Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, prosím máte někdo přímou zkušenost s amputací ruky u staršího člena rodiny? Jak ho můžeme podpořit po návratu z nemocnice a co dál? Na levé,, zdravější " ruce má funkční palec, ale prsty má v půlce amputovány s dřívějšího úrazu. A nyní mu byla amputovaná pravá ruka v půlce paže (pod ramenem) ![]()
Kontaktovala bych ergoterapeuta, aby pro nej vymyslel nejvhodnejsi pomucky. existuje spousta vychytavek - treba navlekac puncoch jednoruc atd. ergo bude vedet.
Potom bych kontaktovala psychologa anebo klidne pres praktika dala rovnou antidepresiva. starsi clovek se s postizenim vyrovna daleko hure, nez mlady nebo dite.
Jednoznačně ergoterapie. Předepisuje lékař jakékoliv odbornosti. Odkud příbuzný je?
@Karleon spadá okres Havlíčkův Brod
Holky děkuju, jedná se o tchána a já bych byla strašně ráda manželovi oporou i když se zdá, že to dává vidím na něm, že ho to zasáhlo. Nevím, jak reagovat čím jeho obavy zmírnit, čím ho podpořit abych ještě víc neublížila
Jako otec a syn si začali rozumět až před 6lety.
Manžel má práci náročnou na psych. Situace je o to horší, že jsou od nás 15km, manžel dělá do 18-19hod (ač nerada narovinu řeknu, že není mnoho času a hlavně peněz abych tam jezdili kdy je třeba )
, druhé dítě na cestě a do toho hysterie jeho babičky, mámy a sestry
Bydlí tam na samotě (krom švagrové ta studuje, doktorát 50km odsud) autobus tam nejedezdí aby si aspoň doktory objeli samy, ale přes dvůr bydlí další příbuzní (sestřenice tchyně s rodinou 3lidi s řidičákem a auty) takže v nejhorším jsou ochotni po dr. odvézt (tchyně i babička jsou o fr. holích)
Tchyně hlavně nezvládá a místo aby tchána podrželi tak ho,,deptá" svým pláčem jak budou jezdit na nákupy…jak ji zpracovat, aby měl tchán opravdu přijatelné zázemí prostě to co po návratu bude potřebovat??? A samozřejmě 2× v týdnu jsem schopná i s dětmi nákupy obstarat, ale kolem baráku je práce víc a pro chlapa a tím se muž taky trápí jak to zvládnou posekat a usušit zahrady, nadělat dřevo na zimu, opravy domu,…
Vím, že jedu páté přes deváté, ale hlavou se mi honí milion otazníků a nemám še s kým poradit ![]()
@karlle
Ahoj, nechci aby to znělo hnusně, ale šetři síly, zřejmě to bude s tou tvojí/vaší pomocí běh na dlouhou trať. Správně píšeš že nejdůležitější bude návrat a aklimatizace pacienta, na to se soustřeďte, a to ostatní jako posekání trávy a opravy na bydlení se prostě budou řešit až na to bude čas resp. až se pořeší akutnější věci.
Ta samota je opravdu jako na samotě u lesa? A co nějaká komunita, nejsou tam dobrovolní hasiči nebo fara nebo tak něco?
Tchyni asi někam k psychologovi asi nedostanete, že? Halc každý se s krizovou situací vyrovnává po svém a pro pacienta bude asi nejlepší lék návrat domů do svého prostředí, byť s deptajícími příbuznými.
@karlle A vlastní tchán řidičský průkaz? Auto? Určitě bude mít nárok na nějaké dávky. Existuje i příspěvek na pořízení automobilu (např. s automatickou převodovkou) a přestavbu vozidla, aby tchán mohl řídit. Pak příspěvky na úpravu domácího prostředí. Pojišťovna proplácí nejrůznější kompenzační pomůcky. Ať si tchán nechá předepsat tu ergoterapii, koukala jsem na stránky havlíčkobrodské nemocnice, měli by jemu i rodině umět pomoct
@kjhui je to opravdu samota mezi 2 vesnicemi vzdálených cca 1-2km ale SDH tam asi nefunguje leda v Habrech vzdálených cca 6km nevím přesně. Myslíte, je požádat o pomoc v čem konkrétně
![]()
Jinak chápu, že bude nejdřív potřeba pomoc s tou aklimatizací, ale babička a tchýně už teď vyšilují nákupy, doktoři, tráva, seno, natřít chalupu, dřevo,.. A chlap neví co by dřív a pomalu se mi hroutí
a já ve svém stavu momentálně prostě neposekám, nenaštípu do 36.tt jsem ležela kvůli hrozícímu předčasnému porodu a tříselné kýle a sama tu teď mám babičku na pomoc s první dcerou ![]()
K psychologovi se tchýni snažíme dostat už cca 5let co skončila v práci, mela tam nějaké problémy s kolegyní a hlavně má i zdrav. problémy z 40% způsobené silnou nadváhou…od té doby je proste labilnější a ona je přece v pořádku a pomoc nepotřebuje hlavně ji neřešit a nechat ji cpát se jídlem a analgetiky (její forma uklidňování a litování se) místo, aby bojovala tak deptá a citově vydírá své okolí
Nehlo s ní ani vytoužené vnouče ![]()
Manželovi jsem řekla, že sice táta přišel o ruku, ale že žije (diagnózu má stanovenou před 6-7lety, mezitím 3 operace, myslím, že se mu amputací i ulevilo nebo bylo zjevné, ze ho ta ruka dost bolela je to fakt statečný chlap a svým způsobem mi přijde smirený s diagnózou, ale doma mu lítost nepomůže spis naopak
) moc dobre ví, že mámu dědo ví nic nebylo a najednou byl za 2mesice pryč a měl to proste všude což tchán naneštěstí nemá
no ale drti ho reakce jeho mámy ![]()
@Karleon taky jsem to hned vyhledala. Moc se mi to líbí to je to co by mu mohlo líp se zařadit zpét do každodenního života a péči o sebe apod.
