Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Může chtít výživné na sebe v některých případech už v těhotenství.
Dál se musíš podílet na jejích zvýšených nákladech v těhotenství na oblečení, obuv, léky, vyšetření a jiné potřeby…
Taky se musíš podílet na výbavičce pro miminko
Do dvou let věku dítěte má maminka právo na výživné i na svou osobu (obyvkle okolo 2000-3000) a od narození na výživné i na dítě.
V některých případech ti může uložit soud aby jsi složil nějakou částku předem…
Osobně ti doporučuji se dohodnout a vycházet maximálně vstříc v zájmu toho aby jsi nevypadal před soudem jako ko.kot a do budoucna jste mohli nějak vycházet.
Nakonec je to dítě tvoje krev. A jak se bude cítit v pohodě máma, tak se bude cítit v pohodě dítě…
Já jsem chtěla 10.000 na uhrazení nákladů s těhotenstvím
25.000 jeho podíl na výbavičce
2.500 výživné na mě
4.500 výživné na dítě
Nakonec se cukal z toho výživného na mě, byl zhrzený a ublížený, že jsem ho připravila o syna…
Tak jsem u soudu navrhla střídavou péči, ten měl strach ![]()
Nakonec jsme to nějak urovnali…
@Malineka píše:
Nevím, co se čilíte proti mněnormálně to může chlap platit. Dejme tomu, že to nebudou alimenty, ale bude to výživné. Soud to může nařídit i zpětně až do x let dítěte.
Je to tak bez ohledu na společné žití. Bohužel pro chlapa, ale on u toho zrodu byl většinou taky, nu ni?
Dítě samozřejmě potřebuje komfort i v té děloze a hlavně po narození. Jako jo, je mi někdy líto chlapů, ale ty děti za to nemůžou a neměly by odnášet chyby rodičů. A jo, ženský jsou taky vychcaný jak díra do sněhu.
Zpětné možná ale až když se dítě narodí.
@ludmilaadamkova píše:
Zpětné možná ale až když se dítě narodí.
V některých případech to soud muze pravděpodobnému otci ulozit i v těhotenství, ale nebyva to caste.
A to by mě zajímalo ty náklady na výbavičku. Co když si dotyčná pořídí třeba kočárek za 100 000. Soud by skutečně nařídil, že musí zaplatit pulkuu, přestože se mohl kočárek pořídit mnohem levněji?
@Arianna007 píše:
Může chtít výživné na sebe v některých případech už v těhotenství.Dál se musíš podílet na jejích zvýšených nákladech v těhotenství na oblečení, obuv, léky, vyšetření a jiné potřeby…
Taky se musíš podílet na výbavičce pro miminko
Do dvou let věku dítěte má maminka právo na výživné i na svou osobu (obyvkle okolo 2000-3000) a od narození na výživné i na dítě.
V některých případech ti může uložit soud aby jsi složil nějakou částku předem…
Osobně ti doporučuji se dohodnout a vycházet maximálně vstříc v zájmu toho aby jsi nevypadal před soudem jako ko.kot a do budoucna jste mohli nějak vycházet.
Nakonec je to dítě tvoje krev. A jak se bude cítit v pohodě máma, tak se bude cítit v pohodě dítě…Já jsem chtěla 10.000 na uhrazení nákladů s těhotenstvím
25.000 jeho podíl na výbavičce
2.500 výživné na mě
4.500 výživné na dítěNakonec se cukal z toho výživného na mě, byl zhrzený a ublížený, že jsem ho připravila o syna…
Nakonec jsme to nějak urovnali…
Tak jsem u soudu navrhla střídavou péči, ten měl strach
Jaké jsou náklady 10 000,– s těhotenstvím? Výbavička za 50 000,–… promiň, já nechci rýpat, jen mne to zajímá. Máme 2 děti a ani u jednoho bych se na takové částky nedostala ![]()
@ritterqa píše:
A to by mě zajímalo ty náklady na výbavičku. Co když si dotyčná pořídí třeba kočárek za 100 000. Soud by skutečně nařídil, že musí zaplatit pulkuu, přestože se mohl kočárek pořídit mnohem levněji?
Ne, něco jako úhradu nákladů za výbavu český právní řád nezná. Pouze úhradu nákladů spojených se slehnutím. Takže vitamíny a těhotenské gatě. Že musí uhradit polovinu výbavičky je tu taková zdomácnělá lež.
@Adámek5 píše:
Dobrý den, chci se zeptat, může po mě býválá přitelkyně požadovat výživné na díťe před narozením? děkuji
Nemůže. Není na co, podle zákona žádné dítě prozatím neexistuje.
