Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky. Moje 7 leta dcera ma atopicky ekzem od kojeneckeho veku potvrzeny kozni lekarkou. Nekdy je to pouze jeden flicek na noze, nekdy je to od hyzdi az ke kotnikum. Vyzkouseli jsme mnoho druhu masti a koupeli. Kdyz uz mame pocit, ze to zabralo, tak priste to nefunguje. Zkouseli jsme Excipial, Oilatum, Linola, Bioderma, Leciderm, Weleda, morskou sul, take i kortikoidy obcas kratkodobe. Poradite?
@skvia ahoj, já atopickým ekzémem trpěla v dětství hrozně, nepamatuju si to, ale od mamky vím, že jsem to měla jako reakci na mléčný výrobky, takže jsem je musela uplně vyřadit… ekzém zmizel, ale vrátil se mi asi v devatenácti letech a trpím tím do teď. Je to ale nárazově, z ničeho nic mi oleze krk, ruce, no však kdo zná, ví… a mně teda moc pomohla mast Attopic od Atoku… ale je fakt, že nejlíp vždycky zabrala úprava životosprávy, vždycky to je odraz něčeho, co sním a nesedne mi to… a taky mi moc pomáhá bahno z Mrtvýho moře..jenže na každýho zabírá něco jinýho no ![]()
Také mam od malinka ale po porodu celkem zmizelo ťuk ťuk ťuk. Děti ale bohužel zdědily po mně a jim pomáhá jedině krém od A-dermi
Já s tím teprve začínám, ale kamarádce dobře zabírá u dcery urea (dòliva nebo DM).
Ahoj, já jsem tím trpěla taky jako dite, pak se to vrátilo, kdyz jsem byla na vysoké. Masticek jsem měla taky mraky včetně kortikoidu. Občas jsem měla klouby rukou upne popraskane do krve… Pak jsem jednou zkusila neutrogenu (tu na ruce), sice to ze zacatku hrozne pálilo, ale zabralo to a ekzem mi uplne zmizel ![]()
Prcek má formu atopáku, numulární ekzém. Na radu kožní jsem poctivě psala dva měsíce jídelníček a zjistili jsme, že na jídlo reakci nemá, ale velmi to zhoršuje horké počasí a pot, má ekzém hlavně v ohybech - pod koleny, v loktech, pak na lýtkách, zadečku. Ted treba už je zima a je skoro čistej.
Nevím, jakou formu má dcerka, jestli suchou, mokvavou… prcek měl v nejhorším stadiu skoro „živé maso“, červené lesklé, vlhké, bolestivé, svědivé. Úžasně pomohl tento postup (od té doby praktikuji při navratu ekzému a pokaždé zabere), ale je to běh tak na dva měsíce - v počátku za nejhorší situace namazat lennienskou mastí a na to dát tekutý pudr Tanno hermal (volně prodejný), ráno a večer po 6 týdnů. Poté podmaz lennienskou a na to ichytolovou mast pouze večer měsíc. Na doléčení pak lennienskou a dehtovou mast opět jen večer. (lennienskou, ichytolku i dehtovou míchají bez předpisu v každé lékarně).
Dnes když pozoruji návrat, už reaguji při první mírné formě týden lenniens+tanno hermal a mesic lenniens+ichtyol a ihned to zabere. Tuk tuk.
Mezitím (když je stadium klidu a vymizení) mažu preventivně pod koleny a lokty (nejkritictejsi místa) mesickovou mastí v sádelném základu Aromatica (volně prodejné, žlutý kelímek).
Ahoj, my zkoušeli snad vše a jediné co zabralo byl krém z mrtvého moře AHAVA, vyzkoušeli jsme ho už kdysi, když jsme byli v Izraeli. Namazali jsme tím nožku malého asi 3× a od té doby ekzém neměl, tedy skoro 3/4 roku, teď se zase trošku objevil, ale je pravda, že jsme moc nemazali. Sice je dost drahý, ale je fakt super!!!
Ahojky, dcera má ekzém od 3m, jaký zatím nevím. Sama jsem atopik a momentálně mám škaredý mokvavý ekzém na rukách a opět léčba pokus - omyl, pokud nechci pořád mazat kortikoidama. Včera jsem se dobrala k masti PSORIKALIS od výrobce Naděje. Malé mažu tedy druhý den a nestačím se divit a začínám věřit na doléčení… Mě ta mast dělá taky moc dobře. Jo a hrozně smrdí, asi jak dehtové mydla. Pokud nám to ale pomůže, smrad neva. Hodně zdaru ![]()
Jo a na mytí žádné oleje do vody, žádné spešl gely nebo mýdla, ale zásadně pouze sprchovat, koupání jen výjimečně a mýt mycí kostkou A-derma, jedninečná věc, nedráždí a je vyloženě pro atopiky. Nedám na ni dopustit.
Ja mazu sebe i dceru mlikem a-derma exomega - poradila mi ho jedna mamina tady na emimi a zabralo!
@skvia - vřele doporučuji kozí mlíko!!! Já měla ekzem taky od mala. Ve 30.letech jsem si pořídila kozy a už 5.let mám klid. Jak v létě, tak na jaře, tak i na podzim a v zimě… ![]()
Ahojky, syn má atopický exém od dvou měsíců a na začátku ho měl plošně po celém těle. Začali jsme používat veškerou kosmetiku sebamed (myci gel, šampon, krémy). Ve třech letech jsme se ho zbavili. Myslela jsem, že už je v poho, použila jsem jiný mycí gel a za čas to začalo znovu. Takže my užíváme jedině SebaMed, jestli jste ho nezkoušeli, tak doporučuji ![]()
Dekuji za reakci, bylo obdobi, kdy jsem peclive zapisovala jidelnicek, no nic prevratneho jsme nezjistili. Vysadili jsme orechy, rajcata, cokoladu. Mleko a jogurty papa denne.
Ekzem se vsak chova jako chameleon. Vetsinou jsou to cervene loziska, ruzneho tvaru, splyvaji - svedi a pali.
Ještě jsem v knihkupectví nahlédla do knížky rad pátera Františka Ferdy, o ekzému píše prát ve vodě se sodou a prádlo, které bylo prohnané práškem namočit do vody ve vaně s pěti litry a teď nevím - byly to dvě nebo tři byliny předem svařené, určitě tam byla dubová kůra, dál nevím
. Třeba to na netu někde bude ![]()
On má asi každý jinou formu…ale já už mám odmala ekzém nikdy se nepouživalo nic specialního a drahého..v té době nic taky nebylo nebo to bylo hodně drahé..a teď když už připravky jsou tak používám cetaphil ten je i na akné a belogent, ale jinak nic specialního nekupuji kosmetiku normalně z drogerie kterou by prý člověk s ekzémem neměl..obojí levné a učinné a ekzém docela v klidu sem tam 1-2boláky ale jinak nic a to nenosím nic co je silon..jinak ale žadné věcí co by se měly dodržovat nedodržuji jim vše ořechy, rajčata, čokoládu což je prý nejhorší, ale já to jim ve velkém množství nejím mlečné výrobky to zas prý ekzém uklidnuje jenže já to nějak nemusím…a jsem v klidu…takže bych spíš řekla že co člověk co má ekzém tak ma jiny druh ekzému a každému vadí něco jiného