Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Soud to vyřeší. Jak mu určí pravidelné alimenty, tak nějakou formu styku. Už jsi to měla mít vyřešeny dávno.
@Cenarius píše:
Soud to vyřeší. Jak mu určí pravidelné alimenty, tak nějakou formu styku. Už jsi to měla mít vyřešeny dávno.
Ano, ale je dobrým zvykem to soudu navrhnout.
No tříletého může mít klidně i ve střídavé péči. Soud je povinen upravit péči/styk s ohledem na pracovní vytížení rodiče. Tedy pokud pracuje např. v zahraničí a v ČR je nepravidelně vždy tři dny, může soud upravit styk tak, že výrok bude znít:
I. Otec je oprávněn stýkat se s nezletilým vždy 2× v kalendářním měsíci od 18:00 prvního dne po dobu 72 hodin, přičemž je povinen sdělit matce termíny styku vždy nejpozději 10 dní před počátkem kalendářního měsíce, v němž má styk proběhnout. Časový úsek mezi styky nesmí být kratší než 5 dní.
Výživné se stanovuje s ohledem na možnosti a schopnosti povinného, jeho majetkové poměry (dtto u matky), majetkové poměry dítěte, rozsah osobní péče o dítě a další okolnosti jako je počet vyživovacích povinností. Výživné by mělo být stanoveno tak, aby životní úroveň rodičů a dítěte byla v zásadě shodná.
Hezký večer.
mám 3 letého syna. Od jeho 6 měs. Žiju sama. Ex občas nějaké peníze dal, a dává. Zatím to soudně nemáme. Moje otázka je, kdybych to soudně chtěla, jak se určuje výše alimentů? Rodicak mám do 4let. Druhá otázka je. Ex si malého samotného nebere, vždy jsem s ním i s malým. Vyhovuje nam to.. jenže si našel přítelkyni a ta ho tlačí aby si malého bral sám..a já nevím co mám dělat. Ex je pracovně v cizině, vždy když dojel, hned jsem mu psala SMS kdy má čas, kdy se chce vidět, kolikrát jsem zrušila svoje plány abych mu vyšla vstříc. On nikdy neměl potřebu psát první, a nějak se snažit aby malého viděl. Syn i ex se mají rádi. Jen ex absolutně neví, jaký je syn živel. Když jsme spolu, dělají spolu kraviny, které končí vždy úrazem, minule se honily, už jsem prosila ať mu tolik neutíká, že malý spadne, spadl, plno krve a, že mu nic není, kluci nepláčou atd.. já měla strach, že přišel o zub, naštěstí jen se kousl do rtu, ale i tohle mi vadí, malý chce ještě každé bobinko pofoukat. Naposledy učil malého skakat ze schodů
. Vždy musím krotit jeho lumpárny..co bude až tam nebudu. Ano, možná jsem hysterka, předbíham..ale bojím se! Já malému nechci zakazovat tátu, ba naopak, opravdu se snažím vyjít vstříc a do teď do bylo v rámci možností ok. A další otázka, jak soud určuje vídání dítěte, když rodič pracuje v cizině, a nemá pravidelne turnusy? To si ex řekne, kdy ho chce? Co když budu mít nějaký plán, do teď jsem vycházela vstříc ale nelíbilo se mi to, když jsem musela rušit nějaký velký plán.
kdo dočetl až sem, děkuji