Kočárek stál třeba 16.000, 4500 autosedačka, 3000 postýlka, 5000 zimní oblečení na první tři měsíce, 1000 fusak, 5000 přebalovací komoda…pak jsou lahvičky, dudlíky, výbava do postýlky, monitor dechu, sterilizátor, hygiena, vanička…samotnou mě to překvapilo, ale těch asi 50.000 to fakt dalo. Schovávala jsem si účty…ono se to nezdá prostě.
Asi taky záleží kdy jsi rodila, zdražilo všechno.
Náklady na těhotenství 800/ léky měsíčně x 8 měsíců
Genetické vyšetření dohromady 3.000
Natílaly mi nohy, musela jsem koupit boty na léto i na zimu…
3.000 za těhu oblečení… včetně zimní bundy
Nějaké věci do porodnice a drogerie
Těhotenské plavání
Těhotenské vitamíny
Odsávačka mléka
Také se to naskládalo… nemyslím, že bych si kupovala něco extra navíc…
![]()
Navíc to není ani jedna měsíční výplata otce v čistém, když to tak vezmu. Za jednu výplatu mi přijde, že je to dobrý, že ho to ještě přišlo levně.
Musel pak ještě platit náklady na mého advokáta 16.000…ale to jsme se dohodli, protože jinak by soud nařídil i znalecké posudky a dna testy (zpochybňoval své otcovství na OSPOD) a to by se mu kur. evsky prodražilo.
![]()
Přitom byl jen zhrzený, neměl důvod si myslet, že dítě není jeho…věděl, že je. I podoba tam je.
Někdy se život zamotá… ![]()
@Arianna007 píše:
@shadowbabeKočárek stál třeba 16.000, 4500 autosedačka, 3000 postýlka, 5000 zimní oblečení na první tři měsíce, 1000 fusak, 5000 přebalovací komoda…pak jsou lahvičky, dudlíky, výbava do postýlky, monitor dechu, sterilizátor, hygiena, vanička…samotnou mě to překvapilo, ale těch asi 50.000 to fakt dalo. Schovávala jsem si účty…ono se to nezdá prostě.
Asi taky záleží kdy jsi rodila, zdražilo všechno.Náklady na těhotenství 800/ léky měsíčně x 8 měsíců
Genetické vyšetření dohromady 3.000
Natílaly mi nohy, musela jsem koupit boty na léto i na zimu…
3.000 za těhu oblečení… včetně zimní bundy
Nějaké věci do porodnice a drogerie
Těhotenské plavání
Těhotenské vitamíny
Odsávačka mlékaTaké se to naskládalo… nemyslím, že bych si kupovala něco extra navíc…
![]()
![]()
Navíc to není ani jedna měsíční výplata otce v čistém, když to tak vezmu. Za jednu výplatu mi přijde, že je to dobrý, že ho to ještě přišlo levně.
Musel pak ještě platit náklady na mého advokáta 16.000…ale to jsme se dohodli, protože jinak by soud nařídil i znalecké posudky a dna testy (zpochybňoval své otcovství na OSPOD) a to by se mu kur. evsky prodražilo.![]()
![]()
Přitom byl jen zhrzený, neměl důvod si myslet, že dítě není jeho…věděl, že je. I podoba tam je.
Někdy se život zamotá…
Tak to jo, my nekupovali věci tak drahé a nebo po známých / bazárek. Přišlo nám to zbytečné, ale chápu, když chce někdo „lepší“ a nové 😊 Nechodila sem ani plavat, nic nebrala, 1. genetiku + odsávačku MM proplatila ZP. No a těhotenské u prvního sem nekupovala (akorát sem nosila obyč legíny) a u druhého jenom rifle. Jinak sem nosila běžné. Děti říjen 2013 a červen 2020.
@shadowbabe píše:
Tak to jo, my nekupovali věci tak drahé a nebo po známých / bazárek. Přišlo nám to zbytečné, ale chápu, když chce někdo „lepší“ a nové 😊 Nechodila sem ani plavat, nic nebrala, 1. genetiku + odsávačku MM proplatila ZP. No a těhotenské u prvního sem nekupovala (akorát sem nosila obyč legíny) a u druhého jenom rifle. Jinak sem nosila běžné. Děti říjen 2013 a červen 2020.
Mě to drahé nějak nepřišlo, kupovala jsem spíše levnější nebo ve střední cenové relaci.
Od pojišťovny jsem si nechala proplatit laktační poradkyni, nějak mi unikla možnost těch příspěvků u pojišťovny…
Kočárek za těch 16.000 je polské výroby.
Já dala hodně za ty léky a vitamíny…těhotenská bunda pro mě byla nutnost, protože dítko se narodilo v březnu.
Je to jiné, než když je teplo prostě. A kvůli měsíci si bundu člověk třeba nekupuje.
Na použité bych neměla účtenky a neměla bych to moc jak věrohodně doložit soudu.
