Nepřijetí do 1 třídy.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1017
21.4.23 16:07
@hanka.br. píše:
Spádovost je právo na místo ve škole. Tudíž ji stát neumožňuje, ale garantuje.

Obec nemá spádovou školu. Takže „zajišťuje plnění jinde“, rozuměj kdekoliv jinde. Tam, kde je místo. Což je v okolí Prahy problém. Ale obec něco vykoumá. Ovšem zakladatelce se to moc líbit nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11663
21.4.23 16:07

Je pravda, že obec musí zajistit dítěti místo ve škole, ale jak to bude mít daleko už zákon neřeší…bydlíme v Praze, v naší městské části bývá s místy problém a zákon říká, že městská část musí zajistit místo v rámci obce…bohužel v případě Prahy to může být na druhém konci :cert: :cert: :cert: takže asi tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
21.4.23 16:11
@samantafox píše:
Obec nemá spádovou školu. Takže „zajišťuje plnění jinde“, rozuměj kdekoliv jinde. Tam, kde je místo. Což je v okolí Prahy problém. Ale obec něco vykoumá. Ovšem zakladatelce se to moc líbit nebude…

Samozřejmě, co jiného říkám?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
21.4.23 16:19
@hanka.br. píše:
Samozřejmě, co jiného říkám?

Zákon nezná slovo spádovost. Definuje spádovou školu a spádovou oblast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
21.4.23 17:52
@hanka.br. píše:
Vzhledem k tomu, že spádová škola má povinnost vaše dítě přijmout, tak nějaká existuje.

Teď úplně nevím, jak tohle myslíš… jako prvostupňová učitelka přece musíš vědět, že v praxi reálně existují obce, které jsou tento problém nuceny řešit - vlastní školu nemají a např. ta, se kterou měli uzavřenou dohodu o společném školském obvodu, jim dohodu vypověděla… nebo cokoli, důvody jsou různé… Není jich naštěstí zase tolik, ale jsou.

Tj. ne, nemusí vždy a všude existovat SPÁDOVÁ škola, do níž by obecní úřad na žádost prostě dítě šoupl.

Zákon samozřejmě stanovuje, že obec musí místo ve škole pro všechny (příslušející) děti zajistit… v praxi je to ale v menších obcích obrovský problém, protože ty obce jsou v tuto chvíli v podstatě téměř ve stejném postavení jako rodiče. Zoufale hledají místo kdekoli v (méně i více) vzdáleném sousedství, aby umístili potřebného prvňáka.

Zakladatelka v tuto chvíli udělá nejlíp, když na tuto cestu nebude stoprocentně spoléhat a vlastními silami se pokusí obstarat si místo jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
21.4.23 17:57
@samantafox píše:
Zákon nezná slovo spádovost. Definuje spádovou školu a spádovou oblast.

Ten, kdo to nezná, jsi hlavně ty. Už se prosím tě nedohaduj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
21.4.23 18:44
@samantafox píše:
Ne, nemusí existovat spádová škola. I ve své citaci zákona to najdeš („nebo zajistí plnění jinde“). Takže jasně, cesta na pověřený úřad ke na místě, ale obec zajistí plnění jinde, tj klidně i na druhé straně okresu - to již není stanoveno. Takže je v zájmu zakladatelky hledat sama co nejvýhodnější školu.

Já to hlavně myslela - nenechat se odbýt tou spádovou, přidělenou školou (což se stalo mě, že to zkoušeli), protože ty jiné, které nejsou povinné, taky nejsou moc vstřícné. Mají dost svých dětí. Tak přeju zakladatelce hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67048
21.4.23 18:49

Jenze ona opravdu nemusi zadna spadova skola existovat.
Presne co popisuje @BohunkaP resila znama. Misto na ZS jim hledala obec a nikde neni dane do jake vzdalenosti to ma byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.23 18:50

My máme taky problém. Bydlíme ve městě, v nájmu. Tp máme asi pět km na vsi. Ves školu nemá, spádová škola je 3m autem. Dítě jsem přihlásila do skoly, kterou máme asi 400m. Přijati byli i starší sourozenci ( teď v únoru, a řešila jsem tam i to, že zapisovat i další dítě. A chtěla bych děti jedné škole). Dítě mi do první třídy nepřijali. Naše spádová škola je plná. Posílají i tam odtud dětí do školy, kterou máme 25km od bydliště. Pokud nepomůže odvolání, tak netuším, co budeme dělat 8o :,(

