Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Holky, prosím Vás. Je tohle normální, že minulý rok jsem využívala 4 balení antibiotik (amoksiklav, 2× klacid, ospen) a tenhle rok mám zase 5.antibiotikum. není to už zdraví ohrožující? Co jsem po mateřské a rodičovské nastoupila do práce, jsem věčně na hromadě. Chodím i na alergologii a imunologii a kromě mírně znizenenu počtu bílých krvinek nic nezjistili. Zkoušela jsem všechno, imunoglukany (třeba synovi to zabralo, mne ne), ovoce a zelenina každý den, chodím často ven do lesa a celkově do přírody, cvičím jógu, ale pořád na hromadě. Jo, a dělám v open spacu.
Ne, správně indikovaná a užívaná antibiotika nejsou život ohrožující. Nesprávně nejsou život ohrožující, jen teda hrozí vypěstování rezistentních bakterií.
Neléčené bakteriální infekce zato zabíjet mohou. Na angínu se dříve umíralo.
Jinak užívej hylak, rozhodně s každým ATB a tak 1-2 týdny po dobrání a hlídej si dostatek vlákniny, i z celorzných obilovin a luštěnin. A zkuste chodit do sauny, klidně i s dětmi, to může jedině pomoci.
Tak vzduch a ovoce ti posili imunitu a mozna budes vice imunni vuci virozam. Ale antibiotika se berou na bakterialni infekce.
A byla ta atb opravdu nutna…? Ne vzdy je doktori pisou spravne.
@Bellino píše:
Holky, prosím Vás. Je tohle normální, že minulý rok jsem využívala 4 balení antibiotik (amoksiklav, 2× klacid, ospen) a tenhle rok mám zase 5.antibiotikum. není to už zdraví ohrožující? Co jsem po mateřské a rodičovské nastoupila do práce, jsem věčně na hromadě. Chodím i na alergologii a imunologii a kromě mírně znizenenu počtu bílých krvinek nic nezjistili. Zkoušela jsem všechno, imunoglukany (třeba synovi to zabralo, mne ne), ovoce a zelenina každý den, chodím často ven do lesa a celkově do přírody, cvičím jógu, ale pořád na hromadě. Jo, a dělám v open spacu.
Na snížený počet bílých krvinek je dobrý Imunor na předpis, dceři zabral. Četnost ATB je větší, dělají Ti před nasazením výtěr a CRP?
Dcera taky trpěla na opakované angíny, začali jsme jezdit na specializované ORL pracoviště, kde umí rychle vyšetřit i další parametry a posoudit, jestli jsou další ATB nutná. Dvakrát až třikrát do roka kupujeme Bactoral-probiotikum přímo do krku na sliznice.
Dále je vhodné celkově vyšetřit vnitřní prostředí organismu. Náchylnost k infekcím může způsobit i nedostatek železa.
Já trpím zase na opakované záněty dutin, od častých ATB mi pomáhají léky na alergie a lokální kortikoidy.
@Bellino Ty antibiotika jsi brala na jake infekce a proc jsi je dostala ted? Zivotu ohrozujici to neni, brat je ale zbytecne na virove infekce taky ne. Predpokladam, ze jsi na rodicaku byla vice izolovana od lidi, plus covid opatreni k tomu. Deti nastoupily do skolky? Netahaji ty nemoci domu oni? Tomu se pak tezce odolava.
@blumen píše:
@Bellino Ty antibiotika jsi brala na jake infekce a proc jsi je dostala ted? Zivotu ohrozujici to neni, brat je ale zbytecne na virove infekce taky ne. Predpokladam, ze jsi na rodicaku byla vice izolovana od lidi, plus covid opatreni k tomu. Deti nastoupily do skolky? Netahaji ty nemoci domu oni? Tomu se pak tezce odolava.
Před rokem začal chodit syn do školky a tahal domu kde co. Tenhle rok.mrl začátkem září jen 3 dny průjmy, jinak zdravý jak řípa, kdežto manžel měl už angínu a já 2 týdny po něm prý virovou infekci, tak mi antibiotika nedali, ale pořád kašlu, tak včera že zase antibiotika. Ale synek se pořád drží.
S antb je to takovy zacarovany kruh… jedny dostanes, vyleci tu zakernou bakterialni infekci, ale clovek po vyleceni si neda dalsi 3 tydny na oddych a ziskani zpet imunity, zapluje do pracovniho procesu a telo, ktere ma,,vytriskane,, i ty hodne bakterie (napr. ve strevech) je proste oslabene… chce ten vecny kolotoc utnout… mluvim z vlastni zkusenosti ( driv i 6× angina s antb do roka ) ![]()
@Bellino píše:
Před rokem začal chodit syn do školky a tahal domu kde co. Tenhle rok.mrl začátkem září jen 3 dny průjmy, jinak zdravý jak řípa, kdežto manžel měl už angínu a já 2 týdny po něm prý virovou infekci, tak mi antibiotika nedali, ale pořád kašlu, tak včera že zase antibiotika. Ale synek se pořád drží.
Tak pokud beres atb na „porad kaslu“, tak se nediv.
Chce to lepsi vysetreni a proste je hned tak nebrat, az jedine v krizi, kdy to fakt jinak nejde.
Ahoj, já mám aktuálně od srpna 2021 už 7. antbiotika bohužel ![]()
Vývoj byl následující - srpen 2021 zánět močových cest, Furolin, listopad 2021 opět zánět močových cest - augmentin, leden 2022 zánět děložního čípku - doxyhexal, únor 2022 zánět močových cest - pivinorm, duben 2022 zánět močových cest - amoksiklav, červen 2022 zánět děložního čípku - doxyhexal, a teď říjen 2022 opět zánět močových cest a opět nějaká jiná antibiotika, název jsem si ještě nestihla zapamatovat.
Paradoxně jsem jinak ok, ale stále mě zlobí bolesti podbřišku a záněty se mi dokola vrací, bohužel kvůli nesystematičnosti lékařů a celkově jejich ignoraci toho, že mám potíže opakované a bez nějakého zřejmého důvodu, tak se teprve teď snad dostanu na nějaká podrobnější vyšetření na urologii…
@Bellino píše:
Takže antibiotika na postinfekční kašel. ![]()