Alkohol v práci
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Určitě lze, ale bude to těžké a nejspíš né v oboru.
a určo je rozdíl jestli vyhodili kvůli alkoholu lékaře, nebo prodavačku, ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U pracovním úrazu jsou důležité 3 body: 1. je pracovní úraz evidován v knize pracovních úrazů? 2. Jsou svědci pracovního úrazu? 3. byl po pracovním úrazu u svého obvodního lékaře, nebo pracovního lékaře? (neschopenku vydává pouze obvoďák a ne pracovní lékař, tak asi byl u obvoďáka) - lékař v případě podezření na alkohol/návykové látky musí odebrat krev (pokud by nešlo jinak, může dát dýchnout) - v ten moment se buď prokáže, či ne alkohol. Záleží tedy na více okolnostech, ale pokud není alkohol při pracovním úrazu potvrzen krevní zkouškou (nebo „dýchnutím“), tak výpověď za užití alkoholu v pracovní době být nesmí. Klidně se ptej, pracuju v tom ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znám ve svém okolí takový případ…nevím jestli letěl s paragrafem, ale vzali ho po nějaké delší době zpět. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šance je vždycky, ovšem jestli stále chlastá, tak ho nikdo nevezme - nebo ho vyrazí už ve zkušebce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@simona.b. píše:
U pracovním úrazu jsou důležité 3 body: 1. je pracovní úraz evidován v knize pracovních úrazů? 2. Jsou svědci pracovního úrazu? 3. byl po pracovním úrazu u svého obvodního lékaře, nebo pracovního lékaře? (neschopenku vydává pouze obvoďák a ne pracovní lékař, tak asi byl u obvoďáka) - lékař v případě podezření na alkohol/návykové látky musí odebrat krev (pokud by nešlo jinak, může dát dýchnout) - v ten moment se buď prokáže, či ne alkohol. Záleží tedy na více okolnostech, ale pokud není alkohol při pracovním úrazu potvrzen krevní zkouškou (nebo „dýchnutím“), tak výpověď za užití alkoholu v pracovní době být nesmí. Klidně se ptej, pracuju v tom
- Evidovaný není, dotyčný to sice nahlásil „vedoucí směny“, ale nic spolu nesepsali. (já osobně nechápu proč, to je primární věc při úraze)
- Svědci jsou, viděla to právě ona vedoucí směny. Zároveň je to ale rodinná známá od které se to šíří dál přes ostatní členy rodiny.
- Ten den ne, stalo se to na noční směně. Ale hned následující den (cca kolem 1 hodiny) jsem osobně jela s dotyčným na chirurgii. Následoval rentgen, sádra a v papírech od doktora co tam byl je přímo uvedeno že se jednalo o úraz při směně. Dá se to taky nechat dodatečně nějak pořešit jako pracovní? Ikdyž tam byla taková časová rezerva?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
- Evidovaný není, dotyčný to sice nahlásil „vedoucí směny“, ale nic spolu nesepsali. (já osobně nechápu proč, to je primární věc při úraze)
- Svědci jsou, viděla to právě ona vedoucí směny. Zároveň je to ale rodinná známá od které se to šíří dál přes ostatní členy rodiny.
- Ten den ne, stalo se to na noční směně. Ale hned následující den (cca kolem 1 hodiny) jsem osobně jela s dotyčným na chirurgii. Následoval rentgen, sádra a v papírech od doktora co tam byl je přímo uvedeno že se jednalo o úraz při směně. Dá se to taky nechat dodatečně nějak pořešit jako pracovní? Ikdyž tam byla taková časová rezerva?
jestliže jsou svědci na to, že byl napitej, ani bych to nezkoušela ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je hezké, že chcete dotyčnému pomoct, ale proč až teď, když se stal průšvih? Promiň, ale řeči typu,,všichni chlastali, ale kontrolují jen mě" jsou u těchto lidí normální. Oni se cítí ublížení.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Pracovní úraz musí být evidovaný - pokud ho nezapsali hned, museli dodělat po předání zprávy oš. lékaře - evidence je nutná pro kontrolu z oblastního inspektorátu práce (šetří se, zda byl úraz zapříčiněn nepozorností - lidským faktorem, nebo poruchou na mechanismu strojů/techniky). Pokud tedy nebylo při ošetření lékařem ve správě uvedený alkohol - nyní už mu ho neprokáží a nesmí tak dostat výpověď pro užití alkoholu v pracovní době.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bamba píše:
Je hezké, že chcete dotyčnému pomoct, ale proč až teď, když se stal průšvih? Promiň, ale řeči typu,,všichni chlastali, ale kontrolují jen mě" jsou u těchto lidí normální. Oni se cítí ublížení.
