Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Amputaci?
Nemyslel konizaci?
Je to „amputace“ té části, která je zasažena.
Taky jsem to po dítěti podstoupila a od té doby v pohodě.
Je to vše otázka imunity. Manžel HPV pravděpodobně měl, možná ještě má, nebo už nemá. Někdo se ho zbaví aniž by o něm věděl, někomu dělá potíže v podobě předrakovinných změn. Zkus si vyhledat co ten typ viru způsobuje.
@Anonymní píše:
Ahoj. Před čtvrtým těhotenstvím jsem poprvé v životě měla lehce zhoršený …Ahoj, taky jsem šla na konizaci s jen abnormálními výsledky po cytologii a výsledky z konizace už byly špatne, zhoubný nádor … to se zjisti poradne až po te konizaci prave… držím palce
Myslím, že čípek se nikdy nebere celý, ale pouze se „seřízne“ ta část, kde jsou buňky epitelu změněné. Měla jsem dysplazii stejného stupně jako ty (CIN3, ten nejvyšší), absolvovala jsem konizaci 2014 a vše ok, i jsem po tom bez problému otěhotněla a porodila.
Je to velmi častý a jednoduchý zákrok a prognóza je v drtivé většině případů příznivá (= po konizaci a následné histologické analýze jsi prohlášena za zdravou). Existuje velmi malá pravděpodobnost, že stav je hraniční a až po odebrání tkáně se zjistí, že již došlo ke kanceroznímu bujení. I tento stav je ale řešitelný. Pokročilý nádor by byl diagnostikován už teď, ten určitě nemáš.
Doktoři jsou opatrní v komunikaci proto, že tu pidipravděpodobnost nádoru nelze před zákrokem vyloučit, je to jejich zásada. A taky proto, že kdyby řekli, že to je určitě dobré, tak spousta žen by jim na tu konizaci nešla a to pak by mohl být opravdu problém. To co píše @kaca805 je opravdu vyjímečné a nestresuj se tím.
Co se týče vyšetření manžela atd, to určitě prober s doktorem. Někteří doporučují po zákroku očkovat proti rakovině děložního čípku. Bohužel ale není zaručené, že konizací se viru zbavíš.
Mrkni třeba se:
https://konizace.info/
Moc držím palce a neboj se, opravdu to prodělala drtivá většina žen s dobrým koncem.
Ahoj. Před čtvrtým těhotenstvím jsem poprvé v životě měla lehce zhoršený výsledek cytologie čípku. Těhotenství proběhlo úplně v pořádku, ke konci jsem měla výsledek zcela bez nálezu. Po šestinedělí se to začalo postupně zhoršovat, Dr. mě poslal na biopsii na specializované pracoviště, kde mi rok po porodu vyšel výsledek CINIII a HPV pozitivní typ 16+ další HR. Dr mi napsal zadanku na amputaci čípku a v září jdu na to. Měl někdo to samé a řekl by mi co mě čeká, popř jak vážný je to stav? Trošku mě znervózňuje, že doktoři o tom se mnou mluví velmi opatrně. A je tím nakažený i můj manžel? Může to na mě po operaci znovu přenést?
Díky za nějaké podrobnější info