Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
jsem ve 13 týdnu a mám už 14 dní rýmu, začaly mě bolet i dutiny tak jsem šla k doktorce ta mi předepsala antibiotický kapky do nosu-ty beru a myslím, že už se rýmy zbavuji.Ale teď se mi k tomu přidal ještě kašel tak jsem byla u doktorky znovu a ona mi řekla, že mám hodně zarudlý krk. Řekla ať si koupím něco cucacího (v lékárně mi dali jitrocelový sirup) a pokud to do dvou dnů nezabere mám si nasadit antibiotika (předepsala mi Rovamycinl). Prý se můžou v těhotenství, ale mám z toho celkem strach, zase ale nechci podcenit nemoc. Co mám dělat? Mám doma taky a měsíční dítě tak kvůli němu to chci také co nejrychleji vyléčit, aby jsem ho nenakazila.
Brala jsem antibiotika v 17 týdnu, musela jsem, protože jsem bolestí chcípala (to raději rodit než tohle:P ), a všechno v pohodě.
No já bych raději nasadila atb, protože to jsou atb co můžeš v těhotenství. Je málo známé, ale hodně to dokáže uškodt, že jakákoliv infekce v těle dokáže vyvolat potrat nebo předčasný porod. Drž se. Já brala atb v těhotenství několik, malý je zdraví, takže se toho neboj. ![]()
Já měla antibiotika v 11tt. Taky mi obvodní doktorka (a gynekolog to potvrdil) řekla, že antibiotika jsou menší zlo, než kdybych se neléčila (měla jsem zánět průdušnice). Dcerka je v pořádku, dodnes ani nebyla nemocná ![]()
Já když brala atb tak jsem se taky bála ale můj gynekolog mě uklidnil, že radši tisíckrát atb než aby tělo bojovalo se zánětem, to je pro miminko daleko horší…
Určitě bych se toho nebála, zánět je pro plod horší než ATB. Brala jsem taky antibiotika- v 19tt po operaci slepáku.
@AnnaP ahoj jsme na tom trosku podobne taky me uz nejak 3 tydny trapi ryma chvili se to zlepsilo ale ted zase hruuuza
a mam uplne blbou obvodacku ze napise cokoliv a ani snad nevi o co jde tak mam trosku strach k ni jit aby mi nedala nejake atb co by ublizili miminku ![]()
Klíd, jak už tu zaznělo, menší zlo jsou ATB, než neléčená nemoc. Ani jedno těhotenství jsem se neobešla bez ATB (samozřejmě vhodných pro těhule) a děti jsou zdravé ![]()
Dobry den prosim vas zacinam 13 tyden a dostala sem antibiotyka na zanet prudusek muzu se optat jak casto ste antibiotika uzivala a jake? Dekuji za odpoved moc se bojim mam takove divne pichani v podbrisku
![]()
Já jsem se teda bála brát cokoliv, ani kapičky do nosu, ale je fakt, že sem měla jen rýmu, tak se to dalo vyléčit bez nějakých drijáků..