Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Kvůli úpravě cyklu bych antikoncepci nikdy nebrala.
Jedině kvůli ochraně a taky jen dočasně.
Čtyři dny plus mínus není rozhozený cyklus, ale pravidelný. Pokud sama nemáš trombofilní mutaci, tak není důvod, abys antikoncepci nebrala. Zajímavý je, že proti ní brojí jen laici, lékaři ji naopak doporučují. Dost významně snižuje riziko karcinomu vaječníků a z hlediska zamezení těhotenství je nejspolehlivější.
4 dny jsou rozhozený cyklus? ![]()
Ne, antikoncepci bych rozhodně nebrala.
Nebrala bych ji. Za ty vedlejší účinky by mi to nestalo. Stále je to nějaký umělý zásah do jinak zdravě fungujícího těla.
Navíc jsem teď četla brožuru o CMP přímo od FNUSA, kde lékaři uvádějí, že antikoncepce nepříznivě ovlivňuje vznik CMP, stejně jako drogy a alkohol. A CMP je 2. nejčastější příčina úmrtí…
Antikoncepci jsem brala 15-19 pak 20-23 a teď asi už asi 4.rokem po dětech od 32.
Nikdy jsem žádné vedlejší účinky neměla, naopak MS mám pravidelně na hodinu a den, plet super/začala jsem tu poslední brát hlavně kvůli bolakům, které se mi dělaly a zkoušela jsem kde co, od dermatovenerologie/léčba, antibiotika, masti až po tu antikoncepci.
Testy na trombózu mám dobré, v rodině nic, nekouřím.
Velká výhoda, že když mi ms vychází na dovolenou, jednoduše si ji posunu, ale to bývá tak 1× za rok někdy se povede naplánovat bez posunutí ![]()
29-31 dní je naprosto normální pravidelný cyklus. O nepravidelném se mluví až je rozdíl víc než 7 dní ( ten jsem měla já, 29-43 dní, řešila jsem to přírodně).
HA beru už po několikáté v životě, vždy je hlavní důvod spolehlivost proti otěhotnění.
@Janli píše: Více
Asi jak kteří doktoři. Doktorka z prsní poradny jí rozhodně nedoporučuje.
HA bych nebrala a už vůbec ne kvůli úpravě cyklu, který máš pravidelný.
@Janli píše: Více
Jo a zvyšuje riziko rakoviny prsu. O tom se moc nemluví. I když nedávno už to v diskuzi lékařů v TV konečně taky padlo.
Pokud antikoncepci, tak nehormonalni tělísko v kombinaci s kondomem.
Ahoj. Já antinu brala 10 let než jsem se rozhodla vysadit skrz mimco.
Nikdy žádný problém nebyl i po vysazení otěhotnění za 4 měsíce, takže skoro hned napohodu.
U pleti jsem neviděla rozdíl, na antine je super, že můžeš jet i klidně v kuse a nemít MS, takže jsem to využívala při dovolené. Já tedy antinu vždycky doporučuji. Cyklus jsem měla vždy pravidelný a hlavně ta ochrana, na nic nemyslet jenom si zobnout pilulku.
![]()
Antikoncepcia ti cyklus nespraví. Ona ho vypne. Pri antikoncepcii žiaden cyklus nie je. Kedy to reálne ženy pochopia?
@Kate680 píše: Více
Však jsem to tam psala - nepravé cykly. Takže o tom vím. Všem děkuji za diskuzi.
@Anonymní píše: Více
Ano písala si, že na úpravu cyklus. Ale HA ti naozaj nespraví cyklus lebo pri HA cyklus vôbec žiadny nemáš
Dobrý večer dámy,
je mi 23 let a doteď jsem anti nebrala, mám stálého partnera již 5 let a zatím ani nebyl nějak důvod. Anti neberu kvůli tomu, že máme v rodině endometriózu a také ve vzdálenějším příbuzenstvu náchylnost na tromby. Jelikož se o tohle poslední dobou zajímám (studuji LF, tak mě to nějak chytlo), chtěla bych vaše názory. Sama mám teď posledních pár měsíců rozhozený cyklus. MS mám vždy třeba o 4-5 dní později, cyklus 29-31 dní. Často mi to rozhodí třeba když jsem nachlazená a také hodně stres ve škole. Začala jsem chvilkově uvažovat nad anti, že by mi to upravilo cyklus, ale jsem spíše pořád proti tomu - vedlejší účinky, nepravá menstruace, atd. Proto bych zde ráda vaše rady, názory (spíše možná nějaké přírodní léky na úpravu cyklu)? Děkuji