Jediné co mi přišlo drahé byla postýlka za 3.000… ale tu vybral on ve světlé chvilce. Koupila bych levnější.
Lidi dají za výbavičku i mnohem víc…za kočárek běžně 30.000 ![]()
Ale určitě i méně…podle možností. ![]()
Myslím, že moje výdaje byly tak průměr.
Plavání bylo super, ale pak byl covid, tak to převedla paní na poukázku na plavání s miminkem. Potřebovala jsem mezi lidi, jinak bych z toho všeho z cvokla už v těhu…
Baby chodí i na těhotenské masáže a podobně.
Myslím, že kdyby to dítě nosil chlap, tak si taky dopřeje…
@zoidberg píše:
Ne, něco jako úhradu nákladů za výbavu český právní řád nezná. Pouze úhradu nákladů spojených se slehnutím. Takže vitamíny a těhotenské gatě. Že musí uhradit polovinu výbavičky je tu taková zdomácnělá lež.
Máš pravdu v tom, že eplicitně to v zákoně není. Je tam "náklady spojené s těhotenstvím a porodem ". Ne s oblečením dítěte po porodu a odvozem z porodnice…
. Nicméně je to běžně v rámci tohoto ustanovení vyměřováno. Pokud bych se měla držet striktně zákona, pak se jedná o náklady na výživu dítěte, ale jednorázové. Zákon umožňuje i vyměření jednorázového výživného na jeden jediný měsíc i z jednotlivého ojedinělého příjmu. Takže pokud bych tohle měla soudit přesně podle zákona, pak bych to soudila podle normálního výživného a vyměřila odlišnou výši výživného na měsíc narození.
Praxe to ale posunula do těch nákladů spojených s těhotenstvím a porodem, což bych jako zásadní problém neviděla. Možná v tom, že řada maminek si o to neřekne, ale hlavně se to ustanovení nevztahuje na vdané matky. Takže tam je jediný problém - nerovné zacházení s výživou dítěte provdané a neprovdané matky, další ale ojedinělý problém je neošetření situace, kdy primárním pečovatelem hned od porodu je otec. Tomu zákon nepřiznává nic, tam by se to skutečně muselo soudit podle běžného výživného na dítě.
@Arianna007 píše:
Myslím, že kdyby to dítě nosil chlap, tak si taky dopřeje…
Jen tak pro odlehčení - neměl by mít otec taky nárok na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem, i když dítě neodnosí? Co třeba antidepresiva, vitamíny, předporodní kurzy, zvýšená konzumace alkoholu, odborné psychologické poradenství, prostitutky, v lepším případ dárky a květiny pro manželku a tchýni… ![]()
Někdy to ti chlapi nesou hodně těžko a stojí je to spoustu peněz…
@KovaJana píše:
Máš pravdu v tom, že eplicitně to v zákoně není. Je tam "náklady spojené s těhotenstvím a porodem ". Ne s oblečením dítěte po porodu a odvozem z porodnice…. Nicméně je to běžně v rámci tohoto ustanovení vyměřováno. Pokud bych se měla držet striktně zákona, pak se jedná o náklady na výživu dítěte, ale jednorázové. Zákon umožňuje i vyměření jednorázového výživného na jeden jediný měsíc i z jednotlivého ojedinělého příjmu. Takže pokud bych tohle měla soudit přesně podle zákona, pak bych to soudila podle normálního výživného a vyměřila odlišnou výši výživného na měsíc narození.
Praxe to ale posunula do těch nákladů spojených s těhotenstvím a porodem, což bych jako zásadní problém neviděla. Možná v tom, že řada maminek si o to neřekne, ale hlavně se to ustanovení nevztahuje na vdané matky. Takže tam je jediný problém - nerovné zacházení s výživou dítěte provdané a neprovdané matky, další ale ojedinělý problém je neošetření situace, kdy primárním pečovatelem hned od porodu je otec. Tomu zákon nepřiznává nic, tam by se to skutečně muselo soudit podle běžného výživného na dítě.
To máš pravdu (můj případ), dokonce nemá oproti ženám nárok na výživné pro sebe.
@zoidberg píše:
To máš pravdu (můj případ), dokonce nemá oproti ženám nárok na výživné pro sebe.
No, je to protiústavní, ale zjevně to nikomu nevadí, protože pro stát není důležité, kdo se o dítě stará, ale že je matka. Je to pozůstatek zákona o rodině, kdy stát garantoval podporu mateřství. ne rodičovství. Prostě nějaké výhody my holky máme, ale vy chlapi si s tím máte poradit…
Upřímně, představa, že si s partnerem uděláme dítě a on by měl mít právo beze mě rozhodnout, jestli mé dítě nechá utratit, mě fakt děsí. Někdy vám fakt nezávidím.