Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já rodila u Apolinare roku 2015 a 2016, před 5 mesici. Prvního synka jsem rodila na sálu 1 a druhého v extra místnosti, která tam byla vybudována před cca. půl rokem. Ty sály jsou vlastně porodní boxy, kdy slyšíš, kde kdo okolo rodí. Když jsem tam dosla, zrovna vedle me paní narikala, ze to nedokáže, ze praskne
no, příjemné to nebylo
druhy porod úžasný, samostatná místnost s koupelnou, možnosti pustit si radio, atd. prostě oproti boxu absolutní klidek. Byla jsem s porodnici u Apolinare velmi spokojena, vy ale nejste zrovna nadšená, proč? ![]()
Není to zrovna tak, že bych nebyla nadšená konkrétně z Apolináře. Začala jsem tam chodit do těhotenský poradny a všichni jsou tak děsně milí, usměvaví, sympatičtí…věřím, že to tak bude i u porodu. Jako by tu vstřícnost měli v popisu práce ![]()
Ale já mám nemocnici v našem městě v dochůzné vzdálenosti osmi minut od baráku a navíc tu moje nejlepší kámoška dělá porodní asistentku. Naše porodnice prošla v létě rekonstrukcí, všechno je nový a čistý…polovinu personálu znám přinejmenším od vidění, je to tu malý a útulný… no a bohužel to nejde :/ Tak snad v druhém kole ![]()
Díky za vaši odpověď ![]()
Já tam rodila před třemi týdny, takže čerstvá zkušenost. Přemýšlela jsem taky který sál, ale nevěděla jsem, jak se rozhodnout, tak jsem intuitivně šla doleva na 2. Odtamtud mě ale poslali na 1, takže se to rozhodlo samo. No personál byl naprosto úžasný, PA skvělá. Rodila jsem v neděli v noci a byla jsem na sále jediná, žádný jiný box nebyl obsazen, takže jsem nikoho jiného neslyšela a bylo soukromí. Jako žádný luxus to není, sprcha a záchod byl na přípravně, opravdu jsou na sále jen přepážky mezi boxy (nedosahují stropu) a takový zásuvný velký dveře. Ale jelikož jsem měla porod celkem rychlý, tak jsem se nikde moc nezdržovala. Takže za mě velmi pozitivní zkusenost. Nikdo mě do ničeho nenutil, kupodivu ani ke klystýru, bylo to bez jakýchkoli klasických zásahu, bez nástřihu, bez oxytocínu, jen s PA. Dokonce (aniž bych to žádala) nechali dotepat pupečník a malou mi hned dali na břicho. Na sále nás nechali s mužem a mimčem víc jak dvě hodiny samotné (jen chodili kontrolovat) a donesli mi i šváču. Taky jsem rovnou z porodního boxu putovala na volný nadstandart, takže i tady jsem měla štěstí.
Kdyby tě napadly nějaký dotazy, tak klidně piš.
@RadkaEm Já tedy rodila před 3 roky, ale byla jsem postupně na prvním i druhém sále. Doporučuji ten sál vpravo, když vejdeš do nemocnice. Vlevo byl sál nezrekonstruovaný, pokoj naprosto neútulný, takový klasický velký nemocniční pokoj starý 30 let. Vlevo máš jen všechny záchody a všechny sprchy v jedné místnosti, vpravo máš v jedné místnosti sprchu se záchodem a můžeš se tam zavřít a mít více soukromí. Vpravo je i pokoj útulnější. Vlevo vypadá i operační sál trochu strašidelně, vpravo je to o moc lepší, snad jen porodní boxy jsou stejné.
@Mondousek- No tak to je bomba. S tímhle bych byla taky spokojená
I když já teda klystýr chci. Spíš se bojím, abych nepřijela za minutu dvanáct a nestihla ho
Holt se naše Róza nesmí rozhodnout, že chce ven v době dopravní špičky. Zasekaný příjezd do Prahy začíná být naší noční můrou. (a že se Dé osmičce poslední dobou daří
)
Tak jestli ještě můžu dotaz… na netu píšou, že nepotřebuju do porodnice oblečky pro malou, že si ji do svého obleču teprve až půjdeme domů. Je to skutečně tak?
