Nepřijetí do 1 třídy.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22462
23.4.23 11:57
@axlpol píše: …kamarádka začína podobný problém řešit u syna (teď 2třída na malotřídce) ale pro 3.třídu chce učitelka už změnu, že to nejde. Oni to maj jiné v tom, že díky malotřídce - vesnici v MŠ i ZŠ zatím neměli důvod projít žádná vyšetření. Prostě byl jiný, ale šlo to. Takže jí čeká všechno teď a kluk je ještě více vydrážděný, protože asistenci odmítá, že „nechce být divný“.

A vidis me doporucuji nejakou malou skolu, ale ani mala skola neni zarukou, ze vse bude ruzove. Navic mi to vsechno resili uz davno, takze mohl treba ve skolkovem obdobi chodit na terapii, mel logopedickou peci skrz porozumneni, coz by jinak nemel, protoze vyslovnost byla umerna veku. Ve velke skole je moznost skolniho psychologa, vychovneho poradce a v male toto asi nebude. Neni to tak cernobile, jak se zda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22462
23.4.23 12:04
@axlpol píše:
Přesně tak to taky vidím :palec:… vždyť jsme snad každý měli ve třídě takový kousek :nevim: a kdysi stačila první lavice a pevná ruka.
Kluci měli tři roky jak nastoupili na rok do special MŠ logo třídy a i teď v 7letech pořád vzpomínaj na tu hnusnou školku. Jsou v jedné budově special. MŠ i ZŠ a třeba na obědy naběhli všichni současně, kdy děti s fakt výrazným postižením se mísili mezi ty „běžné“ jako moji (jen s logo vadou nebo se znaky ADHD atd.) stejně tak na zahradě, na akcích…
Nic jim to nepřineslo, nikdy se neposmívali, neřešili jinakost, takže výchovný, empatický efekt nulový, jen je to zmátlo, protože svět venku takový není. Sami cítili, že tam nepatří…a já taky. Kdybych je nechala, srazilo by jim to sebevědomí ještě níže a neposunuli by se už vůbec. @Cuddy…škola je uplně v pohodě. Samozřejmě dřeme doma, nic nepříchází samo, snažím se být o krok napřed, ale nenosí poznámky (jako jiní) a známkově jsou mezi těmi lepšími. Posudek od učitelky pro SPC zněl „… učení v pohodě, pouze problémy se soutěživostí mezi bratry, spěchají a tím dělají chyby“
Mluvit fakt moc neumí, ale mluví málo :lol: a dobře váží každé slovo, takže ve výsledku je to fajn. Neruší :lol: a co musí, to vysloví stručně, jasně.Příspěvek upraven 23.04.23 v 10:22

Jsem rada, ze mate skolu uplne v pohode :palec:. Tady je problem, ze ta trida ma opravdu hodne nalozeno. Neni tam jen syn narocny. Jsou tam celkem 3 kluci s 1 sdilenou asistenkou. Pak 1 kluk s problemovym chovanim, ale bez diagnozy a 5 Ukrajincu. Ja jsem toto jako rodic nemela moznost nijak ovlivnit. Nechapu, proc te ucitelce tolik nalozili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11664
23.4.23 12:05
@Havlova píše:
Proč pozdě? Zápisy jsou celý duben. Zapsali dítě do několika škol a čekají na výsledek. A řeší co dělat, když se nedostane do žádné.

ano, dítě je zapsané, pokud se do té školy, kde je zapsané nedostane, řeší pro něj místo zřizovatel jinde, to už tu bylo řečené a víc na tom není co řešit…to dítě do školy jít musí a na tom se nic nemění…stejně s tím ten rodič nic neudělá, když místo není, tak prostě není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22462
23.4.23 12:08
@hanka.br. píše:
To netuším, jakým typem rodiče je, ale na situaci ve třídě to nic nemění. Chci říct - minimálně pochopení si paní učitelka zaslouží. A to zakladatelka moc neprojevila.

Nejsem zakladatelka. Jen jsem se sem prilepila. Ja vim, ze to ma pani ucitelka tezke. Ja jako rodic to take nemam zrovna lehke. Co navrhujes? Zajima me nazor tebe jako ucitelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6031
23.4.23 12:09

Připomíná mi to jeden z příběhů v seriálu Ombudsman. Tam se řešilo něco podobného.

Chápu učitelku, chápu i tebe. Nicméně určitě cesta ven existuje. Minimálně byla IMHO dobrá věc oběhat psychology, aby zkusili učitelce poradit, co se synkem. Jak se k němu chovat, aby byla spolupráce obou alespoň trochu snesitelná.

Učitelka se teď podle mě šprajcla a už se chce jenom kluka zbavit (viz informace, které napsala do emailu). Ale bohužel se s tím bude muset nějak popasovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
23.4.23 12:12
@Havlova píše:
Nabidla jsem pani ucitelce, ze navstivime PPP a/nebo nasi klinickou psycholozku, aby napsala doporuceni, jak se synem pracovat.