• Citovat
  • Upravit
3792
21.4.23 19:07
@Anonymní píše:
My máme taky problém. Bydlíme ve městě, v nájmu. Tp máme asi pět km na vsi. Ves školu nemá, spádová škola je 3m autem. Dítě jsem přihlásila do skoly, kterou máme asi 400m. Přijati byli i starší sourozenci ( teď v únoru, a řešila jsem tam i to, že zapisovat i další dítě. A chtěla bych děti jedné škole). Dítě mi do první třídy nepřijali. Naše spádová škola je plná. Posílají i tam odtud dětí do školy, kterou máme 25km od bydliště. Pokud nepomůže odvolání, tak netuším, co budeme dělat 8o :,(

Měla sis přihlásit TP do místa bydliště. Chápeš, za za TP dostane město peníze a z těch peněz pak platí tu školu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.23 19:16

@Sisika9 tak nemuseli brát ty starší.. za ty mají mimochodem taky dost peněz ;) a to jim nevadilo, že nemáme potřebné tp. Zajímavé, že?

• Citovat
  • Upravit
41986
21.4.23 19:21
@Anonymní píše:
@Sisika9 tak nemuseli brát ty starší.. za ty mají mimochodem taky dost peněz ;) a to jim nevadilo, že nemáme potřebné tp. Zajímavé, že?

Proč? V dané třídě prostě místo bylo. První nabrali do maximální kapacity a další místa nebyla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
21.4.23 20:27
@Anonymní píše:
@Sisika9 tak nemuseli brát ty starší.. za ty mají mimochodem taky dost peněz ;) a to jim nevadilo, že nemáme potřebné tp. Zajímavé, že?

Na tom není nic zajímavého – prostě tehdy v ten okamžik místo bylo. V tuto chvíli není.

Jestli ti tam nejmladší dítě přijmou, to byla od počátku sázka do loterie. Udělala jsi velkou chybu, že jsi dítěti trvalý pobyt nepřehlásila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22440
22.4.23 08:08
@axlpol píše:
Mě se stala situace vloni… že mi děti odmítli přijmout do spádové školy, kousek od domu.
Jasně, neřekli to narovinu, samozřejmě to ani ofiko nenapsali, ale při schůzce mi decentně a rázně naznačili, že by bylo lepší najít dětem jinou školu.
Takže se stačilo zeptat tatínka ve školce ( ;) pracuje na MÚ odbor školství) co se mi stalo a za dva dny bylo vyřešeno, kdy škola začala mlžit, že to tak nebylo atd. kecy, kecy…prostě to zkouší a jak se rodič nebrání, mají vyhráno.
Jiná věc je, že to chce ostré lokty i později, protože mi děti odtrhli od kolektivu (dali do jiné třídy), se kterým přišli ze stejné školky.
Určitě bych se ptala na MÚ.Jinak z Googlu…
Škola, která je nejblíže Vašemu trvalému bydlišti,
musí vaše dítě přijmout. Každá obecní škola má určenou tak zvanou spádovou oblast, tedy ulice v jejím
okolí, ze kterých musí děti přijmout…z letáku Veřejný ochránce práv“

Proc ti nechteli vzit deti do spadove skoly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
22.4.23 11:13
@Oriseka píše:
Proc ti nechteli vzit deti do spadove skoly?
…děti jsou dvojčata a mají především logo problém + v papírech hyperaktivitu, ale v podstatě o to nejde, protože SPC přidělilo asistenci jen jednomu na úvazek cca 2hod denně. A to byl ten hlavní problém. Na takový úvazek se škole nechtělo nikoho shánět, taky to nikdo nechtěl (ale to není můj problém, ale systému. Já nechtěla asistenci žádnou, jenže SPC to nechtěli / nemohli změnit, ani zrušit) a taky měli dost plno…a kdybych dala děti někam jinam, ubyly by jim hned dvě děti „jednou ranou“.

Takže mi doporučili, jak by bylo pro děti výhodné najít jinou školu atd. Až časem jsem zjistila dle vedoucího školského odboru MÚ, že škola takové věci dělá často, kdy rodiče směruje jak potřebují, i když to není v souladu s postupy a zákony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin