Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj holky, nějaké diskuze na toto téma jsem našla, ale ne uplně to, co bych chtěla vědět.
Migrénu s aurou jsem měla v těhotenství několikrát, nikdy před těhotenstvím ani po porodu se neobjevila.
Gynekolog mi předepsal Sunya antikoncepci a samozřejmě, jako v každé, se píše, že pokud jsem to někdy měla, nemám ji brát. Gynekolog mi na to řekl, že můžu, že to oni se jen chrání a musí to tam uvádět, ale reálně, já mám docela strach.
Nikdy v minulosti sem nebrala HAK, potřebovala bych ale po porodu, aby se mi už spravil menses, navíc nechceme další miminko.
Má někdo zkušenost s antikoncepcí a migrénami s aurou?
Díky!
Tak migréna s aurou nebo bez je prostě migréna. Prostě to zkus a uvidíš, jestli to bude vadit. Já migrénu mám a nemůžu žádnou HA, nic s hormony nesnesu, i když mi gynekolog tvrdil, že to bude v pohodě. Nebylo, vždycky šílená migréna. No a pak se zjistilo, že mám trombofilní mutaci, takže HA ani nesmím, to už je nebezpečné. Tak si nech zjistit spíš to. migréna tě nezabije, trombóza může.
Já mívám migrény s aurou a mám hormonální tělísko. Aplikace je konzultována s neroložkou. Co ti řekli na ty migrény na neurologii?
Neměla by se brát, mně to neuroložka řekla docela jasně, že nové poznatky ukazují na různá rizika. Já bych do toho nešla.
@Anonymní píše:
Tak migréna s aurou nebo bez je prostě migréna. Prostě to zkus a uvidíš, jestli to bude vadit. Já migrénu mám a nemůžu žádnou HA, nic s hormony nesnesu, i když mi gynekolog tvrdil, že to bude v pohodě. Nebylo, vždycky šílená migréna. No a pak se zjistilo, že mám trombofilní mutaci, takže HA ani nesmím, to už je nebezpečné. Tak si nech zjistit spíš to. migréna tě nezabije, trombóza může.
Blbost migrenici s aurou na HA mají zvýšené riziko mrtvice.
Právě ono zvýšené riziko mrtvice se mi teda nechce moc riskovat.
Na neurologii jsem nikdy nebyla, když se mi v těhotenství poprvé objevila migréna s aurou, jela jsem na pohotovost, protože jsem nevěděla, že něco takového existuje a bála se, jestli to není preeklampsie, na pohotovosti mi řekli, že to mám z nízkého železa a poslali mě domů, pak se mi to opakovalo ještě několikrát a porodem to přestalo.
Nikdo mě nikam neodesílal, takže se zkusím případně zeptat obvodní jestli mi tam dá žádanku a objednám se asi teda na neurologii.
@Stephak
Určitě zajdi na neurologii, poradí líp než gynekolog.
@Villanelle ja se obavam, ze i migrenici s aurou bez HA maji zvysene riziko mrtvice. Nevim, jak moc to HA zhorsi, ale uz ji nikdy brat nebudu. Jsou i jine metody ochrany ![]()
Ahoj holky, nějaké diskuze na toto téma jsem našla, ale ne uplně to, co bych chtěla vědět.
Migrénu s aurou jsem měla v těhotenství několikrát, nikdy před těhotenstvím ani po porodu se neobjevila.
Gynekolog mi předepsal Sunya antikoncepci a samozřejmě, jako v každé, se píše, že pokud jsem to někdy měla, nemám ji brát. Gynekolog mi na to řekl, že můžu, že to oni se jen chrání a musí to tam uvádět, ale reálně, já mám docela strach.
Nikdy v minulosti sem nebrala HAK, potřebovala bych ale po porodu, aby se mi už spravil menses, navíc nechceme další miminko.
Má někdo zkušenost s antikoncepcí a migrénami s aurou?
Díky!