Amputace čípku

Anonymní
26.7.21 10:44

Amputace čípku

Ahoj. Před čtvrtým těhotenstvím jsem poprvé v životě měla lehce zhoršený výsledek cytologie čípku. Těhotenství proběhlo úplně v pořádku, ke konci jsem měla výsledek zcela bez nálezu. Po šestinedělí se to začalo postupně zhoršovat, Dr. mě poslal na biopsii na specializované pracoviště, kde mi rok po porodu vyšel výsledek CINIII a HPV pozitivní typ 16+ další HR. Dr mi napsal zadanku na amputaci čípku a v září jdu na to. Měl někdo to samé a řekl by mi co mě čeká, popř jak vážný je to stav? Trošku mě znervózňuje, že doktoři o tom se mnou mluví velmi opatrně. A je tím nakažený i můj manžel? Může to na mě po operaci znovu přenést?
Díky za nějaké podrobnější info

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9023
26.7.21 13:20

Amputaci?
Nemyslel konizaci?
Je to „amputace“ té části, která je zasažena.
Taky jsem to po dítěti podstoupila a od té doby v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2223
26.7.21 19:28

Je to vše otázka imunity. Manžel HPV pravděpodobně měl, možná ještě má, nebo už nemá. Někdo se ho zbaví aniž by o něm věděl, někomu dělá potíže v podobě předrakovinných změn. Zkus si vyhledat co ten typ viru způsobuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
5.8.21 08:13
@Anonymní píše:
Ahoj. Před čtvrtým těhotenstvím jsem poprvé v životě měla lehce zhoršený …

Ahoj, taky jsem šla na konizaci s jen abnormálními výsledky po cytologii a výsledky z konizace už byly špatne, zhoubný nádor … to se zjisti poradne až po te konizaci prave… držím palce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
392
5.8.21 09:59

Myslím, že čípek se nikdy nebere celý, ale pouze se „seřízne“ ta část, kde jsou buňky epitelu změněné. Měla jsem dysplazii stejného stupně jako ty (CIN3, ten nejvyšší), absolvovala jsem konizaci 2014 a vše ok, i jsem po tom bez problému otěhotněla a porodila.

Je to velmi častý a jednoduchý zákrok a prognóza je v drtivé většině případů příznivá (= po konizaci a následné histologické analýze jsi prohlášena za zdravou). Existuje velmi malá pravděpodobnost, že stav je hraniční a až po odebrání tkáně se zjistí, že již došlo ke kanceroznímu bujení. I tento stav je ale řešitelný. Pokročilý nádor by byl diagnostikován už teď, ten určitě nemáš.

Doktoři jsou opatrní v komunikaci proto, že tu pidipravděpodobnost nádoru nelze před zákrokem vyloučit, je to jejich zásada. A taky proto, že kdyby řekli, že to je určitě dobré, tak spousta žen by jim na tu konizaci nešla a to pak by mohl být opravdu problém. To co píše @kaca805 je opravdu vyjímečné a nestresuj se tím.

Co se týče vyšetření manžela atd, to určitě prober s doktorem. Někteří doporučují po zákroku očkovat proti rakovině děložního čípku. Bohužel ale není zaručené, že konizací se viru zbavíš.
Mrkni třeba se:
https://konizace.info/
Moc držím palce a neboj se, opravdu to prodělala drtivá většina žen s dobrým koncem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí