Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já teda nejsem přímo z Brna, bydlíme na malém městě 20 km za Brnem. Ale u nás je školka otevřená od 6 do 17 h. Přes prázdniny je zavřená na tři týdny na přelomu července a srpna, po těch zbylých pět týdnů jede v prázdninovém režimu. Školka je tu jedna, desetitřídní.
EDIT: překlep
Příspěvek upraven 29.08.14 v 14:17
Provoz 6:30 - 16:30, prázdninovej provoz byl dva týdny s tím, že se myslím školky naší MČ s provozem střídají. (nevím, nemuseli jsme to zatím řešit)
U nás provoz 6.15 - 16.00, přes prázdniny jen 2 týdny v červenci. Já tam učím
mmch, bude lepší, pokud bude školka zavřená týden v březnu? I učitelky jsou jen lidi a mají právo na dovolenou.
@mlsalkaM no jasně, mě jde o to, že můžou 4 školky se v létě vystřídat, každá 14 dní po sobě a ne všechny zároveň, pak se diví, že nenaplní kapacitu. Učitelky by měly volno naprosto stejně.
Naše školka jede od 6,45 do 16,25. O prázdninách se školky v městské části střídají(o tom, kdy pojedou rozhoduje město),většina školek jede prvních 14 dnů(bylo mi to zdůvodněno tím, že jsou závislí na školních jídelnách, které v tuto dobu vaří) Zbytek prázdnin jely 3 školky, které pokryly skoro celé prázdniny. Jsou i školky, co mají celé prázdniny zavřeno. Nikde ale není napsáno, že když školka jede, vezme Vaše dítko. Přednost mají děti z dané školky a pak to dokrývají ostatními dětmi. Většinou otevíraly 2 třídy (cca 60dětí)
@Anonymní píše:
@mlsalkaM no jasně, mě jde o to, že můžou 4 školky se v létě vystřídat, každá 14 dní po sobě a ne všechny zároveň, pak se diví, že nenaplní kapacitu. Učitelky by měly volno naprosto stejně.
asi se s tím budeš muset smířit, u nás to je také tak, učitelky si musí vybrat dovolenou a nejvhodnější je to v prázdniny, kdy je malý počet dětí. A ty musíš mít dítko celé prázdniny ve školce? ty nemáš dovolenou?
@mojmira bože, logicky…přece by měly dovolenou stejně jako teď, ne?!
takže by to na jejich dovolenou nemělo vůbec vliv. Jde jen o to, že naše školka by jela třeba prvních 14 dní, pak už by přes léto nejela, takže by učitelky dovolenou vybíraly, po naší školce by otevřela další školka atd. Nevím, jak jinak už to vysvětlit. Vždyť je to princip, který funguje ve většině městskách čtvrtí a není stím problém.
Ne, nemusím mít dítko celé prázdniny ve školce, ano, dovolenou mám, přes léto si mohu vybrat max. 14 dní ( aby se vystřídaly všichni zaměstnanci ), takže když to spočítám, 2 týdny mi jede školka, 2 týdny vybírám já a co těch zbývající 4 týdny
(babičky nejsou) Jako snad nejsem jediná na světě, co by využívala prázdninový provoz školek ![]()
Já teda nevím, jak to řešíte vy, když celé léto školka nejede, ale mě tím nastává jako veliký problém. Mám děti dvě a ty 4 týdny musím nějak vyřešit, samozřejmě je možné využít soukromou školku, ale spočítejte si 1 měsíc pro 2 děti, docela pěkné peníze, které se dají využít jinde. A přitom by jenom stačilo, aby se 4 školky domluvily mezi sebou a otevíraly postupně po sobě celé léto a navíc by naplnily kapacitu.
Ale funguje to tak, že otevřou všechny ve stejný čas, samozřejmě se kapacita nenaplní, protože do každé školky přijde jen pár dětí, otevře se jenom 1 třída, ale musí se navíc platit kuchařka, učitelka atd. Ve čtvrti kde bydlí kamarádka se střídá 5 školek přes celé léto a ona si opravdu nemusí lámat hlavu kam dítě dá. Prvních 14 dní je ve své školce, dalších 14 dní je v další školce, pak má třeba dovolenou ona 14 dní, 14 dní jde do třetí školky. Nehledě na to, že školkách je to snad jedno, kterých 14 dní jedou a ona ušetří tisíce.
@Anonymní píše:
Co to zkusit navrhnout někde na úřadě? Jistě by se našlo víc maminek?
@mlsalkaM to už kdosi řešil, poslali ho někam, nikomu se samozřejmě nechce dělat papírování navíc.
A stačila by jedna školka? Nebylo by to „nevzali mi v létě dítě do školy, protože je plno“? Přece jen - kapacita by byla cca 1/4 ![]()
Prostě se s tím smiř, najdi dětem program. Hádám, že min. 14 dní dovolená, babička nic? Nějaký příměstský tábor.
Nevím, co je to za zvyk si vždycky stěžovat, že je všechno špatně, msíto hledání řešení u sebe.
@Anonymní píše:
@mlsalkaM to už kdosi řešil, poslali ho někam, nikomu se samozřejmě nechce dělat papírování navíc.
Protože stěžovat si na foru je jednodušší ![]()
Syn teprve do školky nastoupí. Ale už teď jsme byli upozorněni, že o prázdninách je omezený provoz co do počtu tříd, a pouze 14dní během července a srpna, a i když dítě do školky nedáme, stejně musíme zaplatit školkovné, tak to mě opravdu potěšilo. ![]()
Průser je, že učitelky ve školce mají 6 týdnů dovolené, tedy průser pro rodiče, ne pro učitelky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Maminky, jak je to s Vaší školkou - otevírací doba a prázdninový provoz?
) a o prázdninách jenom 14 dní, všechny 4 školky, co na sídlišti máme, mají otevřeno 2 týdny začátkem července a to zároveň
, takže u nás nefunguje to, jak jinde, že se školky přes léto vystřídají, aby bylo možno dítě umístit na celé léto. Takže první 2 týdny je dítě ve školce a pak musíte ještě řešit zbývajících 7 týdnů. Přijde mi to v dnešní době naprosto nevyhovující. Jak je to u Vás?
U nás jede školka od 6:00 - 16:00 ( jenom
(…prosím nechat anonymní)