Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky.
4letý syn nikdy nebýval moc nemocný. Teď prodělal nějakou virózu a měl Pamycon do nosu. Nastoupil poprvé do školky a do týdne zase nemocný. Na ORL mu udělali výtěr a nic v něm nebylo. Dostal Sinupret. Dnes na kontrole prý v pořádku a pak mu měřila ouška (houkání mašinky
) a prý má v jednom uchu „B“ - a předtím měl „A“. Na základě tohoto řekla, že mu dá ATB na přeléčení, že má infekci v horních dutinách. Syn nesmrká a nekašle.
Vzhledem k tomu, že nejsem znalá…protože u lékaře moc často nebýváme, zajímá mě, zda je to normální postup. Chtěla jsem se jí více ptát, ale byla jsem v šoku z jejích dotazů…např. mi tvrdila, že můj TŘÍLETÝ syn je ještě malý do školky…a já se jí snažila vysvětlit, že mu jsou 4 roky. Z návštěvy jsem se vzpamatovala, až když jsem stála frontu na poště ![]()
Pokud se Vám postup nezdá, můžete si zajít na konzultaci k jinému lékaři.
Syn(4 roky) měl zánět v uchu po vánocích, nezabraly kapky, tak dostal atb. Na orl kontrole měl potom to ouško taky B při měření, nic mu nebylo, mohl chodit dál do školky (ptala jsem se), za 14 dní další ko oušek. Byla jsem z toho taky špatná, kontrola zase B, tak další za 14 dnů - už v pořádku. Dr. to bral v poho, vysvětlil, že je tam nějaká tekutina a to B u měření přirovnal k zalehlému uchu.
Možná bych se zkusila zeptat jiného ušního, než mu hned dávat atb. Viz naše zkušenost.
Pokud vám napsal lékař ATB jen na základě měření sluchu, potom se nedivím, že jste na pochybách..
Pokud měl výtěr v pořádku, nemá žádné obtíže /bolesti hlavy, rýma, kašel, únava, teploty/, potom jsou, podle mého selského rozumu, ATB nejen zbytečná, ale i kontraproduktivní. Kromě toho, že jaksi nemají co léčit, tak rozhodí střevní mikroflóru a je riziko vytvoření rezistence.
Dcera měla často na uchu B, je to i jako důsledek nedávno prodělané rýmy. Buď si zajděte za jiným lékařem ORL nebo vyčkejte a objednejte se na kontrolní měření sluchu. Osobně bych šla za druhým názorem.
Ale celková ATB bez viditelných příznaků, čistém výtěru a min změření CRP se mi zdají opravdu jako přehnaná a zbytečná léčba/zátěž…