Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, bydlíme kousek za Prahou v menší obci. Naše obec nemá žádnou spádovou školu.( Ano opravdu nemá žádnou spádovou školu máme to potvrzené ) a teď k jádru věci. Byli jsme se synem už asi na 6ti školách u zápisu do první třídy. Všude nám řekli, že nejsme spádový a že se uvidí ale že to nejspíš neklapne. Můj dotaz zní byli jste někdo v takové situaci? Jak se to řeší pak dál? Vím, že se kontaktuje krajský školsky úřad a nebo ministerstvo školství ale bylo nám řečeno, že se může stát, že dítě pošlou do školy kdekoli ve středočeském kraji kde bude zrovna místo. Což mi přijede naprosto nesmyslné.
Jestli máte někdo podobnou zkušenost budu ráda za odpověď.
Jj mam zkusenost. Ze 7 skol ji vzali jen do 2. Nastesti pak vzali deti do nove otevirane skoly v nasem okoli a nase obec zajistila i skolni autobus.
@Janca Kmetkova píše:
Dobrý den, bydlíme kousek za Prahou v menší obci. Naše obec nemá žádnou spádovou školu.( Ano opravdu nemá žádnou spádovou školu máme to potvrzené ) a teď k jádru věci. Byli jsme se synem už asi na 6ti školách u zápisu do první třídy. Všude nám řekli, že nejsme spádový a že se uvidí ale že to nejspíš neklapne. Můj dotaz zní byli jste někdo v takové situaci? Jak se to řeší pak dál? Vím, že se kontaktuje krajský školsky úřad a nebo ministerstvo školství ale bylo nám řečeno, že se může stát, že dítě pošlou do školy kdekoli ve středočeském kraji kde bude zrovna místo. Což mi přijede naprosto nesmyslné.
Především se obrať na obecní úřad, ten v tvém výčtu chybí - jistě nejste v obci první ani poslední, kteří tuto situaci řeší. Obec má ze zákona povinnost místo pro dítě zajistit, takže je pravděpodobné, že pro tuto situaci už má nastaven nějaký plán či postup.
A samozřejmě neustále aktivně hledej sama - protože bohužel, přesně jak píšeš, dítě skutečně může být umístěno ve škole, která bude z hlediska lokality dost nevyhovující. Bydlíš u Prahy, kde je těch možností celkem hodně, místo dříve či později seženeš.
Sousedni obce mají stejný problém, ale řeší ho aktivně již několik let, řeší ho zastupitelstvo obce. Obrat se na něj.
Mě se stala situace vloni… že mi děti odmítli přijmout do spádové školy, kousek od domu.
Jasně, neřekli to narovinu, samozřejmě to ani ofiko nenapsali, ale při schůzce mi decentně a rázně naznačili, že by bylo lepší najít dětem jinou školu.
Takže se stačilo zeptat tatínka ve školce (
pracuje na MÚ odbor školství) co se mi stalo a za dva dny bylo vyřešeno, kdy škola začala mlžit, že to tak nebylo atd. kecy, kecy…prostě to zkouší a jak se rodič nebrání, mají vyhráno.
Jiná věc je, že to chce ostré lokty i později, protože mi děti odtrhli od kolektivu (dali do jiné třídy), se kterým přišli ze stejné školky.
Určitě bych se ptala na MÚ.
Jinak z Googlu…
„Škola, která je nejblíže Vašemu trvalému bydlišti,
musí vaše dítě přijmout. Každá obecní škola má určenou tak zvanou spádovou oblast, tedy ulice v jejím
okolí, ze kterých musí děti přijmout…z letáku Veřejný ochránce práv“
@axlpol u vás to byla jiná situace, vy spádovou školu máte, u vás v právu nebyli.
Obec je ze zákona povinna zajistit plnění povinne školní docházky (buď zřídí ZŠ nebo zajistí plnění na území jiné obce). Proto se obrať hlavně tam s problém.
@Cuddy píše:…to jo, ale souhlasím s ostatníma, že" Obec je ze zákona povinna zajistit plnění povinne školní docházky (buď zřídí ZŠ nebo zajistí plnění na území jiné obce). Proto se obrať hlavně tam s problém."…proto je třeba to na MÚ zjistit a nenechat se odbýt.
@axlpol u vás to byla jiná situace, vy spádovou školu máte, u vás v právu nebyli.
Ze zkusenosti v rodine, kde resili to same, je idealni detem vcas prehlasit bydliste tak, aby bylo spadove do skoly, kterou chcete a je klid…
Na to je ale u vas uz predpokladam bohuzel pozde. Mozna to zni silene, ale leckde je to velmi rozsirena praxe, ktera funguje i za penize. Vloni to tedy nestacilo, protoze pocty prvnaku brutalne narostly jeste o Ukrajince, takze skola nemela dostatecnou kapacitu ani pro spadove deti, tak se zacalo do toho stourat, ale pravne je to nepostizitelne, takze to skoncilo losovackou ze vsech deti. Nekde se bere ohled, kdyz uz na danou skolu chodi sourozenec, ale vloni ani toto nebyl argument, takze na toto bych nespolehala ani pak u mladsiho ditete. Zaklad samozrejme je, tlacit na obec, aby situaci resila a osetrila si to s nejakou skolou smluvne, ale v okoli Prahy je to hodne casty problem.
@Janca Kmetkova píše:
Vzhledem k tomu, že spádová škola má povinnost vaše dítě přijmout, tak nějaká existuje.
Určitě řešit přes obecní úřad. Musí školu zajistit. V naší městské části zajišťují dětem, které do spádové školy nevylosovali, školní docházku v sousední městské části.
@axlpol píše: …to jo, ale souhlasím s ostatníma, že" Obec je ze zákona povinna zajistit plnění povinne školní docházky (buď zřídí ZŠ nebo zajistí plnění na území jiné obce). Proto se obrať hlavně tam s problém."…proto je třeba to na MÚ zjistit a nenechat se odbýt.
Ne, nemusí existovat spádová škola. I ve své citaci zákona to najdeš („nebo zajistí plnění jinde“). Takže jasně, cesta na pověřený úřad ke na místě, ale obec zajistí plnění jinde, tj klidně i na druhé straně okresu - to již není stanoveno. Takže je v zájmu zakladatelky hledat sama co nejvýhodnější školu.
@hanka.br. píše:
Vzhledem k tomu, že spádová škola má povinnost vaše dítě přijmout, tak nějaká existuje.
Není spádová škola. Tuto možnost zákon umožňuje.
A jinak zakladatelko. Je to trochu i tvůj problém. O toto ses měla zajímat mnohem dříve, nejlépe než ses do obce nastěhovala. Toto jsou holt nevýhody divokého přistěhovalectví do obcí v okolí Prahy.
@samantafox píše:
Není spádová škola. Tuto možnost zákon umožňuje.
Spádovost je právo na místo ve škole. Tudíž ji stát neumožňuje, ale garantuje.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.