Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, chtela jsem se zeptat na nejaky rady ohledne antikoncepce (prasku). Jsem rok ve vztahu a uz me omrzelo kupovat kondomy (I kdyz vim, ze je to nejlepsi varianta). S pritelem mame celkem spotrebu a proste taky je to unavny kdyz se k necemu schyluje a zjitime ze nemame kondom, tak se na to radsi vykasleme, protoze proc chodit do obchodu vecer kvuli jedne krabicce kondomu. Vim, ze neni zdrave do tela ladovat hormony, take jsem to vzdy dost odsuzovala, ale posledni dobou nad tim opravdu premyslim. Jenze dost me desi vsechny recenze, diskuze ostatnich lidi, kteri tam rikaji jak po antine mely deprese, pribraly, bylo jim zle, bolela je hlava atd. Nechci jit do neceho ceho bych pak mohla litovat ale zaroven mam chut to zkusit kvuli komfortu a jednoduchosti. Mam par kamaradek co antikoncepci berou a nektere jsou bez vedlejsich ucinku a i mne rikaji at to urcite zkusim, ale pak jsou tu dve jedne bylo po antine rano zle a zvracela, takze musela menit a ta druha celkem hodne pribrala. Tak se chci proste zeptat na nejaky rady a doporuceni ostatnich zen.
A pokud muzu poprosit tak si odpuste dost casto pouzivanou radu,,nemit sex”.
Sex mit chci, stejne jako kazdej a nevidim nic spatneho na tom se zeptat ostatnich zen co antikoncepci berou nebo braly. Proste chci zjistit jaka nejvice vyhovuje, dela nejmin neplechy a treba by mohla vyhovovat i mne ![]()
Jako všichni v devadesátkách jsem brala antikoncepci, tak deset let. Už bych do toho nikdy nešla a dceři to vymlouvala. Tehdy to lékaři předepisovali jak lentilky, já to dostala v patnácti jen proto, že jsem měla lehké akné. Když jsem to pak chtěla vysadit, začaly mi vlasy vypadávat po hrstech a najednou jsem měla šílené akné, takové ty obří podkožní boláky…Dostávala jsem se z toho sama a dlouho, pomohlo postupné vysazování a přecházení na antikoncepci s nižším a nižším dávkováním. Pak brát obden. Podle mě to je vážně velký zásah do těla.
My máme s manželem kondom, zatím jsme na nic lepšího nepřišli. V ničem mě to absolutně neomezuje. Už nechci děti, tak zvažujeme vasektomii a podvázání vaječníků, ale zatím se spíš rozhoupáváme. To samozřejmě není řešení pro tebe. Kdysi jsem taky zkoumala nitroděložní tělísko - bez hormonů je to dost rizikové, ale našla jsem i nějaké s lokálním vylučováním hormonů. Nevím, zda to je lepší než klasická antina, musela by sis nastudovat, Jo a taky jsme vyzkoušeli takové ty rozpustné spermicidní tablety. Pro mě úplně super, ale manžela to pálilo, takže nic.
@Zmatka Jó tak podvazani vajecniku zatim ne, ale chapu, ze pro vas je to urcite dobra vec na zvazeni. Prave ja mam ten problem, ze je mi 18 na deti mam casu dost, ale sex provozovat chci. Nicmene je mi lito vasi zkusenosti s antinou to je presne jedna z tech zkusenosti, ktera me opravdu odrazuje
Ja proste nechapu jak je mozne, ze nektery zensky jsou s tim uplne v pohode nikdy nic se jim nestalo a pak jsou zensky, ktery kvuli tomu maji takove zdravotni problemy.
Ahoj, mám antikoncepci Torry, jsem 3 měsíce po porodu a kojím ☺️ necítím na sobě žádnou změnu, jsem unavená ale to není prášky ale tím počasím. Mám poprvé prášky a je mi 3o. Taky jsem měla strach, že se mi změní postava co něco naštěstí nic. Mám i chuť na sex ☺️ ❤️ jen jsem měla strach ze začátku, n gynde říkali, že ti funguje hned, v lékárně měsíc a na praskách píšou 7 dní 🤦 ![]()
@fuga511 Já jsem neměla zdravotní problémy. U toho vysazení vlivem prudkého poklesu hormonů se mi zbláznilo tělo, ale dokud jsem ji brala, tak cajk. Ale jak říkám, ono to s tělem něco dělá, kor dlouhodobé braní. Fakt bych si do těla něco takového už nedávala.
Užívám Nuvaring, je to vaginální kroužek, zavádí se na 3 týdny a uvolňuje jen malé množství hormonu. Hormony nejdou přes trávicí trakt, nijak nezatěžují. Pohodlné je to i v tom, že není nutné každý den myslet na užití pilulky. Při sexu ho necítím, partner ano, ale nijak mu to nevadí.
Jinak hormonální antikoncepci s přestávkami užívám od 20ti let, nyní mám 36 a skoro ročního syna. Po vysazení antikoncepce jsem otěhotněla do půl roku. Nikdy jsem neměla problém s padaním vlasů, přibíráním, změnami nálad či sníženou chutí na sex. Tohle je velmi individuální, to samozřejmě nezjistíte, dokud nezkusíte
Držím palce
Pokud by ses přeci jen rozhodla pro HA trvej na testech na krevní srážlivost. Jak už tu bylo zmíněno, dřív se prášky psali hned od 15ti jak lentilky a nikdo testy neřešil. Dnes už je to snad jiné. Já osobně brala tak tři roky HA a pak zjistili, že ji celkově nesmím. Po porodu jsem měla nehormonální tělísko a udělalo mi dost problémů. Momentálně jsme zpět u přerušované soulože, jenže u nás by druhé dítě nevadilo, necháváme to otevřené, to je trochu jiná situace… Co jednosložková antikoncepce? Měla by být šetrnější, bez zadržování vody a bez rizika sraženin. Ale nemám odzkoušeno, tady by mne taky zajímaly nějaké zkušenosti ostatních.
Zde je poměrně slušně shrnuto, co se při HA děje a proč se to tak děje.
https://hnutiprozivot.cz/…-zenske-telo
Promiň, ale tvoje problémy s kondomy jsou fakt směšný. Kupujeme 3 krabičky po 18 a když vidím, že je poslední krabička, objednáme další
pokud s něčím takovým máš problém, přechod na „lentilky“ ti nepomůže, tam nebude stačit kliknout „odeslat objednávku“ na eshopu, budeš si muset psát o recept doktorovi ![]()
@Sisika9 nevim co je na tom smesneho
pokud vim antikoncepce se kupuje baleni na 2 ci 3 mesice?? To zas pro me neni takovy problem jednou za 2-3 mesice jit na gynekologii pro dalsi recept na ctvrt roku. Prijde mi opravdu velky rozdil mezi tim kupovat kazdy druhy tyden kondomy a jednou za ctvrt roku si jit pro recept na pilulky ![]()
@fuga511 píše:
@Sisika9 nevim co je na tom smesnehopokud vim antikoncepce se kupuje baleni na 2 ci 3 mesice?? To zas pro me neni takovy problem jednou za 2-3 mesice jit na gynekologii pro dalsi recept na ctvrt roku. Prijde mi opravdu velky rozdil mezi tim kupovat kazdy druhy tyden kondomy a jednou za ctvrt roku si jit pro recept na pilulky
A proč kupuješ co týden? Proč jednou nekoupíte velké balení, aby ti taky vydrželo na 3 mesice?
@Sisika9 ja nevim, tak ja proste nemam tolik penez na to, abych kupovala baleni kondomu za 6 kil najednou. (kupujeme jen durex a ten je drahej jinym znackam neverime s pritelem ani jeden)
@fuga511 píše:
@Sisika9 ja nevim, tak ja proste nemam tolik penez na to, abych kupovala baleni kondomu za 6 kil najednou. (kupujeme jen durex a ten je drahej jinym znackam neverime s pritelem ani jeden)
a kolik myslíš, že stojí antikoncepce? A snad přítel zaplatí půlku, ne?
Jinak tvoje posedlost konkrétní značkou je pravdu blbost ![]()
@Sisika9 nevim co tim myslite posledost jedinou znackou. To, ze mi durex prijde jako nejspolehlivejsi, nemela jsem s nim nikdy problemy, mi neprijde jako posledlost. Opravdu nerada bych v 18 otehotnela kvuli tomu, ze si koupim nejakou nekvalitni znacku o ktere nevim jaka je a nemam to vyzkousene. A s pritelem to mame tak, ze jednou kupuje on jednou ja. Neresime to, ze kdo ma kolik platit atd. Proste jednou spim u pritele ja tak kupuje on, kdyz je u me tak kupuju ja a kolikrat ani takto to nefunguje. Proste kdo ma penize a je nejbliz u obchodu koupi je ![]()
Já mám Mirenu - tělísko s gestagenem. Nemá vliv na srážlivost a hormonální zátěž je minimální (jen gestagen a ještě lokálně).
Jenže stojí kolem 5000. Sice vydrží 5 let, tj. 1000/rok je srovnatelné nebo i levnější než prášky, ale pokud je problém koupit i megapack Durexů, tak to asi není volba…
Navíc já jsem po 2 porodech a další dítě v plánu není, na použití u žen, co ještě nerodily se názory různí (jakože doktoři se neshodnou, ne názory v diskusi na netu).