Příspěvek upraven 13.10.16 v 18:52
@Martina D. Možná by fakt bylo lepší, kdyby mi prostě nějaký sál „přikázali“ ![]()
No první porod, budu trochu vyjukaná
Díky moc za radu.
Rodila jsem na dvojce a bylo to super. Byla jsem tam úplně sama (rodila jsem v půl 6 večer), takže pohodička a klídeček. PA byla úžasná a stejně tak i pan doktor. Nakonec mě ale odrodila sama PA se setřičkou, protože to doktor prostě nestihl (jen si odskočil na záchod). Nicméně to nemění nic na věci, že jsem byla v sedmém nebi jak z porodu, tak i z personálu, který byl podle mě prostě skvělý!!!
Takže prostředí je druhotná záležitost. Vstřícnost personálu je nade vše. Vypadá to, že nemusím mít žádné obavy. Děkuji mnohokrát ![]()
@RadkaEm Běž vpravo, a když tam bude plno, pošlou tě doleva.
Já jsem strávila 2 dny na pokoji vlevo a 2 dny na pokoji vpravo, takže jsem ocenila i vzhled pokoje a příjemnější příslušenství.
@RadkaEm Jj, je to tak pro mimčo dávají každy den zavinovačku, čisté dvě plínky (látkovky) a dva kusy oblečení (buď body a overal nebo body a dupajdy). Když se poblinká bez problému daj čisté i víckrát, vč peřinky. Svoje musíš mít plínky papírové, vlhčené ubrousky, ideálně teploměr (ale kdyžtak pujčí). Bepanthen jsme malinkej dostaly, byly tam nějaký perlany, pupík se tam nedesinfikoval ničim, což mě překvapilo. Měli jsme na pokoji pro mimčo i nějakou kosmetiku od Hippu, ale já to nepoužila. PS: Vem si nějaké mýdlo na ruce pro sebe, žádné v koupelně nebylo (což mě na nadstandartu v nemocnici dost překvapilo). Jo a porodnických vložek je neomezené množství celou dobu, ale jsou dost maličké. Košile pro tebe taky erární budou k dispozici furt.
Jinak ten klystýr jsem chtěla taky, ale tvářili se, že by jim vůbec nevadilo kdybych nechtěla, což mě teda taky překvapilo. ![]()
@Martina D. - vpravo. Ok. Budu si to pamatovat. Děkuju ![]()
@Mondousek - Díky za cenné rady. Příští týden začnu pomalu balit tašku.
@Martina D. píše:
@RadkaEm Já tedy rodila před 3 roky, ale byla jsem postupně na prvním i druhém sále. Doporučuji ten sál vpravo, když vejdeš do nemocnice. Vlevo byl sál nezrekonstruovaný, pokoj naprosto neútulný, takový klasický velký nemocniční pokoj starý 30 let. Vlevo máš jen všechny záchody a všechny sprchy v jedné místnosti, vpravo máš v jedné místnosti sprchu se záchodem a můžeš se tam zavřít a mít více soukromí. Vpravo je i pokoj útulnější. Vlevo vypadá i operační sál trochu strašidelně, vpravo je to o moc lepší, snad jen porodní boxy jsou stejné.
Asi jsem debil, ale vpravo jako u tehot. poradny? ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Ahoj holky. Jelikož ze zdravotních důvodů chtě nechtě musím rodit u Apolináře, moc ráda bych znala vaše zkušenosti z porodních sálů. Který vybrat. Našla jsem tu dvě diskuse na toto téma, ale obě již pár let staré. Předpokládám, že se za tu dobu ledacos změnilo. Máte někdo čerstvější zážitky než tři roky zpět?