Autismus ve 4 letech?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
21.11.23 18:21

Autismus ve 4 letech?

Mám čtyřletého syna, a mám s ním problém. Neposlouchá mě, pořád se vzteká- hodně a kvůli blbostem. Špatně mluví. Chodí do školky, tam se prý domluví, s dětmi ok, ale taky se umí vzteknout. Někdy si říkám, jestli není autista a nebo jen nějaky z milionu období. Nevydrží chvíli v klidu, pořád slávě, běhá, litá, u jídla sebou pořád šíje. Byla jsem s ním u pediatra, tam seděl jako tunta a prý krásně spolupracuje. Tak nás jen odkázala na výchovného poradce. :mrgreen: má ještě tříletou ségru, tu pořád bouchá, mlátí, strká.. já už nemůžu, nemůžu s ním jít ani do krámu abych za ním nelitala atd. Občas třepe rukama, když se předvádí a je rozjetej. Odmlouva- přestaň nebo půjdeš domu odpoví - ty půjdeš domu a já si vezmu boty a budu ti utíkat, já mám silu jo? No šílenost, pořád něčím hází, dělá naschvály, třeba sedíme u jídla, on po nás hází co mu přijde pod ruku, sahá nam do talíře atd. Štípe mě, rejpe do mě atd. :pocitac: už nevím co.. jestli je fakt autista nebo tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21.11.23 18:25

Třeba situace teď, skáče na posteli. Říkám neskakej na ty posteli, začne se smát a skace dál. Řeknu to podruhý, nereaguje, skace. Zvednu hlas, nic. Zařvu, nic. Sundám ho z postele, vyleze zpět a skáče. Sundám ho a vysvětluju že ne, a držím ho aby nešel na tu postel, řev, vzpírání.. a tak dokola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
21.11.23 18:35

Autismus asi ne. Syn (skoro 4) je podobný. Skoro neposlouchá, vzteká se, vzdoruje. Vysvětlování nezabírá. Je to dost náročný. Taky nevydrží vteřinu v klidu. U nás je tedy špatná mluva z důvodu lehčí vývojové dysfázie, chodíme na logopedii. Ve zprávě má, že práci narušují prvky ADHD. Je fakt, že má sníženou potřebu spánku a sedět nebo v klidu stát, to je nemožný. Ale je hodně chytrý. Dost hodně dělá věk. ty 4 u kluka, kdy vrcholí vzdor atd. U vás ještě možná sourozenecká rivalita, to udělá dost. Proč zrovna autismus?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.11.23 18:39

@Mutlice to nadhodila tchýně, že je autista nebo dement. Tak sem si to vzala tak že to tak asi bude? Zase ale abych nepsala jen to špatné, dokáže být i miláček, u modelíny hodinu v kuse, pohádku zvládne celou. Ale jinak je i fakt hoooodne hlucnej, z ničeho nic vykřikne nějakej nesmysl třeba a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.11.23 18:39

@Mutlice jinak vyvojovka u nás také, chodíme na logo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
21.11.23 18:50
@Mamastelinkyasamika píše:
@Mutlice to nadhodila tchýně, že je autista nebo dement. Tak sem si to vzala tak že to tak asi bude? Zase ale abych nepsala jen to špatné, dokáže být i miláček, u modelíny hodinu v kuse, pohádku zvládne celou. