Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mám roční holčičku od 3tiho měsíce má AE. Jezdime na kožní a doktorka nám pise masticku s korkoidama na internet sem se dočetla ze je to pěkný svinstvo. Už sem ozkousela par kremu a zatím nic nepomohlo. Já osobne AE nemam ani přitel. Takže bych byla ráda za všechny rady. Co vam nebo dětem pomohlo a nejake rady. Moc děkuji všem za odpovědi.
Syn měl z jara atopickou dernitidu, dětská mu dala tu mast s kortikoidy jen na 3 dny na noc mazat a jina linola fett krém než se to uklidnilo ta kůže a držel dietu žádné alergeny nesměl, já mu pak koupila Mixa krémy a tím ho mažu stále, je to pro alergiky.
Už jí zas vše a má hezkou kůži, ale jak to měl rozdrážděné, pár týdnů to trvalo zklidnit kůži.
Malá měla mast s kortikoidama na 3 dny a mezitím takovou hnědou smradlavou dělanou v lékárně. A ta jí minule pomohla, ani jsme nemuseli kortikoidy mazat. Ichtyol pasta se to jmenuje. Malá to totiž nemá furt. Vždycky se to objeví a pak je období kdy nemá nic.
Jak moc má malá ten exém rozjetý?
NAše prostřední má AE taky, ale poměrně mírný průběh. Potvrdila se jí potravinová alergie na bílek, ale ani jeho vysazení nepomohlo.
NA mazání se nejvíc osvědčila přírodní regenerační mast od Dr. Dudka, tato:
http://www.lekarnaboleslav.cz/index.php?…
Sice je primárně na lupénku, ale nic závadného jsem na ní nenašla.
Mixa u nás nepomohla.
Chce to zkoušet, každému zabere něco jiného. A nečejte hned po první aplikaci zlepšení, kůži nějakou dobu trvá, než se zregeneruje.
Synovi je 15 měsícu a také má ošklivý atopický ekzém od 3 měsícu, na kožním mu napsali taky jen kortikoidy, už je nedávám, výborná je konopná mast i pro miminka Cannabiox E, zkus jí, malýmu přes noc pulka ekzému zmizela, jenže jsme se stěhovali a ekzém se mu zase zhoršil, ted zkouším homeopatika, ale je výsledek prý trvá déle, to chce ale odborníka na homeopatii
Kluk je taky atopik, ekzém se mu rozjel po očkování a měl ho celkem ošklivý. Kortikoidy „fungovaly“ jen po dobu mazání, jakmile jsem je vysadila, tak to b ylo hned zpátky. Nakonec jsme šli k homeopatovi, ten mu určil lék a za několik týdnů byl klid. I poslední hexu ustál bez reakce. Plus denně mažeme, nám nejlíp fungoval Jelení lůj, taková ta tlustá tyčinka ![]()
Holky, jaké potraviny vaše děti dráždí? Dcera měla před měsícem šílený ekzém. V létě to měla celkem v pohodě, ale na podzim se to zase dost rozjelo. Před měsícem ale začala mít období, kdy nechce moc jíst. A ekzém jí i bez mastiček skoro úplně zmizel.
Já si jsem tak nějak jistá, že jí vadí nejaké jídlo. Občas má totiž průjem, ale nikdy to žádný z Dr neřešil. A nedokážu si představit, že bychom vysadily úplně všechny alergeny. Já všechny ani neznám…
Neprodělaly vaše děti testy na potr. alergie? Nebo jste vysadili všechny alergeny a postupně zkoušeli?
@Elilen z vlastni zkusenosti, ekzem mam po mleku (uz od malicka), citrusovych plodech, kakau. U tak maleho ditete bych se poradila na alergologii, jak postupovat. Normalne se to resi tak, ze se ji jen urcita potravina par dni a postupne se zarazuji dalsi a dalsi… ale to u maleho ditete ve vyvinu nepujde ![]()
@Elilen
mojeho syna kravské mléko, když pije UM, sní jogurt tak pohoda, jak ale vypije kravské mléko, tak se mu osypou trochu lýtka nebo fleky na břichu se objeví, když krávské vysadím, mažu, fleky zmizí, jak se zas kravského napije zas tam má ty fleky, takže ho zatím dostává jen občas
Prostřední dcera měla stejný problém mezi 2-3r. po kravském se osypávala, u ní se dělal i ten test dětská nařídila, 3 týdny nesměla nic mléčného, úplně ve všem vysadit a po třech týdnech se jí to vrátilo, z mlékem se zas osypala, takže ho dostávala jen občas, ale úderem 3 roku jí to přestalo, už žádný flek. Se synem jsme test nedělali, že to bylo krásně vidět po čem se mu to zhoršuje.
Teď třeba jí i dost citrusů a ty mu nic nedělají, ale to mléko jo, dostává ho jen občas pokaždé po něm je třeba malá, ale reakce je.
Tady mám pár fotek pokud by někomu vadilo tak je smažu. Já vím že malý vadi citrusy potom čokoláda to mela jen kousek na Mikuláše a do rána byla osypana potom ji vadi u mamky tak má pejska stači aby se k malý přiblížil oliznul ji nebo se o ni otíral a hnedka je červena to ale za nějakou dobu zmizi. Taky ji vadi určitý druh oblečení nejlíp snasi bavlnu. A mléko to sme ještě nezkoušeli. Jinak taky ho máme třeba týden a pak zas týden nebo 3 dny je to dobry a takhle dokola zkouším ted tělove mléko od toho výrobků aderma. A tX masticku z konopí na ne sem slysela docela dobre hodnocení my ted Máme šampon z konopi a ten nám docela pomáhá v hlavě má hrozny supinky porad ji to mazu ale nejde se toho zbavit. Na fotkách to má rozskrabany je mi ji hrozne lito nijak nebreci jen večer je neklidna a drbe se. my tu masticku s korkoidama dostáváme pokazdy ted jdeme na kontrolu zas v lednu
@Elilen Dceři to zhoršuje mléko - troška nevadí, ale když má třeba tři dny za sebou jogurt, tak už to poznám.
@Karolinka256 Nám ještě pomáhá dubová mast Dědka kořenáře a krém Blu Cap (ale ten teď není). Ale teda dcera měla tyhle problémy až po odstavení od kojení, takže byla docela velká.
@Elilen Mám atopický ekzém od dětství (v dospělosti povětšinou v klidu) a jídlo na mě nemá absolutně žádný vliv. Zhoršuje se to v období nemocí a stresem.
A pak klasicky na podzim a na jaře.
@Elilen u nás je to určitě alergie na mléko, projevovalo se to hned v porodnici kolikama, nic nepomáhalo, ani rourka, pořád ho bolelo břicho, doktor říkal, že testy u malých dětí se nedělají, že jsou neprukazné, takže my na testech nebyly, taky mi říkal doktor, že ekzém se začne většinou projevovat, když se přestane kojit, já nekojila, takže malej ho měl brzo
@Svistice mě doktor řekl, že je to vrozené a dědičné, ted jak začalo mrznout, tak malýmu se trochu zklidnil, počasí má asi velký vliv ![]()
@střepina Ano, je te genetické - stejně jako alergie (atopický ekzém je v podstatě forma alergie). Taky se může projevit kdykoliv během života.
Mě to teda mráz spíš zhoršuje, protože mám vysušenější kůži.