Chápu - úplně mi to z toho nevyplývá, ale to je fuk. Chci říct, že pochopení si zaslouží obě strany a není fér házet vinu a frustraci jenom na učitelku. Chápu, že všichni rodiče chtějí pro své děti ty nejlepší podmínky pro vzdělání - ač se chová nestandardně - příčiny nechám stranou, to by byla dlouhá debata. Úmyslně takové dítě nevychovávají. Chtějí pro své děti pochopení, chtějí, aby je někdo zvládl a ještě aby v tom systému byly spokojené. Učitelé mají plné ruce práce s tím, aby zvládli celou třídu a krotili ostatní rodiče, kterým je takové nestandardní dítě trnem v oku, protože překáží zase jejich dětem ve vzdělávání. V tom všem by rádi dělali svou práci a efektivně učili. Cítí bezmoc, protože je to nemožné. Aby se děti v kolektivu mohly vzdělávat a být spokojené, nějaké hranice mít musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22462
23.4.23 12:13
@hanka.br. píše:
Já vidím v příspěvku pouze sezení u školního psychologa.

Obihame odborniky od 3 let. PPP nekolikrat, pak klinicky psycholog, rok jsme ho dovazeli na terapii k te klinicke psycholozce, pak psychiatr, logoped. V soucasnosti vyuzivame tu skolni psycholozku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22462
23.4.23 12:18
@hanka.br. píše:
No ono se to snadno odsuzuje, ale umím si to zoufalství paní učitelky představit. Máš tady nezvladatelné dítě bez hranic a jakékoli disciplíny, co na sebe strhává pozornost a vedle toho x dalších dětí, kterým bys měla zajistit bezpečné a klidné prostředí, ve kterém by se mohly rozvíjet a učit. Plus jejich rodiče, které vůbec nezajímá, proč jejich děti takové podmínky mít nemohou a na učitelku šlapou, ať to zařídí. Co má dělat? Jak to má zařídit? Je inkluze, rodiče vyběhají papír na ADHD a jsou v klidu. Školo, starej se.

Tyjo vypadam, ze jsem vybehala papir a jsem v klidu? To bych to asi neresila ne? Proc hned nezvladatelne dite bez hranic? Hranice naopak musi byt u ADHD ostre, rezim a rad pevny. Syna vedu ke sportu, aby vyuzil tu svoji energii. Ma 2krat tydne trenink a jezdi na zavody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
23.4.23 12:41
@Oriseka píše:
Nejsem zakladatelka. Jen jsem se sem prilepila. Ja vim, ze to ma pani ucitelka tezke. Ja jako rodic to take nemam zrovna lehke. Co navrhujes? Zajima me nazor tebe jako ucitelky.

Já dobře vím, že to máš těžký a vůbec tě nekritizuju. Za mě byla obrovská chyba zaříznout skvěle zavedený systém speciálního školství. Učila jsem před dvaceti lety ve speciálních třídách, které byly zřízeny při běžné ZŠ s omezeným počtem dětí a speciálně upraveným stylem práce. Dneska jsou v běžné třídě všechny možné diagnózy, cizinci, nadané děti, děti bez pravidel a hranic a všichni chtějí pro své dítě to nejlepší. Chtěli by to po jednom učiteli, který to pro ty děti chce taky, ale jakmile nedejbože rozklikne nějakou diskuzi o tom, jak ho veřejnost hodnotí, je to smutné čtení. Taky si myslím, že by pro tvé dítě byla na místě škola s nepočetným kolektivem, ale pokud je to pro tebe nemožné, pak bych doporučila s tou učitelkou alespoń komunikovat, ukázat jí, že tě její meily neobtěžují a že jí chápeš. Nemáte jinou možnost, než si vzájemně porozumět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
23.4.23 12:44

@Oriseka …asi budeš jako já :lol: nejsem rodič, ale spíše dozorce…ale bez pevných pravidel a pevné ruky to nejde, jinak bychom byly v diskuzích „nezvládám, mám nezvladatelné dítě atd“ a i tak tě kolikrát okolí vyhodnotí jako uplně neschopného rodiče :roll: ale to už neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22462
23.4.23 13:05
@axlpol píše:
@Oriseka …asi budeš jako já :lol: nejsem rodič, ale spíše dozorce…ale bez pevných pravidel a pevné ruky to nejde, jinak bychom byly v diskuzích „nezvládám, mám nezvladatelné dítě atd“ a i tak tě kolikrát okolí vyhodnotí jako uplně neschopného rodiče :roll: ale to už neřeším.

Jo, clovek se dovi, kde co. Pro nekoho jsem moc drsna a pro druheho zase malo. Ja myslim, ze je to tezke vubec hodnotit, kdyz clovek vidi jen nejaky vysek ze zivota. Ja mam teda jeste jedno zdrave dite. S jeho vychovou jsem mela tak 50krat(doslova) min prace a dite je uplne bezproblemove a v kolektivu vzorne. Dost to lidem, co nas znaji, zavrelo pusu. Ja rikam, ze kdyby se kluci zprumerovali, tak by z toho vypadlo normalni dite. Jsou jako den a noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22462
23.4.23 13:12
@hanka.br. píše:
Já dobře vím, že to máš těžký a vůbec tě nekritizuju. Za mě byla obrovská chyba zaříznout skvěle zavedený systém speciálního školství. Učila jsem před dvaceti lety ve speciálních třídách, které byly zřízeny při běžné ZŠ s omezeným počtem dětí a speciálně upraveným stylem práce. Dneska jsou v běžné třídě všechny možné diagnózy, cizinci, nadané děti, děti bez pravidel a hranic a všichni chtějí pro své dítě to nejlepší. Chtěli by to po jednom učiteli, který to pro ty děti chce taky, ale jakmile nedejbože rozklikne nějakou diskuzi o tom, jak ho veřejnost hodnotí, je to smutné čtení. Taky si myslím, že by pro tvé dítě byla na místě škola s nepočetným kolektivem, ale pokud je to pro tebe nemožné, pak bych doporučila s tou učitelkou alespoń komunikovat, ukázat jí, že tě její meily neobtěžují a že jí chápeš. Nemáte jinou možnost, než si vzájemně porozumět.

Jo, specialni trida s mensim poctem deti v ramci normalni skoly, tak to by byl ideal. Jinak koukej na tuto diskuzi i naprosto zdrave dite je zde tezke umistit do nespadove skoly. Skoly, co treba byly male se porad dostavovaly a zvetsovaly kapacitu. Ty co zustaly male maji obrovsky previs prihlasek, takze se naplni jen spadovymi detmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
23.4.23 13:31
@Oriseka píše:
Jo, specialni trida s mensim poctem deti v ramci normalni skoly, tak to by byl ideal. Jinak koukej na tuto diskuzi i naprosto zdrave dite je zde tezke umistit do nespadove skoly. Skoly, co treba byly male se porad dostavovaly a zvetsovaly kapacitu. Ty co zustaly male maji obrovsky previs prihlasek, takze se naplni jen spadovymi detmi.

No prostě to lehké nemají ani rodiče, ani učitelé a ani děti. Jenomže žít v dnešním světě taky lehký není a ty děti si tady jednou budou muset umět poradit. Pár nestandardních dětí už jsem taky učila i v běžné třídě a víš, co mi vždycky nejvíc pomohlo? Když to rodiče ocenili. Když nehledali jenom to, co je blbě a mohlo by být lepší, ale když uměli vyjádřit, že jsou si dobře vědomi toho, kolik práce dá to jedno dítě jim doma - a to i ty sama popisuješ - a jak to musí být strašně těžké v kolektivu dalších x dětí. Vidíš sama, jak tobě dá zabrat zvládnout svého jednoho syna a to máš na něj svoje páky - co myslíš, že cítí ta učitelka, která páky nemá a tvůj syn je jedním z mnoha? Divíš se, že ti píše, že se cítí vysátá? Narvi tu motivaci do ní ty, i kdyby sis měla vymýšlet, ať vidí, že to, co dělá, není zbytečné. Že to oceňuješ a že si jí vážíš. Dodá jí to sílu, věř mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
24.4.23 22:30

@axlpol ano my to tu máme jako oriseka, malé město 6, běžných škol (státních) jedna zvláštní, a v jedné třídě děti se zvláštním ale to je pro děti se sníženým intelektem. Jako třeba po našeho mutistu zcela nevhodná, protože mutisti jsou naopak velmi inteligentní, což ona je velmi chytrá. To stejné starší, patří mezi premianty třídy, ale má poruchu učení a chování, ale do takové školy nepatří jen by mu to srazilo sebevědomí a to už i tak má velmi nízké, ale v normální třídě s ním neumí pracovat proto ho škola nebaví a nechce tam chodit. A teď co já mám jako rodič dělat?

• Citovat
  • Upravit
Mrs. S
24.4.23 22:36

@hanka.br. ale já třeba nechápu, náš starší chodí do třídy kde jsou dva asistenti, jednoho má on, a těch dětí je tam samozřejmě více jinak by tam nemohli být dva. A oni jim tam stále přidávají děti, ukrajinské i české, on je ve 3.třídě a za ty roky tam mají o 7dětí více. A potom to je na toho učitele velký tlak který on nemůže zvládnout, ještě když ta třída je takhle nesourodá a má své problémy. A pak má další a nezvládá to. A není to jediná škola ve městě, je jich ti dalších 5, a není to velké město, tak cca 25tisic, a většina jsou důchodci.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin