Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mrs. S píše:
@hanka.br. ale já třeba nechápu, náš starší chodí do třídy kde jsou dva asistenti, jednoho má on, a těch dětí je tam samozřejmě více jinak by tam nemohli být dva. A oni jim tam stále přidávají děti, ukrajinské i české, on je ve 3.třídě a za ty roky tam mají o 7dětí více. A potom to je na toho učitele velký tlak který on nemůže zvládnout, ještě když ta třída je takhle nesourodá a má své problémy. A pak má další a nezvládá to. A není to jediná škola ve městě, je jich ti dalších 5, a není to velké město, tak cca 25tisic, a většina jsou důchodci.
To je prave to, ze v te 1 tride je moc deti s nejakym deficitem a proste se to zvladat neda. Tady je i celkem problem sehnat asistentku, protoze je za to par korun. Takze to dela nekdo jen s kurzem a nulovou pracovni praxi ve skolstvi a ti lide si pak maji poradit.
@Oriseka hlavně sehnat asistentku která bude chtít vůbec s tím dítětem pracovat. Bohužel jako rodič to vše vyběháš, a pak si nemůžeš vybrat a když nedělá co má tak si to taky nikde nevymůžeš. Protože ten asisten dle pravidel je pro celou třídu ![]()
@Mrs. S píše:
@Oriseka hlavně sehnat asistentku která bude chtít vůbec s tím dítětem pracovat. Bohužel jako rodič to vše vyběháš, a pak si nemůžeš vybrat a když nedělá co má tak si to taky nikde nevymůžeš. Protože ten asisten dle pravidel je pro celou třídu
Zakladni problem je ve spatnem financovani. Asistent dostane na pul uvazek neco pres 12tisic hrubeho, coz je proste strasne malo. Dava se to taky jen na dobu urcitou, coz neni proste zadna jistota. Leckde se taky k asistentum chovaji jako k podradnym zamestnancum a chteji aby se kazdy rok az dva menili, aby jim nemuseli dat neurcito. A ano asistent je pro celou tridu a rodic si ho nemuze vybrat, protoze ho neplati. Pak existuje jeste osobni asistent a toho si plati rodic a toho si pak muzes vybrat a je jen pro to 1 dite.
@Mrs. S píše:
@Oriseka hlavně sehnat asistentku která bude chtít vůbec s tím dítětem pracovat. Bohužel jako rodič to vše vyběháš, a pak si nemůžeš vybrat a když nedělá co má tak si to taky nikde nevymůžeš. Protože ten asisten dle pravidel je pro celou třídu
S dítětem má pracovat asistent? Jak to myslíš, pracovat? Fakt má s dítětem pracovat člověk se základním vzděláním s parhodinovym kurzem? Nemá s tím dítětem naopak pracovat ten vysokoškolsky vzdělaný pedagog? Vždyť tak je to správné, asistent pro celou třídu, aby ulehčil učiteli a ten se mohl víc věnovat ten, co to potřebují. U nás je asistent v každé třídě a není s dítětem, na které je napsané, ale naopak je s těmi rychlejšími dětmi, aby se mohl učitel (tedy ten, který umí učit) věnovat ten pomalejším.
@Cuddy píše:
S dítětem má pracovat asistent? Jak to myslíš, pracovat? Fakt má s dítětem pracovat člověk se základním vzděláním s parhodinovym kurzem? Nemá s tím dítětem naopak pracovat ten vysokoškolsky vzdělaný pedagog? Vždyť tak je to správné, asistent pro celou třídu, aby ulehčil učiteli a ten se mohl víc věnovat ten, co to potřebují. U nás je asistent v každé třídě a není s dítětem, na které je napsané, ale naopak je s těmi rychlejšími dětmi, aby se mohl učitel (tedy ten, který umí učit) věnovat ten pomalejším.
Za sebe můžu říct, že já jako učitel ve druhé třídě pracuji se svou druhou třídou. Pokud mám ve třídě dítě, které sotva splňuje nároky poloviny první třídy, tak s ním nechám pracovat asistentku podle mých pokynů, ale abych tu jak ty říkáš asistentku se základním vzděláním nechala učit svou třídu, to neudělám. Oprávněně by se mohli ozvat rodiče dětí, které bych já měla rozvíjet a vést, proč je učí asistentka, zatímco já počítám na konci druhé třídy s jedním dítětem do pěti.
@Cuddy píše:
neznám moc asistentek na základce se základním vzděláním, všechny přinejmenším maturitu
@hanka.br. píše:
Za sebe můžu říct, že já jako učitel ve druhé třídě pracuji se svou druhou třídou. Pokud mám ve třídě dítě, které sotva splňuje nároky poloviny první třídy, tak s ním nechám pracovat asistentku podle mých pokynů, ale abych tu jak ty říkáš asistentku se základním vzděláním nechala učit svou třídu, to neudělám. Oprávněně by se mohli ozvat rodiče dětí, které bych já měla rozvíjet a vést, proč je učí asistentka, zatímco já počítám na konci druhé třídy s jedním dítětem do pěti.
u nás je to stejně, u dcery ve třídě je asistentka a ta dohlíží na nejpomalejší děti, pomáhá jim s příklady atp., co zrovna potřebují, často hlídá i jejich pozornost…
@hanka.br. u nás to je tak, že asistentka chodila od začátku roku číst s dětmi, co již četly, byla to cca 1/3 třídy. Teď chodí s dětmi, co mají hotovou základní práci a potřebují lehkou dopomoc u rozšiřujících úkolů. Mají před třídou takovou klidovou zónu, kde pak ty rychlejší děti jsou. Já jako matka ctouciho a dobře počítajícího dítěte jsem za toto rada. A učitelce ve třídě místo 25 děti zbyde třeba nějakých 15 děti a také se jí asi pracuje lépe.
@Cuddy píše:
@hanka.br. u nás to je tak, že asistentka chodila od začátku roku číst s dětmi, co již četly, byla to cca 1/3 třídy. Teď chodí s dětmi, co mají hotovou základní práci a potřebují lehkou dopomoc u rozšiřujících úkolů. Mají před třídou takovou klidovou zónu, kde pak ty rychlejší děti jsou. Já jako matka ctouciho a dobře počítajícího dítěte jsem za toto rada. A učitelce ve třídě místo 25 děti zbyde třeba nějakých 15 děti a také se jí asi pracuje lépe.
Proč ne, je to volba organizace práce ve třídě, která je v kompetenci učitele. Ale pokud bych měla na tu vaši situaci převést ten tvůj - promiň mi ten výraz - výkřik, tak ta tvoje asistentka „se základním vzděláním“ v té chvíli pracuje taky se skupinou dětí, která si toho vysokoškolsky vzdělaného pedagoga zaslouží zrovna tak. A pokud mám vyrovnanou skupinu dětí a jedno dítě výrazně pod nimi na úrovni praktické školy, se kterou třeba rodiče nesouhlasí - a kde by tomu dítěti bylo rozhodně líp - pak mou povinností je věnovat se hlavně své třídě. Asistentky jsou kvalifikované na tuto práci a dokážou velmi dobře pracovat podle pokynů pedagogů.
@Oriseka to platí-neplatí, přímo ne, odvádí daňe, ale to nechme stranou. Tady jde o to že škola na nás tlačila až vyřídíme asistenta, šíleně, to nepřeji žádnému rodiči. Všechny instituce nám odmítli asistenta dát, protože ho podle nich dítě nepotřebovalo, situace byla šíleně vyhrocena. Odnesli jsme to my jako rodina. Nakonec asistentku dostal ale až ve 3třídě, a nakonec ona na každé schůzce tvrdí jak má na starost dalších 22dětí a synovi se skoro nevěnuje i když on jí potřebuje. Ona má teda má pedagogické vzdělání vysokoškolské.
A teď jsme byli s mladším dítětem u zápisu, spadá pod SPC, je mutista, a učitelka na mě hned tlačila ať jdu do místní PPP a vyřídím tam asistenta. Konzultovala jsem to i s učitelkama ze školky, chodí do logotřídy a podle nich asistent není potřeba ale vstřícný přístup k dítěti
Příspěvek upraven 28.04.23 v 21:54
@Cuddy my máme vysokoškolsky vzdělaného asistenta, má pedagogickou školu. Jak by měla pracovat, podle doporučení s PPP které má vždy při ruce, což nedělá
Osobně neznám žádnou asistentku, která má pouze základní vzdělání a kurz. Takhle se právě šíří obecná špína o asistentech. Znevažování. Pak se toho někdo chytí. Znám pár holek, které mají výuční list a mají kurz. Jsou ve speciální MŠ. Kde jsou za ně vděčné. Na naší škole má asistent nejnižší vzdělání DiS a nejvyšší Mgr. v ped. oboru. Asistenci letos končím po sedmi letech. Takže opět hledají někoho, kdo bude mít nějaké vzdělání. Byla u nás žádost paní, která je vyučená. Ta byla odmítnuta. Protože není vhodný uchazeč.
@Mrs. S píše:
@Oriseka to platí-neplatí, přímo ne, odvádí daňe, ale to nechme stranou. Tady jde o to že škola na nás tlačila až vyřídíme asistenta, šíleně, to nepřeji žádnému rodiči. Všechny instituce nám odmítli asistenta dát, protože ho podle nich dítě nepotřebovalo, situace byla šíleně vyhrocena. Odnesli jsme to my jako rodina. Nakonec asistentku dostal ale až ve 3třídě, a nakonec ona na každé schůzce tvrdí jak má na starost dalších 22dětí a synovi se skoro nevěnuje i když on jí potřebuje. Ona má teda má pedagogické vzdělání vysokoškolské
A ty si myslis, ze ji potrebuje nebo, ze ji nepotrebuje? Pises to tak, ze ji nepotrebuje a jen skola na to tlacila. Pak zas, ze se venuje vsem detem a ne tvemu diteti, ktere ji potrebuje. V tomto se nevyznam. A jak jste to odnesli jako rodina?
@Oriseka teď když už jsme ji museli vyběhat, tak ať se mu věnuje, jako ono mu to nějak neublíží, spíš prospěje. Což prostě nedělá to tvrdila že neviděla doporučení PPP, mají ho celou dobu ve škole. To je hodně už osobní, ale velmi nepříjemné
@Mrs. S píše:
@Oriseka teď když už jsme ji museli vyběhat, tak ať se mu věnuje, jako ono mu to nějak neublíží, spíš prospěje. Což prostě nedělá to tvrdila že neviděla doporučení PPP, mají ho celou dobu ve škole. To je hodně už osobní, ale velmi nepříjemné
Tak asistentka dela podle pokynu ucitele. Je to jeho asistentka. Jestlize tve dite pomoc nepotrebuje, tak pomaha jinym detem. Me to prijde ok. Zase, co zvladne sam, tak by sam mel delat. Moc by mu neprospelo, kdyby delala praci za nej. Co je osobni a neprijemne? To si oni ve skole musi srovnat, jak asistentku vyuziji. Prijdes mi dost nesmirena s tim, ze ma dite problem.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.