Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zkusit poptat v okolí, jestli není něco solidního na prodej a vyřešit to hypotékou.
Rozhodně ne ekonomické stavby.
My jsme za našetřené peníze koupili pozemek a uznali nám ho jako základ na hypotéku.
Si kupte mobilhouse a dejte ho na ten pozemek. Můžete šetřit a až budete plánovat rodinu tak postavit něco většího.
Nehledej to na emiminu, jeď na seminář ke Kubalům, případně alepsoň využij jejich poradenství.
Nároky evidentně nemáte vysoké, takže než vytápět cizí nezateplený dům, odstěhovala bych se do vlastní ruiny a investovala tam.
@mokkk píše:
Nároky evidentně nemáte vysoké, takže než vytápět cizí nezateplený dům, odstěhovala bych se do vlastní ruiny a investovala tam.
To nás taky napadlo, ale bohužel se tam fakt nedá žít. Kamna tam jsou, ale propadlí už nestravitelný komín, vše je navlhlé, prolezlé, kus baráku je dělaný samopomocí a rozpadá se + střecha je taky děravá a protejká tam celé roky voda, v horním patře dokonce žijou už zvířata. Je to zděděné a dlouho se o to nikdo nestaral. Není tam ani normální topení či kuchyň, prostě jednou odešli a už se o to nestarali. Je to fakt jen max v létě na přespání.
Tak to je šílený, zvlášť teď s těmi cenami energií. Snažila bych se hlavně rychle najít nový podnájem v něčem normálním. Na „investice“ v tomhle se vyprdněte a rychle pryč. To je první krok jak neprodělat gatě. Případně je dobrý nápad pořídit si mobilhouse jak už tu někdo říkal. Postavit ho na ten pozemek a bydlet ve svym. No a pak řešit teprve dům.
Dobrý den,
obracím se na vás pro radu. Ale je to něco, co teď řeší určitě více lidí. Bohužel co se týče takových věcí, tak jsem strašný lajk, takže i přes dlouhé brouzdání po internetu, skupinách na fb, diskuzích nebo poptávání se po známých, si stále nevím rady.
Situace: Jsme pár, nenáročný, vyděláme společně cca 51 tisíc měsíčně. cca 16 tisíc z toho jde na nájem a energie, jídlo, základní potřeby, benzín (samozřejmě počítáme v aktuální situaci s nedoplatky, jelikož všechno je na elektřinu a občas se potřebuje koupit něco navíc). Takže teoreticky by nám mělo zůstat okolo 30-35 tisíc.
(!! komu se nechce číst podrobnější popis situace ať skočí dolů a čte od
!! )
Bydlíme společně už skoro rok na vesnici, přítel dojíždí do práce, já pracuji z domu. Je to naše první společné bydlení, takže samozřejmě na začátku nadšenost, je to vesnice, je tu klid, byt byl hezky nově zrekonstruovaný a za docela příznivou cenu.
Stěhovali jsme se na konci zimy, takže přes léto naprostá spokojenost, nedávám horka a byt byl chladný 24/7 i přes neustále otevřené okna v 30 C venku. Jen aby jste měli nějakou představu, venku bylo dusno, na chcípnutí okolo 30-31C a já doma musela nosit zateplené ponožky, protože od země táhlo.
Vysvětlila jsem si to tím, že je to byt přízemní v kterém jsem nikdy nežila, tak je to asi ok? Ale pak se začalo ochlazovat čím dál tím více. Ke konci léta jsem se s majitelem domluvila, že se do bytu hodí krbové kamna, protože jsou tu jen elektrické přimotopy pod okny, které to pořádně nevytopí. Sice skrz zuby, ale krb zaplatil, i když jsem si ho museli zařizovat, odvážet a připojovat sami. Takže za cestu a dřinu jsme si platili sami.
Bohužel jsme zjistili, že i přes velký výkon prostě krb(7kw) nevytopí ani tu jednu místnost, v které je. Byt je malinký, jsou to jen dvě místnosti (všehovšudy 575×252 cm mají obě místnosti) a sprcha společně se záchodem( kde třeba topení vůbec není, takže tam je neustálé kosa). Po nějaké době jsem zjistila, že podlaha vlastně ani není zateplená, je to v podstatě jen beton a na tom hozená plovoučka, taková ta co vypadá jak z gumy a pak úplnou náhodou to, že digestoř je napojený na komín, stejný jako krb a nehorázně z něho táhne studený vzduch.
I když topím krbem celý den v jedné místnosti a v druhé přimotopem na max, tak se v lepších podmínkách teplota v místnosti zvedne na skoro 20 C. Bohužel teď, když je venku jen -2 C, topím už od 9 rána, teď je 14:13…a v místnostech je je sotva 17 stupňů.
Příjde mi, že to prostě někde uniká, ale nevím kde. Nebo jestli je byt tak nehorázně nehospodárný? je to starší budova, který asi kdysi sloužila jako ubytování pro možná dělníky neb něco?
Docela mě to štve, bojím se, že budeme mít strašný nedoplatky za elektřinu a i tak se tu něžije aspoň konfortně. Přes první vyúčtování, které se nám dělalo za cc 3-4 měsíce bydlení, tak jsme platili nedoplatek skoro 4 tisíce, ani nevím za co, byly to měsíce letní, takže topení bylo permanentně vypnuté a elektřinou jsem naučená šetřit. Tarif máme nízký. Od té doby vypínám bojler i na 2-3 dny, protože mám strach kolik bude vyučtování přes zimu. Nemluvě o tom, že jsme do bytu už něco málo dali, já musela kvůli vlhkosti, která tu je někdy i kolem 90% koupit odvlhčovač za 4 tisíce. + koberec do pokoje za další litr.
Četla jsem něco o tom, že nic našetřeného nemusí být a stačí akorát ručit pozemkem, tak mě napadlo, že by jsme prostě ručili tím pozemkem, kde by jsme domek postavili. Ale vůbec nevím jestli je to pravda a jak je to reálné. Dluhy nemáme oba žádné.
A vzhledem k dnešním cenám domů, jsme si říkali, že by nám úplně v pohodě vyhovoval modulový dům nebo áčkové domy jako mají třeba avrame.cz.
Prostě něco kde se nám vejdou dva počítače, postel, skříň, kuchyň, koupelna a krb/topení.
Ale fakt si nevím rady, jak postupovat, nebo co by bylo v naší situaci nejlepší. Strašně ráda bych našla něco, jako mají ekonomické stavby, kde je možnost placení bez hotovosti, takže prostě splácet baráček v podobě nájmu. Ale s nima si nic začínat nechci. Bohužel jsem neviděla u nikoho žádnou podobnou možnost :/
Máte nějaké rady, tipy? zkušenosti s žitím v modulovém domě? nebo by jste doporučili stavební firmu z vlastní zkušnosti či známých?
Díky moc.
Příspěvek upraven 11.12.22 v 14:41