Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@axlpol píše: …děti jsou dvojčata a mají především logo problém + v papírech hyperaktivitu, ale v podstatě o to nejde, protože SPC přidělilo asistenci jen jednomu na úvazek cca 2hod denně. A to byl ten hlavní problém. Na takový úvazek se škole nechtělo nikoho shánět, taky to nikdo nechtěl (ale to není můj problém, ale systému. Já nechtěla asistenci žádnou, jenže SPC to nechtěli / nemohli změnit, ani zrušit) a taky měli dost plno…a kdybych dala děti někam jinam, ubyly by jim hned dvě děti „jednou ranou“.Takže mi doporučili, jak by bylo pro děti výhodné najít jinou školu atd. Až časem jsem zjistila dle vedoucího školského odboru MÚ, že škola takové věci dělá často, kdy rodiče směruje jak potřebují, i když to není v souladu s postupy a zákony.
Jo, jo. To uz jsi tu nekde psala, ne? Takze nakonec jsou ve spadove skole? My mame ted problem, ze se syna, co uz je v prvni tride, chteji zbavit ze spadove skoly, takze trochu jiny problem.
@Oriseka píše:
Jo, jo. To uz jsi tu nekde psala, ne? Takze nakonec jsou ve spadove skole? My mame ted problem, ze se syna, co uz je v prvni tride, chteji zbavit ze spadove skoly, takze trochu jiny problem.
Já na to vloni tady dala dotaz, protože jsem vůbec netušila jak to chodí. Nakonec tam děti jsou a přijde mi, že ničím nezaostávají. Někdy ty papíry, posudky působí hůře, než to je. Proto mi vadilo, že kluky ani neviděli a rovnou se nás snažili vyšoupnout.
U vás hrozí, že byste měli měnit školu po první třídě? mé známé se to stalo (na stejné škole, o které píšu) ale musím uznat, že tomu klučinovi je lépe na té nové škole, která má jiný styl výuky (a je taky celkem v dosahu i pěšky). Ovšem, pamatuju si tu známou, jak byla rozhozená, že učitelka nevychází vstříc, nerespektuje doporučení SPC atd. takže než stresy se školou, tak je ve výsledku taky ráda za změnu.
@axlpol píše:
Já na to vloni tady dala dotaz, protože jsem vůbec netušila jak to chodí. Nakonec tam děti jsou a přijde mi, že ničím nezaostávají. Někdy ty papíry, posudky působí hůře, než to je. Proto mi vadilo, že kluky ani neviděli a rovnou se nás snažili vyšoupnout.U vás hrozí, že byste měli měnit školu po první třídě? mé známé se to stalo (na stejné škole, o které píšu) ale musím uznat, že tomu klučinovi je lépe na té nové škole, která má jiný styl výuky (a je taky celkem v dosahu i pěšky). Ovšem, pamatuju si tu známou, jak byla rozhozená, že učitelka nevychází vstříc, nerespektuje doporučení SPC atd. takže než stresy se školou, tak je ve výsledku taky ráda za změnu.
Ucitelka to navrhuje, ale neni to tak jednoduche, jak to vypada. Skoly v okoli jsou totalne narvane a maji dost svych spadovych deti. Nic pesky, ale dojizdeni tam, kde jezdi autobus 1-2krat do hodiny a nebo daleko. Kdybych syna mela denne vozit, tak bych nejspis musela dat vypoved v praci. Nedalo by se to casove stihat. Nikde taky neni zaruka, ze v jine skole nebudou problemy, takze to by taky mohl cestovat po x skolach.
@axlpol zdá se mi že školský systém (hlavně vyučující) nejsou připraveni na děti s doporučením PPP a SPC, a pak to taky tak vypadá, a samozřejmě to odnesou ty děti a nikdo nebere ohledy
@Mrs. S já chápu všechny strany…
Mám v dosahu ve městě i speciální školu (kdysi zvláštní) mají dobré metody, postupy, opravdu to tam umí, ale já po zkušenosti se special. školkou vím, že to není vhodné pro moje děti.
Myslím, že názor rodiče by měly školy taky respektovat. Ta moje moc zájem neměla.
@Oriseka a co učitelka konkrétně navrhuje? Nějakou speciální školu či jinou běžnou základku? Proč by ta jiná běžná základka měla být lepší?
@axlpol píše:
@Mrs. S já chápu všechny strany…
Mám v dosahu ve městě i speciální školu (kdysi zvláštní) mají dobré metody, postupy, opravdu to tam umí, ale já po zkušenosti se special. školkou vím, že to není vhodné pro moje děti.
Myslím, že názor rodiče by měly školy taky respektovat. Ta moje moc zájem neměla.
