Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Maminy, máte někdo zkušenosti s anální fisurou u dospělého? Jeden večer mi tekla krev z konečníku(nic mě nebolelo) dr. pak říkal, že mám právě fisuru, předepsal tabletky, čípky a mastičku Faktu a teď po 3 týdnech co bylo vše ok, mě to občas bolí, že se mi pak špatně chodí nebo sedí… Měl jste to někdo? Uvítám nějaké přípravky navíc, nebo babské rady, co vám pomohlo, nebo jestli je vůbec normální že to občas bolí
Ráda bych se toho zbavila a dosud jsem neměla tu smůlu se s fisurou setkat, takže trošku tápu… ![]()
Fizura je prakticky prasklina… Je treba ji promazavat, aby se zahojila a upravit stravu, jinak ti při stolici opět praskne. Fizury jsou často rezistentní, tj. vrací se nebo muzou byt chronické. Pokud mas bolesti, muze to byt i uskrinuty hemeroid
@Fima - chudák malej, tak to ho opravdu lituju, mít takové problémy už od mala
Moc díky za typy, snažím se po stolici vždy osprchnout, mastičku používám i s aplikátorem, tak snad… Já jsem si nebyla jistá, zda to právě je normální, když to i pobolívá… A já dost často jezdím na koni, takže to pak je docela problém
Moc díky, o dubové kůře jsem něco četla, tak můžu zkusit..:)
@pannda - mažu, mažu a snažím se hodně pít… jíst ovoce, zeleninu.. Co je pak ještě dobré zahrnout do stravy?
Hemeroidy mě napadly taky, jeden doktor mě chtěl poslat na rektoskopii a obvodák dnes, že by na to zatím netlačil.. Jenže ten se na mě ani nepodíval, tak těžko říct ![]()
Dobra vec jít na rektoskopii, budete chytřejší ty i lékař. Ono časem se vse bude zhoršovat, hemeroidy ma dnes skoro každy, ale v jiném stadiu.
přidej vice vlákniny…
@pannda - Noo, upřímně se na rektoskopii nehrnu, dokud to nebude nutný.. Asi to není nic příjmenýho.. Ale pravda, že nevím, zda tam ty hemeroidy jsou taky, nebo ne.. Přikládám problémy té fisuře.. Zkusím něco nastudovat a nějak změnit jídelníček, snad to zabere..
Mám s tím zkušenosti. Žádné mastičky to od fisury nepomůžou, jsou jen na momentální zklidnění, ale prasklina zůstává. Občas byl klid, ale stále se to vracelo, bolest byla čím dál větší, až jsem to nemohla vydržet. Na gastroenterologii se doktorka divila, jak jsem to mohla takhle dlouho vydržet. Pomohl až chirurgický zákrok v nemocnici.
Ajaj… tak to jste mě.. moc nepotěšila…
takže šance, že se to zahojí samo je téměř nulová…?
@Jane.Jay píše:
Ajaj… tak to jste mě.. moc nepotěšila…takže šance, že se to zahojí samo je téměř nulová…?
Ano, ten konečník se při stolici roztáhne a praská, po stolici se opět stáhne a ta prasklinka se nemůže zahojit, protože je jakoby schovaná v záhybech toho konečníku (snad jsem to vysvětlila nějak srozumitelně). Nejprve jsem absolvovala ambulantní ošetření, kde mi to podpíchli, aby se kůže pod prasklinkou vyboulila a ona se mohla zahojit. To ale nepomohlo, tak jsem šla na zákrok.
Absolvovala jsem podobný zákrok celkem 2× - jednou s fisurou a podruhé mi odstraňovali všechny hemoroidy, co jsem měla vevnitř. Musím si hlídat stravu, mít pohyb. Zkrátka na to víc trpím.
Pointa mého příspěvku je v tom, že fisura se sama nezahojí, bude to pravděpodobně naopak stále stejné nebo možná stále horší.
Navštiv gastroenterologii, tam ti poradí, co dál. Ať tě to zbytečně nebolí. Jestli na zákrok půjdeš nebo ne, to už je ostatně pak tvoje rozhodnutí, nutit tě nikdo nemůže. ![]()
Jo a ještě něco, tu druhou operaci jsem měla před těhotenstvím. Během těhu a ani při nebo po porodu žádnej problém s konečníkem.
Občas se mě to stane - jsem atopik, takže mám celkově kůži takovou křehkou. Může to být spojeno s exémem. Jestli to tak je, mohlo by pomoci promazávání - mě se osvědčilo sádlo. Nemůže to být kvasinkovou infekcí?
Děkuju za rady, určitě vyzkouším, sprcha je samozřejmostí
Pořád jsem optimista a doufám, že se to zahojí:)
@Jeanasa - fistura prý právě bolí taky (ale to jen z toho, co jsem se dočetla). Hemeroidy vyloučeny nejsou, to bych musela jít na vyšetření, abych měla jistotu, ale tu prasklinu tam mám - to mi říkal jak doktor, tak jsem si ji v pondělí našla sama.. Tak to přikládám spíš tomu.. Jako pobolívá to, ale můžu normálně fungovat (zatím) ![]()
Anonym - jakože se fisura udělá na základě kvasinkové infekce? Kvasinky občas mívám, ale ty jsem měla naposledy někdy na začátku roku…
@Jane.Jay ahoj, já jsem ani né týden po operaci fisury. Bojovala jsem s ní přes rok až ty bolesti nešly vydržet. Pokud to máš v začátku, určitě to nepodceňuj a najdi si vyhlášeného proktologa, který ti pomůže. Masti typu faktu jsou opravdu k ničemu co se týče fisury. Jediná mast kterou mi doporučil i proktolog je proktis- M, je přímo na fisury. Stojí kolem 300,– ale je asi nejlepší na trhu. V začátku, to jen štípe a pobolívá, ale čím častěj to budeš mít tak se víc stahuje konečník až se časem dostane do jakési křeče, kterou nejde silou vůle povolit a při každé stolici se trhá dokola. Před rokem jsem říkala, že na operaci nikdy nepůjdu a před 14 dny jsem doktora prosila, ať mně operuje co nejdřív
Výborná věc na hojení je sada dilatan, vypadá to hrůzostrašně ale spoustu lidí, co to měli v začátku to může zachránit. mrkni na to.
Na tento problém pomůže pouze dilatační kolík, žádné mastičky ani nic jiného. A to jsem měla stadium, kdy jsem chodila v předklonu a na záchodě bolestí omdlévala. Kolík buď koupíš u proktologa nebo na internetu ![]()