Manžel shání právě nějaké to auto s automatem
řidičák má doteď řídil a našli jsme i formuláře na příspěvek na auto tak uvidíme zda mu ještě řídit povolí. Ono kdyby nebyla tchýně tak,, laxní "tak mohla klidně ještě řídit ona je o 8let mladší než tchán jenže to by proto musela něco udělat a takhle ma kolem sebe poskoky a nic nemusi ![]()
Večer to přednesou manželovi a snad to tchán ovcí napíšou až ho budou propouštět domů a snad už tam dostane základní ergo. péči a pomoc. Ještě bude otázka dopravy do té nemocnice na ty terapie ![]()
Řízení by pro něj neměl být problém, řídí i mnohem více postižení, jen je potřeba ta úprava řízení. U nás například máme tu firmu na sídlišti.
http://www.iroa.cz
Amputací život nekončí, to máš pravdu. Někteří lidé se bez ruky narodí a zvládají pak všechno, jen jsou potřebné ty úpravy. Pákové baterie v kuchyni a koupelně například, držák na sprchu, upravená prkýnka v kuchyni na krájení, aby si mohl sám ukrojit a namazat chleba, pomůcky na oblékání. Opravdu je toho tolik, aby byl tchán co nejvíce soběstačný a co nejméně potřeboval pomoc druhé osoby. A právě s tím by vám měl ergoterapeut pomoct (taky jím jsem, tak vím:-) ) Člověk si ani neuvědomí, kolik úkonů je součástí jednotlivých činností a kde všude může být problém, ale právě na tohle jsou odborníci, kteří vám pomůžou. Dokážou ty činnosti rozebrat a pak najdou buď alternativní postup nebo kompenzační pomůcku přímo na míru tomu dotyčnému.
@Karleon opravdu ještě jednou moc děkuji hned je člověk pozitivnější a ví, že spousty věcí jde
Amyslíte kdyby še nejdříve s tím terapeutické zkontaktovala sama tchyně(nevím zda se bude souhlasit apod.) že je možnost, že by to bylo i pomocí pro ní samotnou ![]()
@karlle
myslím jako zdroj informací nebo lidí, co by pomohli, ať už jen tak nebo za drobnou úplatu nebo za flašku.. u nás třeba po povodních dobrovolní hasiči organizovali pomoc kde komu s kde čím, a to nejen než slezla voda ale ještě týdny a měsíce, nebo obecní údržbář za flašku pomáhá starším lidem na samotě v zimě protáhnout cestu pod metrem sněhu, paní z fary nosí jedné imobilní paní dopisy na poštu a tak.. třeba posect louku nebo natřít rýnu může nějaký šikovný chlap z okolí za flašku nebo drobnou úplatu, spíš jde o to někoho takového najít, důvěryhodného a spolehlivého, nikdo si nechce pustit do baráku někoho úplně cizího aby se bál co mu kde zmizí..
Tak to by mohlo pomoci vám, že byste se mohli s mužem soustředit na ty akutní a důležité věci, a to okolo co nespěchá na to mít nějakého takového pomocníka.
@karlle
s tou tchyní a s řízením, co ji zkusit dokopat aby si to oprášila? autoškoly nabízí i rekondiční jízdy..
@kjhui Jo takhle to mě vůbec nenapadlo ![]()
A s řízením to není fyzicky možné je tak silná a plus další zdrav. problémy ![]()
@karlle
a přemýšleli jste o sebeobsluze? třeba nutnost mít vysokou postel s nemocničním madlem (co vypadá jak provazový žebřík) aby byl schopen s jednou rukou sám vstát? nástavec na wc a madlo na zeď.. případně vybudování sprchového koutu místo vany? z ní by se nejen špatně lezlo ale je to o bezpečnosti celkově.. jestli je to vitální muž s jasným uvažováním, asi by mu psychicky neprospělo být v takových intimních věcech zcela závislý na obsluze žen z rodiny.. resp. rekonvalescenci by určitě pomohlo vědomí že je samostatný a nezávislý
nebude mít před návratem rehabilitace nebo lázně? to je obvykle vhodná doba na tyhle úpravy.. minimálně protiskluzové podložky nebo sedátka do vany a vakuová madla (připevní se na dlažky přísavkou bez vrtání do zdí) by asi byla vhod
@kjhui to zatím nevíme je to čerstvé ale sbírám info co a jak a samozřejmě, že mu chceme tu samoobsluhu umožnit pokud to bude možné.