Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám takový dotaz na váš názor. Malý má od včera zvýšenou teplotu a suchý kašel. Dneska ho doktorka poslechla a předepsala mu Klacid. Jenomže on u ní hrozně brečel a hodně kašlal až se dávil, doma zase tolik nekašle. Jak brečel tak mě ani nenapadlo se na něco doptavat, ale doma se mi rozleželo v hlavě, jestli je nutné hned dávat antibiotika, když nemá ty horečky nějak vysoké a kašle málo. Co myslíte, nasadili by jsme je nebo počkali?
@Marky38 jo, máme křišťálovou kouli a víme, co doktorka poslechem slyšela ![]()
někdy nechápu, proč maminky vlastně s těmi dětmi k doktorům jdou, když pak neakceptují léčbu a ptají se cizích anonymních lidí na fóru, jestli léčit nebo ne,
naše doktorka nedává ATB ani po dvou týdnech kašle, vše léčí sirupy,
ale nikdo neví, jaký poslechový nález mělo tvé dítě
Měla jsi mu nechat udělat CRP když neveris doktorce
I když po jednom dni teploty by to asi nemělo smysl. S teplotou a suchým kašlem letět hned k doktorce je blbost, no.
Těžko říct, já bych se zvýšenou teplotou ani ne jeden den a kašlem ani k lékaři nešla ![]()
@pikola píše: Více
já také ne, maximálně kvůli OČR, ale to jsem sebou dítě nebrávala, naše doktorka by ani ATB nenapsala - ale třeba má dítě zakladatelky fakt silný nález na průduškách nebo plicích ![]()
@stinga @pikola @JancaS84 já jsem tam šla hlavně kvůli tomu, že je před víkendem a manžel měl před týdnem lehký zápal plic, bála jsem se, aby ho malý neměl taky. Doktorka ho poslechla a řekla mi, že na tenhle suchý kašel píše Klacid. To bylo vše, já až doma zjistila, že to jsou antibiotika.. proto jsem na vážkách, jestli mu je mám dávat nebo počkat, zda se mu to zlepší/zhorší..
@Marky38 píše: Více
Ono je to těžký, já takhle byla se synem, když mu bylo 2,5 roku taky u pediatra ve čt, protože v pá měl hlášenou dovolenou. Syn byl poslechově celkem OK, trošku zahleněný, měl zvýšenou teplotu, ale moč v pořádku. Antibiotika jsme nedostali. Ale v pá už měl horečky, které šly blbě shazovat, v so ráno to přetrvávalo, tak jsme jeli na pohotovost. Tam chtěl doktor napsat antibiotika, jenže já trvala na CRP, a to už bylo hodně vysoký, na tak malý dítě. Takže nás rovnou poslal do nemocnice a byl z toho zápal plic… Ale poslechově to tak hrozný asi nebylo, protože ze začátku uvažovali spíš o zánětu močáku. Pak tedy na RTG našli menší zánětlivý ložisko, prý bylo schovaný… A syn ani moc nekašlal.
Takže asi bych ta antibiotika synovi dala. I když u mých dětí bývá na antibiotika většinou až situace, kdy mají horečku, která jde srazit velmi těžko, teplota leze dolů velmi pomalu, ani neklesne pod 37 a během hodiny, dvou zase leze nahoru. To většinou vím, že je zle. Jakmile mají horečku, která po podání Nurofenu během chvilky spadne pod 37 a vydrží dole ty 4-6 hodin, tak to bývá viróza, nebo něco lehčího. Takže se řídím tím, jak reagují na antihistaminika.
Doufala jsem, ze napises, ze jsi k doktorce sla kvuli OCR. Pokud jsi OCR nepotrebovala, tak vazne nechapu, proc jsi tam sla. Ani kdyz mel manzel zapal plic, ten se neda chytit. Ja bych ta ATB spis nedavala, protoze bych s timto ani k doktorce nechodila.
Já teď asi nechápu, proč si šla vůbec k doktorovi???
Tam se chodí už vážně s dlouhou nebo akutní nemocí, aby byla zahájena léčba.
Ty si letěla hned úplně zbytečně a ještě léčbu odmítáš.
Co si teda po doktorovi chtěla?
Mám dceru náchylnou k zápalům plic a sama neodhadnu, kdy jsou antibiotika nutná. Často jsem měla pocit, že dítě má jen kašel, ale on byl už nález na plicích. Když nevíš, tak lékařce zavolej.
Když byly synovi 2 roky, byli jsme u doktorky s pupinkem na ruce. Byl hnusný a zahnisany, co to bylo, už nevím. Ale syn jí tam zakaslal. Jednou za celou dobu, co jsme tam byli. Doktorka se zhrozila, že to zní jako zápal plic. Poslechla a slyšela. Dala jen sirup na kašel a za týden kontrola. Nakonec se z toho hrabal 3 mesice a měl 3× zápal plic. Vždy jsme prelecili a ono se to vrátilo.
Takže já naší doktorce věřím a ATB bych dala, protože u syna to bylo bez kašle, bez horečky… Horečku a kašel měl až u toho třetího.
Ale musíš vědět sama, jak moc vaše doktorka dává ATB, jak vypadá syn a tak podobně.
Ze je pred vikendem a obcas se z teplutky a kaslicku za par dni vyvine zapal plic, pro me taky neni duvod chodit k pediatrovi. Pokud rodic nepotrebuje OCR. Je to za me zbytecne, zdrzuje to dalsi pacienty a hrozi nakaza necim horsim, nez s cim prijdeme.
Pokud o vikendu dojde k vyraznemu zhorseni, ktere doma nezvladneme, tak holt pohotovost. A to vubec neznamena, ze kdybychom sli v patek, tak by nam pediatr v patek predepsal ATB. Protoze treba v patek jeste nebyl stav na ATB.
A to mam zkusenost s 2letou dcerou, ktera mela tyden vysoke horecky, vodovou rymu, trochu kaslala, ale byla netypicky schvacena. U doktorky poslech cisty, CRP 17. Ale poslala malou na RTG plic. A byl to bakterialni zapal plic.
Nedávala bych. Naše doktorka také předepisuje antibiotika více než zdrávo. Bohužel k ní musím kvůli OČR. Antibiotika si vyzvednu, ale nedávám. Tedy, když vidím, že dítě bude za tři dny fit. Jednou jsem od ní pro syna dostala nějaká ATB ve formě sirupu. Dítě je opravdu nepotřebovalo a já v té době bojovala už asi dva týdny s naprosto nechutnou bakteriální rýmou. Ihned jsem sirup nasadila sobě s upraveným dávkováním a stal se fakt zázrak. Do druhého dne rýma nebyla! Sirup jsem vyzunkla celý a měla jsem po problému.
Že jde někdo se zvýšenou teplotou jeden den k pediatrovi taky nechápu.
Ale takových děti jsou plné pohotovosti. To už nechápu vubec.
90%'deti je na pohotovosti zbytečně.
Už aby ten poplatek zvedly, aspoň na 500.