Může antikoncepce působit na žíly?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
41
14.10.17 19:41

Antikoncepce a žíly

Zdravím všechny :) Mám takový zvláštní dotaz. Beru 4. měsícem antikoncepci (předtím jsem ji brala 5 let, ale na čas jsem vysadila), před měsícem se u mě objevil tlak, píchání a otok pravého lýtka. Začala jsem hned jančit, naštěstí trombóza se vyloučila z krevních testů a ultrazvuku žil. Obvoďačka neví, co by to mohlo být, přisuzuje to cévám, že můžou být slabé stěny nebo co, chce mi dát Detralex nebo Aescin, ale jsem poměrně dost mladá na takové věci a pohybu jsem měla vždy dost. Pokud mám přes den hodně pohybu, noha netlačí, pouze navečer píchá, jako kdyby krev hůře proudila. Napadlo mě, jestli to právě nemůže být z té antikoncepce. Nechci diagnózu, jen mě zajímalo, nestalo se to některé z Vás? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2445
14.10.17 19:55

Jak jsi prišla na to, že při horším průtoku by to píchalo? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
14.10.17 20:26

No nevím, co je na tom vtipného, nemoci se mohou projevovat různými způsoby. Když to vezmu logicky, pokud by stěny byly nějak zúžené či jinak poškozené, tak by se tam krev mohla městnat, hůř proudit, tudíž ten tlak by mohl způsobovat píchání nebo bolest. Rodinný příslušník měl aneurysma na mozkové tepně (sice je to něco jiného), ale od té doby vše radši řeším a poptávám se zavčas. Ptala jsem se pouze, jestli někdo něco podobného zažil :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
14.10.17 20:56

Já asi měsíc po druhém porodu nasadila hormonální antikoncepci a objevil se mi zánět povrchových žil. Doktoři nevěděli, zda to bylo porodem či tou HA. V těhotenství se mi ale zhoršily křečové žíly, tak mi byl nasazen Detralex a je to lepší, musí se ale brát dlouhodobě. Klidně to tou HA být může… Sono žil ti tedy dělali? Pokud ano, tak tam by měli případný problém odhalit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
14.10.17 21:59

Aha, děkuji za reakci. Sono mi dělali, říkali, že to vypadá v pořádku, bez trombózy. Obvodní tvrdí, že by to slabé žíly mohly být, nikdo mi právě neříkal nic o tom, zda by se na tom sonu daly poznat i takové věci :nevim: Nechtěla jsem zatím brát léky, protože nic není potvrzené. Asi bych nejdřív vyzkoušela vysadit tu antikoncepci tedy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
15.10.17 12:27

Já měla z antikoncepce zánět žil, po třech měsících užívání jsem ji musela úplně vysadit. Dělali ti ultrazvuk cév?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
18.10.17 21:34

Ano ultrazvuk mi dělali, ale nevím, co všechno by z něj šlo poznat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
18.10.17 21:55

Jsem přesvědčená, že ano. Antikoncepce zvyšuje hustotu krve a i když mám ty nejběžnější trombofilní mutace (ne leidena), ty žily prostě „cítím“. I přesto, že mám maximálně šetrnou antikoncepci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
18.10.17 21:59

Mimochodem, ty léky bych si klidně nechala nasadit, jestli máte v rodině křečové žíly, tak ti to může prodloužit čas pěkných nohou a hlavně předejít zdrav. průšvihům. Já mám křeč žíly od 17ti. Taky jsem si přišla mladá… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9013
18.10.17 22:02

Brala jsem HA 14 let v kuse před těhotenstvím. Dnes mám dvě děti a už jsem se k ní nevrátila. Pamatuju si, že v 90.letech, kdy jsem s ní začínala, tak se dělali i pravidelné odběry jaterní testy. To se dnes vůbec nedělá. Mám MTHFR, tu mi zjistili snad těsně před otěhotnením. Po prvním porodu jsem měla necelé dva roky Mirenu, ta byla pro mě nějhorší varianta, nohy bolavé a dalších x problémů. I můj bratranec gyndař mi říkal, že spotřeba HA průdce klesá. Že její boom je pryč. Ženy už se toho bojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
18.10.17 22:04

Ano, samozřejmě, může a taky působí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18106
18.10.17 22:07

Jasně že působí na žíly. To je celkem známá věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
18.10.17 23:18

Děkuju moc za příspěvky :) A máte některá s těmi léky zkušenost?
PS. Nadpis jsem nepsala já, asi oprava adminů. Nevím, zda jste všechny četly celý příspěvek, ale pro ujasnění, tím „působí“ není myšleno působení pouze na vznik trombóz, ale obecně na žíly, bolest nohou apod. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
19.10.17 16:21

Jak jsem již psala, cca 8 měsíců beru Detralex a musím říci, že se mi to zdá lepší. Při druhém těhotenství se mi křečové žíly zhoršily a dokonce mě i bolely. Po nějaké chvíli braní se to zlepšilo v tom smyslu, že mě přestaly bolet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí