Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Zdravím, měla bych pár dotazů. Je mi 15 a chtěla bych začít brát antikoncepci. Mám vždy hodně silnou menstruaci, opravdu hodně trpím na menstruační bolesti a navíc mi vždy trvá 10 dnů. K tomu mám také problémy s akné, takže si myslím že by mi s tím antikoncepce mohla pomoci. Ale nevím jestli mi ji předepíšou bez souhlasu rodičů? Nemáme doma vůbec dobré vztahy takže řešit to s mámou není pro mě idealní. A ještě bych se chtěla zeptat, na kolik Kč měsíčně antikoncepce vyjde?
Budu ráda, když mi zde někdo odpoví
Souhlas nepotřebuje. Cena je různá od cca 400-1200 Kč na 3 měsíce.
A co takhle říct ať ti gynekolog pomůže vyřešit gyn3kologicke problémy nejprve prášky na to určenými?
Já jsem tedy souhlas dávat u dcer kterým nebylo ještě 18 s užíváním antikoncepce musela taky.
Každá jiný lékař, chtěly ho obě.
Jinak pokud je to ze zdravotních důvodů, tak by to rodič mohl pochopit ne? A lékař mu to tak vysvětlit.
Protože se obávám, že rodič bude potřeba i u té návštěvy všeobecně.
Ono je taky dost podstatné, zda už jsi vůbec u nějakého gynekologa registrována nebo ne.
Protože pokud ne, bez přítomnosti zákonného zástupce se stejně neobejdeš, k registraci je jeho přítomnost nutná.
A pokud už nějakého gynekologa máš, řekne ti nejlépe sám, zda souhlas rodičů bude vyžadovat nebo ne. V tomto směru záleží vždy pouze na něm a je úplně jedno, kdo ti tady co napíše.
Ahoj, nechci tě strašit, ale je dobré si uvědomit, že braní antikocepce má i svá negativa. Ve tvém věku ještě nemusí být dozrálý hormonální systém, a proto můžeš mít delší mestruaci, nepravidelný cyklus apod. a je to zcela normální. Většinou se to časem spraví samo
. Antikonce jsou umělé hormony, které utlumí tvůj hormonální systém. Sice se ti zlepší pleť, ale zase se ti může stát, že až za X let budeš chtít otěhotnět a vysadíš antikoncepci, tak se ti tvůj přirozený cyklus už nevrátí. Akné se dá řešit i jinak, např. zdravější stravou (omezením sladkého, jíst více zelené zeleniny, apod.). Bolestivá mestruace zase často bývá kvůli svalové nerovnováze v oblasti pánve a dá se zase řešit speciálním cvičením. Zkus si třeba vyhledat cviky podle Ludmily Mojžíšové. Na závěr něco ke čteni:
https://www.cyklickazena.cz/…ntikoncepci/
V dnešní době žalob na všechno bych se divila, kdyby gynekolog ten souhlas nechtěl. Už někam chodíš? Pak je nejjednodušší se zeptat. Pokud nechodíš, je třeba si nejprve někoho najít.
Zdravím, měla bych pár dotazů. Je mi 15 a chtěla bych začít brát antikoncepci. Mám vždy hodně silnou menstruaci, opravdu hodně trpím na menstruační bolesti a navíc mi vždy trvá 10 dnů. K tomu mám také problémy s akné, takže si myslím že by mi s tím antikoncepce mohla pomoci. Ale nevím jestli mi ji předepíšou bez souhlasu rodičů? Nemáme doma vůbec dobré vztahy takže řešit to s mámou není pro mě idealní. A ještě bych se chtěla zeptat, na kolik Kč měsíčně antikoncepce vyjde?
Budu ráda, když mi zde někdo odpoví