U nas je taky specialni skola. Hned kousek od normalni skoly, takze je bezne potkavam. To je ale vazne pro tezke pripady. Na tech detech je na prvni pohled patrne velke postizeni. Tam clovek neda dite treba jen s ADHD nebo dysfazkou. Ani ti to zadna poradna nedoporuci. Pro takove deti zadne specialni tridy nejsou. Ty v soucasnem systemu patri do bezne zakladky.
@Cuddy píše:
@Oriseka a co učitelka konkrétně navrhuje? Nějakou speciální školu či jinou běžnou základku? Proč by ta jiná běžná základka měla být lepší?
Ucitelka navrhuje jinou skolu s mensim kolektivem. Ale nerika jakou konkretni skolu. Tady na kraji Prahy je obrovsky pretlak deti. Dostat se do jine nez spadove skoly je prakticky nemozne. Ted jsem koukala na takovou malou skolu v okoli, kde je jen 20 deti ve tride a brali u zapisu 20 deti z 50 a autobus tam od nas jede 1 za hodinu, takze pro me, co neridim celkem problem. Na soukromou skolu nename penize. Navic ja pracuji od 7:45 a druziny zacinaji nejdrive v 7 hodin, takze pri prechodu na jinou skolu bych nestihala dojet do prace
. Jsem ted v praci spokojena. Vysli mi tam vstric s pracovni dobou. Mam pak na kluka odpoledne dost casu. Mohu ho vyzvednout brzy z druziny. Kdo mi zaruci, ze na jine skole nebudou probleny? Takze ja treba prekopu vse a stejne bude problem. Nebo kluk bude cestovat po x skolach a to mu urcite taky neprida
. Tady ma kamarady. Chodi do skoly s detma ze sousedstvi.
@Oriseka no to je dobre, jdete jinam, neříkám kam. Ona ta jiná škola bude celá nadšená brát „problémové“ nespadove dítě. Z vedlejší diskuze o prvnacich jsem nenabyla dojem, že má dítě nějaký větší problém.
@Cuddy píše:
@Oriseka no to je dobre, jdete jinam, neříkám kam. Ona ta jiná škola bude celá nadšená brát „problémové“ nespadove dítě. Z vedlejší diskuze o prvnacich jsem nenabyla dojem, že má dítě nějaký větší problém.
No, prave vsude je deti dost a vezmou si tam dobrovolne takove dite. Jako ja chapu, ze ji tecou nervy, ale pro me utek neni resenim. Ikdyz mi pise moc pekne a dlouhe maily, o tom, jak ji syn vysava, ze ji nemotivuje, ze jsou bezne zakladni skoly vuci temto detem bezmocne. Prisel i mail, ze se pani ucitelka dozvedela, ze se synovi vylet nelibil a ze ji to mrzi, ale nebude to brat osobne. Takze ja to nechapu. Sedmilete dite nemuze rict, ze se mu vylet nelibil, protoze rani city pani ucitelky. Dobre. Ma byt taktnejsi. Ta sama ucitelka mi ale v klidu napise, ze ji syn vysava vsechnu energii nebo ze je nestastna povaha a nebude mit zadne kamarady a to uz je v poradku? To nerani me city? Jsem z toho pristupu celkem sklamana.
Příspěvek upraven 23.04.23 v 08:19
@hanka.br. píše:
Spádovost je právo na místo ve škole. Tudíž ji stát neumožňuje, ale garantuje.
ano, stát garantuje místo ve škole, protože školní docházka je povinná. negarantuje ale místo ve spádové oblasti ![]()
„Ty děti není kam dát, to je průšvih. Jen v těchto 22 obcích budou v roce 2027, což je za rohem, chybět celé tři školy. I když my i Hostivice snad svoje projekty dokončíme, pořád bude kapacitně chybět jeden a půl školy,“ říká Ďuranová. Ve výpočtu navíc nefigurují děti ukrajinských uprchlíků před válkou.
„Je to někdy i dojíždění v řádu desítek kilometrů, jako v případě obce Zlatá, kde to vypadá na 85 kilometrů. Ale snažíme se neustále obvolávat ještě další a další školy, které by třeba byly blíže a šlo by to,“ řekl v České televizi krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN).
„Dvě děti z naší obce jsme se do šesté třídy pro příští školní rok snažili udat asi ve třiceti školách. Volná místa se podařilo najít až v Kladně, a to ve vyloučené problémové lokalitě, jinde místa nejsou. Nemyslím, že z toho budou mít rodiče radost,“ podotýká Ďuranová.
Do školy denně i osmdesát kilometrů. Nejen obce u Prahy řeší kritický nedostatek míst pro žáky
@Babs18 píše:
A neřešíte tohle trochu pozdě…už je po zápisech…
Proč pozdě? Zápisy jsou celý duben. Zapsali dítě do několika škol a čekají na výsledek. A řeší co dělat, když se nedostane do žádné.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.