Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. Beru antikoncepci čtvrtý měsíc a nikdy jsem nezapomněla, jen občas třeba užila o pár hodin později. Teď jsem měla poprvé od října nechráněný pohlavní styk, protože se spoleham na prášky. Bylo to ve čtvrtek. V pátek ráno jsem si normálně užila antikoncepci. Jenže jsem na víkend jela pryč a prášky zapomněla doma. Za sobotu a neděli si je tedy užila až v neděli odpoledne. Přítel se do mě neudělal. Můžu být těhotná? Mám si udělat test? Dnes je to 16 dní od styku.
I když je to velmi nepravděpodobné, tak můžeš. Nikdo tady nezná tvůj cyklus, kdy máš ovulaci, takže těžko říct. Znám hodně lidí, co bralo antikoncepci a mají prcka. Takže i když si myslím, že těhotná nejsi, tak si test pro svůj klid udělej. Antikoncepce i když si ji nevezmeš, tak tě ještě chvíli chrání.
Pokud byl styk před 16 dny, tak dnes už bys měla pozitivní test, takže si ho klidně udělej.
Pravděpodobnost je ale naprosto minimální. Už jen z toho, že píšeš že neejekuloval dovnitř.
@EvieK ovulaci nesleduju, ale podle kalendáře do kterého si zapisuju menstruaci to bylo 4 dny po ovulaci. Tak snad nejsem.
@Lily09
Pokud berete HAK tak estrogen, který užíváte v té antikoncepci blokuje hormon FSH (folikulostimulující hormon) a k ovulaci vůbec nedochází.
Jeden vynechaný prášek by snížit účinnost neměl.
@Pajik 76 píše:
@Lily09
Pokud berete HAK tak estrogen, který užíváte v té antikoncepci blokuje hormon FSH (folikulostimulující hormon) a k ovulaci vůbec nedochází.
Jeden vynechaný prášek by snížit účinnost neměl.
Právě, že nemělo. Jen synovec je důkazem toho, že to někdy nefunguje jak má
.
Nevím co vaše švagrová užívala, ale každý typ antikoncepce má svůj tzv. Pearlův index.
U hormonální antikoncepce je spolehlivost většinou okolo 99,7 %, pokud se užívá správně.
Ze své praxe vím, že mnoho žen otěhotnělo „tzv.“ přes antikoncepci díky nesprávnému užívání. Někdy i úmyslně.
Obecný princip HAK je INHIBICE OVULACE.
Pro laika: Pokud žena užívá HAK správně, tak má cca 99,7% ochrany.
Jestli vaše švagrová spadá do těch 0,3% ví jen ona sama.
@Pajik 76 píše:
Nevím co vaše švagrová užívala, ale každý typ antikoncepce má svůj tzv. Pearlův index.
U hormonální antikoncepce je spolehlivost většinou okolo 99,7 %, pokud se užívá správně.
Ze své praxe vím, že mnoho žen otěhotnělo „tzv.“ přes antikoncepci díky nesprávnému užívání. Někdy i úmyslně.Obecný princip HAK je INHIBICE OVULACE.
Jestli vaše švagrová spadá do těch 0,3% ví jen ona sama.
Pro laika: Pokud žena užívá HAK správně, tak má cca 99,7% ochrany.
Sestra
. Každopádně něco na tom co píšete je, ale co jsem viděla já, brala to každý den. Ještě jsem jí to připomínala. Pokud to však užila skutečně, to už nevím ![]()