Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud má alergii na penicilin, amoksiklav je další možné řešení cim anginu léčit. Ja na anginu amoksiklav dostávám. Avšak první řešení je penicilin.
Amoksiklav se na angínu nedává, protože je to jako jít s dělem na komára. Na streptokoka by zabírat měl.
@Havlova píše: Více
Asi tak. Plus při potencionální záměně z EBV vyrážka.
Fungovat by to mělo
@NaNicemNezalezi tak zrovna tady to vypadá, že nejvíc holce uškodila její vlastní živá doktorka těmi ATB. Doctus by ji je určitě nedal
Nepomůže to, bude to mononukleoza a ještě se holka mezitím osype. A to nejsem doktorka.
@Tajemnadama píše: Více
blbost, amoksiklav je peicilinové antibiotikum a u alergie na penicilin se nedává.
@Anonymní píše: Více
amoksiklav se na angínu nedává, ale účinný by být měl. Ale jednak je zbytečně širokospektrý a jednak každá angína může být mononukleosa (zvláště v tomto věku) a amoksiklav dělá u mononukleosy nepěkné toxoalergické reakce. Takže až se ti dcera osype, tak si můžeš být jistá že má mononukleosu (na první pohled do krku nerozlišitelná od angíny).
@Lucka1111 píše: Více
No, to mám takto anamnézu já - angina dítě v Chorvatsku - dostalo Amoxycilin, zabralo to druhý den. Já stejné potíže pár dní na to, dali mi to samé, potíže ustupovaly výrazně pomaleji ( zož zas oproti dítěti asi není s podivem), den po dobrání antibiotiky vyrážka.. Monocyty jsem v manuále neměla. Protilátky jsem si nedělala. Imunoložka řikala, že testovat alergii s odstupem nemá smysl. A ted babo raď co… No, asi mi to už nikdo nedá.
@Lama Lama píše: Více
no to je blbá situace. Můj manžel taky tvrdí, že má alergii na amoksiklav. Ale on má jasnou anamnesu, říká, že měl angínu a nezabrala mu jedna antibiotika, pak další a po dalších se osypal a pak se zjistilo že má mononukleosu. Takže jeho „alergii“ beru s rezervou. Ale u Tebe těžko říct co to bylo. Samozřejmě ne každý má ten exantém při aminopenicilinech a mononukleose, takže klidně jste s dítětem mohly mít obě mononukleosu a osypala jsi se jen ty. Protilátky na EBV smysl nemají, protože ty má skoro každý pozitivní.
Prý je tam jiná složka než u klasického penicilinu. Ja dostala atb „penicilin“ a začala jsem se dusit. Měla jsem silnou alergickou reakci. Po amoksiklavu vůbec nic.
@Lucka1111 Ještě dodám že jsem po té reakci skončila v nemocnici. Místo penicilinu mi na anginu dali cotrimoxazol, který byl samozřejmě úplně k ničemu. Takže mi to pod dohledem změnili na Amoksiklav. Po něm reakce nebyla žádná.
Vím že se řadí mezi peniciliny. Po těch co jsem mela reakci se krabicka jmenovala „Penicilin“.
První tableta tlak na hrudi, druha tableta a uz jsem nemohla dýchat.
Nezlob se, v časné fázi mají. Je tam zcela jiný obraz než když se jedná již jen o anamnestické protilátky.
Ahoj. Dcera dostala amoksiklav na streptokokovou angínu.
Zdá se mi, že to vůbec nezabírá ( bere je od pátku)
Něco jsem si načetla - viz to, že na angínu se amoksiklav nedává. Jak je možné, že to má tedy předepsané? Nebo to mám nechat být a pár dní ještě počkat?