Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.
Půjdu hned k věci.
Bude to 5 leť co beru AD. Bohužel, jsme jenom lidi a každého jednou něco potká, co ho převálcuje. Každého to může potkat, i když já jsem si myslela, že mě se to stát nikdy nemůže…
Na podzim tohoto roku to, zároveň, budou 2 roky co sportuji. A to hodně. Na závody si ještě netroufám, ale jednou to přijde.
Před, skoro, dvěma měsíci mi lékař snížil dávku: na půl prášku ráno na deprese a úzkost a večer na spaní mám dávku stejnou, půlka prášku. Když vezmu, že jsem začínala na ráno 2 a večer celý prášek, pak po jednom ráno/večer atd., je to velký pokrok.
Psychicky jsem o. k, nemám žádné negativní stavy.
Ale +/- měsíc pozoruji, že jsem unavená, ráno vstanu a energie nikde, nechce se do sportu, bolí mě nohy, nechce se někdy, ani do běžných věcí doma a naopak jdu např., na houby, které mě dřív moc nebavily a dala jsem přednost kolu… Před těmito problémy, jsem měla dny, kdy jsem měla neustále hlad.
Zároveň, od března - dubna neuzivam Mega mass na regeneraci a nabrání hmoty.
Nemáte někdo zkušenost, čím to?
U praktického lékaře jsem ještě nebyla, nejsem typ, který tam letí kdykoli a s čímkoli, proto jsem i dva roky snášela psychicky teror a dopadlo to jak to dopadlo… Ale chystám se, jelikož musím pro výpis ze zdravotní dokumentace, kvůli pohovoru.
U psychiatra jsem měla být před měsícem, ale nevyšlo mi to, jdu tam až ke konci srpna ( 21.8 ). Navíc v den, kdy ( pokud mě vezmou ) mám nastoupit do nového zaměstnání. Psychiatra mám 50 km od místa bydliště + ještě skoro hodina cesty metrem na danou adresu.
A to je druhý problém: čeká mě pohovor, zároveň 2-3 dny práce dobrovolníka v DD seniorů, kam jsem se hlásila, s tím, že je to podmínka pro vstup do užšího výběrového kruhu. Máte s tím zkušenost? Pracovat jen tak, navíc dojíždět budu muset autem.
Co s tím? Zdraví má přednost, si myslím a už jednou jsem lékaře rušila kvůli jinému pohovoru. A hlavně, když mám nyní problémy, tak k němu zajít chci.
Napadlo mě, pokud by mě vzali, tak zkusit domluvit nástup o den později. (? )
Všechno se nějak sype: toto místo jsem si domlouvala před měsícem ( kdy jsem se na to cítila, kdy jsem nevěděla, že budu muset akutně k lékaři a před týdnem jsem na místo dostala doporučenku z ÚP, tak že tam musím ), kdy jsem na tom byla o. k, ale nyní se necítím, ani na to pracovat se seniory a raději bych se vrátila ke svému bývalému zaměstnání, kde jsem pracovala rukama a venku. Ale to už nejde. Bohužel, místo je určeno, nyní, výhradně pro dlouhodobě nezaměstnané.
Trochu se bojím, aby se mi nemoc nevrátila v nějaké formě. Dost jsem na sobě zapracovala, sportuji, přibrala jsem na váze během roka o 10 kg a chci jet dál…
Napsat jim, narovinu, teď hned email, zda je pro ně schůdné den nástupu posunout? Ale zase si říkám, že mě třeba nevezmou. Nebo počkat, až na ústní pohovor a říct jim to tam? Teď jsem si zpětně četla, že je to PODMÍNKA, která se musí splnit. Bohužel, napsat jim, že to ruším a nepřijdu nemohu. Mám doporučenku z ÚP.
Pohovor je 15.8 a od 16-18.8 jsou dny práce dobrovolníka. Můj lékař má do 13.8 dovolenou. Pokud mu zavolám v pondělí ráno, sdělí mi, že musím hned další dny přijít, ale to je pasé. V akutní případy to řeší psychiatrie v nemocnici ( opět v Praze ), ale stejně k němu budu muset na kontrolu… Vážně nevím co dělat?
@Bike L To by jednoduše mohlo být snížením dávky. Ad jsou trochu návyková, takže chvilku trvá, než si mozek zvykne, ale je to obvykle krátkodobé, ne delší než dva týdny. Nejspíš se ti staré stavy nevrátí, i když malá možnost je vždycky.
Na to ti ale podrobně odpoví jedině psychiatr.
Ale já mám sníženou dávku od května ( 29.9 ) a na kontrolu jsem měla jít 26.6 - to mi nevyšlo. Od července, asi od poloviny-konce, má můj lékař dovolenou do 13.8.
Když jsem mu 26.6 volala, že se nemohu dostavit, bylo mi o. k, žádné tyto stavy.
Je to divné.
Aha, tak to musíš dopodrobna prokonzultovat s psychiatrem a říct mu vše, co bereš, nebereš, dieta atd. Ideálně co nejdřív. Radši bych to zkusil hned první den po dovolené, snad by tě vzal po posledním objednaném pacientovi, když zdůrazníš, že to spěchá.
To pochybuju, že mě vezme. Neměl volný termín dřív, než 21.8. Ale zkusím zavolat, otázka je, jak se tam taky dostanu, není to jen tak: musím busem, pak metrem.
A když mi řekne, že mám přijít některý následující den, tak je to v háji
Nemůžu.
Jinak dietu nebo změna stravy nemám. Naopak, snažím se přibrat. Jediné co pozoruji, tak je to, že mám větší chuť na kuřecí a zeleninu, hlavně v podobě KFC.
Ale lehnu si třeba k TV a za minutu se mi klíží oči a usínám. Je to hrozný.
Co pretrenovani? Mívám podobně příznaky. Meris si ranní klidovou tepovku? Podle výkyvů bys mohla rozpoznat problém…
Ač mám hrudní pás, tak neměřím. Přetížení, si myslím, to nebude, měla jsem daleko větší zápřah: sport + rekonstrukce domečku + fyzická práce a byl jsem svěží a nabytá energií, dvě poslední věci mi odpadly - rekonstrukce už jsou v menší míře ( hlavně kvůli penězům ) a nyní jsem od zimy, bohužel, bez práce.