Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, dneska jsem měla s někým zajímavou diskuzi o těchto problémech, poradil mi, ať vysadím lepek. jsem astmatička, alergička a atopička…
beru léky na alergii a astma plus plno mastiček s kortikoidama a taky foukátka do plic. řekl mi, že tohle je naprosto špatně, že mastičky akorát zabrání zvorbě nového ekzému, ale v kůži stále jsou a to příčinní astma.
Zjednodušeně - rvu do sebe něco na konkrétní problém, ale to něco mi rozjede astma atd. poradil mi, že mám tedy udělat hypoalergenní dietu, že všechny škodliviny z mastiček a léků ze mě potečou, že se musí vylučit pryč.
(musí se vyčistit ta místa) a pak přejít na bezlepkovou dietu. Dodávám, že na obědy chodím do školní jídelny, kde je to naprosto nezdravé, plno mouky atd. měsíčně platím 450 kč. je to vcelku levné… důvod znám. bezlepkem se celý stav zdraví zlepší a případně i zhubnu, nemluvě o tom, že je to příjemná změna životního stylu
máte s tím zkušenost? co si o tom myslíte?
přijde mi děsivé, že pokud to zkusím, škodliviny budou odcházet z čela, oblasti nosu a rtů, loketních jamek, za ušima…
![]()
dále mi poslal tohle: http://ona.idnes.cz/…-/krasa.aspx?…
věřit tomu, nebo ne? ![]()
děkuji za vaše názory, nebo příspěvky se zkušenostmi
![]()
Sárinka CZ ps: promiňte mi případné chyby ![]()
No nevím, musí se si to zkusit, jedla jsem bez lepku tři měsíce a mě to tedy neprospělo, dokonce jsem měla zažívací potíže bez lepku. Ne zhubla jsem, s alergií ale nevím, zkusit to můžeš
Říká se, že astma je psychická nemoc. A atopický ekzém se mojí kamarádce rozjel, když byla ve velkém stresu. Takže i nad tím bych se zamyslela. A alergie a vyrážky klidně můžeš mít z nezdravých potravin. Mně se udělá velmi svědivá vyrážka a ucpe se mi nos, když jím čokoládu. Takže spíš než na lepek bych se celkově zaměřila na to, jíst kvalitní potraviny a podpořit imunitu. Užívat toho můžeš spoustu - chlorellu, mladý ječmen, 100% rakytníkovou šťávu, colostrum, atd.
Příspěvek upraven 27.09.16 v 17:41
Jsem také astmatik, alergik a atopik. Rozhodně nedoporučuju lepek z potravy vysazovat. Nejprve je nutné zjistit, na co jsi alergická - zjistit příčinu, která ti způsobuje astma. Mohou to být pyly, roztočit, ale i třeba laktoza, nějaké ovoce či ten lepek. U lepku je důležité zjistit, zda jsi alergická či ne a nebo zda jsi celiak. Pokud nejsi alergická ani nejsi celiak, není důvod, proč lepek z potravy vynechávat. Např, pokud by jsi teď lepek vysadila a pak teprve šla na testy na celiakii, tak by ti toto prvotní vysazení lepku způsobilo, že lékaři nebudou schopni zjistit, zda celiakii máš.
Astma psychická nemoc? alergíí, astmatem i ekzémem a hodně vysušenou kůží trpím už od narození. tzn, že jako miminko jsem psychické potíže mít nemohla ![]()
Vím na co mám alergii
vím co mi způsobuje astma, ekzém atd.
a vím, že když jsem nejedla pečivo, hrozně moc mi to pomohlo, i tátovi
tak jsem jen chtěla znát zkušenosti. hlavně mě teda zajímalo to odcházení škodlivin z mastiček z kůže
Tak já bych bzlp dietu dodržovat měla a jako příjemná změna mi to teda nikdy nepřišlo.
Pořád si musíš hlídat složení u všeho, nemluvě o tom, že je to fakt drahý.
Nicméně pomoct by to mohlo, určitě to zkus. Aspoň na ten ekzém.
@bjetuschka o ceně vím no, ale nejsme na tom s rodinou zas tak špatně
jím dost zeleninu a ovoce. jde mi hlavně o ty obědy, všude je mouka… ![]()
@SárinkaCZ píše:
Astma psychická nemoc? alergíí, astmatem i ekzémem a hodně vysušenou kůží trpím už od narození. tzn, že jako miminko jsem psychické potíže mít nemohla
to je nesmlysl. Astma je autoimunitní. To zas někdo poslouchá ty hrozně chytré pseudo poradce pro životní styl a léčitele.
Ono jíst bezlepkově někomu může odlehčit žaludek a pak se cítit lépe. Ale rozhodně, pokud na to nejsi alergická, ti to od astmatu nepomůže. Lepek se z potravy vysazovat nemusí, podle mě pro zdravý životní styl stačí přejít na celozrné pečivo. Naopak po bezlepkovém pečivu a náhražkách mouky lidí více přibírají, protože tyto věci mají jiné složení - obsahují více sacharidů a nemají naopak tolik vitaminů a minerálů a vlákniny právě jako třeba žitná mouka či ovesné vločky.
Ano, bílá mouka moc zdravá není - zahuˇšťují se jí omáčky. Chce to pro zdravý životní styl vařit doma sám, nu ![]()
Syn trpí od 3 měsícu atopickým ekzémem, doktorka řekla odbourat bílou mouku a bílkovinu kravskýho mlíka
Sousedka mně říkala, že od té doby, co drží bezlepkovou dietu kvůli dceři (je alergická na lepek), tak jí úplně vymizel atopický ekzém a má dva roky pokoj. Atopický ekzém je dost často spojený s nějakou alergií, takže je zapotřebí zjistit, co ho zhoršuje. Manžel má alergii na žloutek, celer a teprve nedávno mu zjistili plísně v zemi. Od té doby, co nemáme doma kytky v hlíně ale jen v hydroponii, tak se mu to hodně zlepšilo. Dcera má také atopický ekzém, zatím nevíme, co jí ho zhoršuje. Budeme muset zajít na testy na alergologii.
U nas na exem zase zabrala protikvasinkova a bezmlecna dieta, do tri mesicu klid, je uplne cista
@SárinkaCZ řekla bych to takhle, jsem lékařka, alergička, astmatička a matka dvou alergiků na kravskou bílovinu..u dětí po striktním vysazení BKM zlepšení je- mluvím o zlepšení střevních obtíží..starší je na dietě bez BKM skoro rok a půl, přesto v sezoně má zarudlé oči, dusí se, kašle - testy zatím negativní..já jsem držela dietu bez mléka, lepku, soji a vajec přes půl roku, bez mléka celkem asi rok (teď jedu druhé kolo)..na sobě žádný rozdíl co se alergie či astmatu nepozoruji, rsp. jsem měla asthma zhoršené, ale spíš bych to přisuzovala těhotneství..ale rady vyhodit všechny léky a léčit se tím, že nebudu jíst mléko a lepek nepovažuji za rozumné..je to teď hodně moderní, ale je to v podstatě blbost, resp. rozhodně to není univerzální lék na všehno..
@SárinkaCZ Já si nemyslím, že byste na tom byli špatně, ale chleba za 100 je myslím úlet pro každého. Mouka je taky předražená. Já jsem to spíš omezila než úplně vysadila, myslím ten lepek. Když doma peču, tak z bzlp mouky, těstoviny si kupuji také bzlp, ale dneska jsem si dala klasik rohlík, to já ráda.
Tak uvidíš, no. Třeba to pomůže. Ale asi by to chtělo si nejdřív nechat udělat testy. Jestli ti vyjdou na pšenici negativní, tak to bude zbytečný si myslím.