem. Od pediatry jsem dostala vynadáno, že jí to dávám :roll: od alegologa mi bylo řečeno, že je to postřikem, né samotným květákem. O týden později jsme zkusili bio celer, reakce podobná s tím, že dcera naříkala, že jí hrozně bolí bříško a plakala celou noc. Pediatra mi opět vynadala, na to jsem jí řekla, že bez potvrzení jí to ve školce stejně budou dávat, tak proč si na mě otevírá pusu a jak to teda vyřešíme. Mám prý trvat na krvi u alergologa. A alergolog mi řekl, že to není možné a že půjde znovu na krev. Je to pro nás všechny traumatizující, po loňském zážitku jsem doufala, že se tomu vyhneme, ale bohužel. Takže jsme dceru opět trápili odebírali krev, ale ta opět nic neukázala. Alergolog tedy odmítl vystavit potvrzení, načež pediatra řekla, že je to tak v pořádku, že moje slovo prostě nestačí. Máte nekdo zkušenost s takovou skrytou alergií, která se v krvi neukáže? Je postup obou dr v pořádku? Nejsem si jistá, jaká jsou moje práva a co můžu požadovat.

a ve školce s tím mají nějaký problém?
moje dcera nejí žádnou zeleninu, tak jsem učitelkám řekla, ať jí to nenutí - oni mají jakýsi systém ochutnat musíš, jíst ne - nikdo z toho nedělá žádnou aféru a žádné potvrzení nevyžadují - dcera teda nemá alergii, ale nemáme žádný problém,
navíc - kolikrát je na jídelníčku květák? celer je teda horší, ten je v každé polévce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
24.4.23 10:33

@Cuddy bohužel, ve školce mi řekli, že pokud nebude alergen potvrzen od pediatry, tak jí ho budou normálně dávat. Mají prý totiž zkušenost, že spousta maminek uvádí falešné alergeny, protože ty potraviny dítě prostě nechce jíst. A navíc co se týká celeru tak ho mají každý den v polévce a květák mají podle online jídelníčku momentálně třikrát do týdne. Takže by vůbec nemohla jíst polévky přitom s potvrzením od lékaře by jí udělali polévku zvlášť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22006
24.4.23 10:34
@Anonymní píše:

Nezlob se, ale jestliže krevní testy alergii neprokázaly, tak jak ti může alergolog napsat, že je alergická? To by za ním mohla přijít každá maminka z ulice, ať jí napíše, že její dítě nesmí ve školce něco dostávat, protože „je alergické“ a v reálu to bude o tom, že to dítěti jenom nechutná (což samozřejmě nemyslím na tebe, to jen pro příklad).

Máš právo požádat, aby tvou dceru nenutili jíst jídla, která nechce. Nebo máš právo dát dítě do soukromé školky, kde se budou každému dítěti věnovat jednotlivě a řešit jeho konkrétní specifika a potřeby.

Ale rozhodně nemůžeš požadovat po státní školce, aby ke stravování tvé dcery přistupovala nějak individuálně, když k tomu není objektivní zdravotní důvod (= lékařsky prokázaná alergie).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76445
24.4.23 10:35
@Dofi91 píše:
@Cuddy bohužel, ve školce mi řekli, že pokud nebude alergen potvrzen od pediatry, tak jí ho budou normálně dávat. Mají prý totiž zkušenost, že spousta maminek uvádí falešné alergeny, protože ty potraviny dítě prostě nechce jíst. A navíc co se týká celeru tak ho mají každý den v polévce a květák mají podle online jídelníčku momentálně třikrát do týdne. Takže by vůbec nemohla jíst polévky přitom s potvrzením od lékaře by jí udělali polévku zvlášť.

fakt mají květák 3× týdně? při dnešních cenách květáku? navíc školky vaří podle přísných norem a určitě nemůžou mít 3× týdně stejnou zeleninu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
24.4.23 10:36
@Dofi91 píše:

Ano, tak to je. Ale ji ta alergie nevychází, takže bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
24.4.23 10:38

@BohunkaP naprosto tomu rozumím a chápu to. Ale jako pohled z druhé strany, kdy opravdu existují alergie, které se neprokážou v krvi, ale přesto na ně dítě alergické je, je to podle mě nedomyšlené. Hlavně mě zajímají názory těch, kteří se s takovou situací setkali a né těch, kteří k tomu nemají vlastně nic moc co říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
24.4.23 10:39

@stinga nevím jestli každý týden ale tento týden když se podívám na on-line jídelníček tak je tam uveden květák jako alergen v pondělí úterý a čtvrtek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
24.4.23 10:41

@Dofi91 ono prokázání alergii do těch cca 3 let může být problematické a vycházet falešné negativně/ pozitivně. Můžeš dát teď dítě do dětské skupiny, kam muze nosit vlastní jídlo. V obecní školce je totiž i toto bez lékařského potvrzení nemožné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
24.4.23 10:45

@Cuddy ano to jsme řešili již několikrát ale finančně toho nejsme bohužel schopni. Školka i s jídlem stojí měsíčně 2000 kc a dětská skupinka i s jidlem 8000kc. Takže bohužel. Pro dceru jsme chtěli individuální přístup ale bohužel si to finančně nemůžeme dovolit a proto řešíme státní školku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
24.4.23 10:45

Tak si najdi školku, kde jsou k jídelníčku vstřícnější :nevim: u nás třeba dětem nenutí ani to, co neji. Na začátku roku se učitelky rodičů ptaly, co to dítě nemá rádo a když něco z toho je v jídelníčku, tak jim to nedávají, dostanou třeba jen polivku a přílohu :nevim: Jako asi bych celkove nechtěla dávat dítě do školky, kde ho budou nutit jist i to, z čeho je mu špatně, jen proto, ze na to nemám papír od Dr :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
24.4.23 10:47

@Kriss Tina přesně k takovému řešení se teď ukláníme, dnes máme dalšího alergologa u kterého jsme ještě nebyli a uvidíme třeba bude vstřícnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4496
24.4.23 10:48
@Dofi91 píše:
@stinga nevím jestli každý týden ale tento týden když se podívám na on-line jídelníček tak je tam uveden květák jako alergen v pondělí úterý a čtvrtek

To bude taky určitě v polivce, proto tam je ten květák tolikrát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1462
24.4.23 10:48

Nase skolka mi vzala alergen i bez potvrzeni od lekare… ale znamena to, ze proste dane jidlo nedostane, misto nej tak max rohlik, jinak nic extra pro ni varit a pripravovat fakt nebudou… pokud nechces, aby dany den dostala obed s vasim alergenem, zkus se domluvit, ze posles vase jidlo, ale je to jen na ochote skolky… pokud nebudes mit papir, tak celkem chapu, ze se jim nechce kazdy den vyvaret kvuli celeru jina polevka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin