Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ta kapačka se dává min. 4 hodiny před porodem a je to fofr, žádný dlouhý ležení. Takže klid ![]()
Mě dávali na několikrát. poprvé před samotným začátkem (než mi praskli vodu) pak někdy v průběhu. ale vždy to bylo tak 5 minut? víc ne.
a myslím, že i skapačkou můžeš chodit. jási to vždy ráda odležela ![]()
Po příjmu mi PA zavedla kanylu a dala antibiotika, kapalo to chvilku (pár minut), takže jsem u toho seděla… pokud bych do 8 hodin neporodila, dostala bych další, ale vzhledem k tomu, že za 5 hodin bylo po všem, tak už jsem další nedostala a kanylu mi před převozem na šestinedělí vytáhli ![]()
jinak mi teda PA říkala, že podle dětských doktorů to chce podat atb aspoň 4 hodiny před porodem, aby vůbec měly smysl, nicméně gynekologové na sále se prý radši „sichrují“ a dávají je radši vždycky, i když je porod hodně pokročilý ![]()
Ahoj, tam je důležité, aby v momentě, kdy se jde rodit to bylo tuším max. 4 hod od podání. Takže třeba mně je začali podávat v momentě, kdy jsem šla na sál a pak vždy po 4 hod znova, dokud jsem neporodila. S kapačkou jsem mohla na balón, do sprchy, neměla jsem kvůli tomu žádná omezení.
@Gonyosoma tak u mě to 4 hodiny opravdu nebyly. ani poprvé ani podruhé
a nevím, u kolik mamin, kt. rodí např. spontánně se to dá stihnout? to se mi moc nezdá.
@Mičule Myslím, že stihnout se to dá u mnoha žen, které s tím počítají, že mají tu kapačku dostat.
@Mičule já jsem rodila spontánně a porodila jsem 5 hodin po příjmu ![]()
poprvé teda 2 hodiny po příjmu, ale to jsem streptokoka neměla, takže atb jsem neřešila a do porodnice jela až po víc než 9 hodinách kontrakcí ![]()
Mne prijimali 16 hodin pred porodem, hned mi kapacku dali. Kdyz dokapala (par minut), tak jsem mohla normalne chodit a prubezne po nejakem delsim casovem intervalu davali dalsi. Dulezite je, aby byla dana 4 hodiny pred porodem.
Pak me jeste upozornovali na to, ze pokud praskne plodova voda a jeste nejsou kontrakce, tak se nema cekat na kontrakce a ma se jet do porodnice hned. Ze uz dite neni chraneno plodovymi obaly pred streptokokem.
Hm, tak to jste měly štěstí. Já měla vyvolávaný porod. Druhý den vyvolávání mi praskla voda a hned mi dali atb. Rodila jsem ale až den čtvrtý ráno (bohužel císařským řezem). Takže jsem je měla v ruce 36 hodin. Blé.
Tak pochopitelně je to o tom, jak rychle kdo rodí nebo kdy se do porodky vypraví. já jen, že o těch 4h. slyším prvně.
já měla porody vyvolávané ale dost rychlé. podruhé ani ne 3 hodiny, a streptokoka sem měla. poprvé 4h a test na streptokoka mi nestihli, takže sem ATB dostala taky
Tak já jsem měla porod vyvolávaný a od 8 od rána jsem měla kapačku na střídačku Oxytocin a antibiotika, takže jsem byla napojená až do jedné do rána
Ale ležet jsem musela jen na monitoru, jinak jsem mohla chodit všude ale s tím držákem..
Dostala jsem jí hned při příchodu na porodní pokoj (už jsem byla otevřená na 5cm), po necelých 4 hodinách dokapala, pak mi píchli vodu a už to šlo rychle. Normálně jsem se n í pohybovala po místnosti, do sprchy,..
Ahoj, jdu pro radu…v těhotenství mi byl zjištěn streptokok a doktorka mi řekla, že budu muset mít kvůli tomu při porodu antibiotika. Dočetla jsem se, že se podávají kapačkou do žíly. A moje dotazy zní – v jaké fázi porodu se podávají? Jak dlouho antibiotika kapou? A můžu se při nich pohybovat, nebo je s kapačkou vždy nutné v klidu ležet? Předem moc děkuju za odpověď. Omlouvám se za anonym, ale nechci, aby známí co sem chodí už věděli o mém těhotenství.