Protože se mu to dařilo skrývat? Nebo se nejednalo o nonstop chlastání? Jen 2×-3× týdně hospoda po práci (což vím já). Jinak se s dotyčným tak moc nepotkávám, takže jsem neměla toik příležitostí si toho dřív všimnout že ten problém je vážnější.
- Citovat
- Upravit
@bamba Tohle není ublížené. To že tam chlastají občas opravdu všichni pospolu, to vím sama ze zkušenosti. Navíc i teď, když tam člověk jde něco koupit tak se někdy nestačí divit že tam někomu táhne z pusy. Ale nejsem taková mrcha abych to práskala. Oni se vyštípou sami.
- Citovat
- Upravit
@martina.se To právě nevím na 100%
Dnes mi to jen někdo z rodiny přetlumočil. Vím že pak může být pravda jakákoliv, ale já u toho nebyla tak nemůžu říct na 100% ![]()
@simona.b. Tohle bylo zakopnutí při tlačení vozíku (větší klece). Nic mechanického :/ Jestli něco sepsali dodatečně to si musím zjistit. Snad ano. :/
- Citovat
- Upravit
Znam byvaleho policajta, vyhozen za alkohol na pracovisti, s paragrafem. Praci na smlouvu uz od te doby nesehnal (15 let) dela udajne nacerno na stavbe. Nadeje umira posledni, nicmene ja bych takoveho cloveka take nezamestnala, takze se neni cemu divit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evill píše:
Znam byvaleho policajta, vyhozen za alkohol na pracovisti, s paragrafem. Praci na smlouvu uz od te doby nesehnal (15 let) dela udajne nacerno na stavbe. Nadeje umira posledni, nicmene ja bych takoveho cloveka take nezamestnala, takze se neni cemu divit.
No tak to doufám že se nám podaří nějakým stylem dotyčného přesvědčit ať s tím zkusí něco udělat (léčení nebo jiná pomoc) ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj
Omlouvám se za anonym, ale je to velice háklivá situace a těžko se s tím vyrovnává. Narážím teď ve své rodině na takovou blbou situaci. Byla bych ráda pokud mi mi někdo poradil jaké jsou možnosti či šance pokud by došlo k nejhoršímu
Jeden nejmenovaný člen z mé rodiny má problém s alkoholem, už dlouhé roky. Před 3mi lety kvůli němu přišel o práci, jednalo se údajně o pár panáčků v práci s kolegyněmi. O tom že si občas něco dali na „přilepšení“ vím. Jednalo se vždy svorně o celý kolektiv 4 lidí. Po skoro 20ti letech přišla výpověď. Třetí varování a konec. Jen teda kontrola byla pouze u této osoby. Zbytek tam nasává vesele dodnes. Naštěstí se dalo domluvit a jednalo se pouze o dohodu, bez paragrafu. Nějakou dobu bylo vše v klidu, nebo jsem si alespoň nevšímla, že by se problém s pitím zhoršoval. Teď se ale dozvídám (nejen od dalších členů rodiny, ale i od cizích lidí) že toto pokračuje dál a zhoršuje se to. Od schovávání alkoholu různě v domě až po návštěvy obchodu pro pár panáčků. Teď se dotyčnému členu rodiny stal úraz v práci. Zapsané to neměl. Nechápala jsem proč. Až dnes jsem se z jiné strany dozvěděla, že se tento člen rodiny v práci motal, zakopl a spadl právě kvůli pití
Takže teď na nemocenské asi bude zadarmo. Ještě se to bude řešit 

K mé hlavní otázce. Pokud by tato osoba nedejbože dostala výpověď i s paragrafem. Je šance nějak najit jinou práci? Mám strach že by se to s ním mohlo táhnout i nadále
PS: Léčení či vyhledání pomoci teď řešíme. A chceme udělat maximum co je v našich silách abychom dotyčnému pomohli se z toho dostat. Jen myslím na to, co kdyby to nevyšlo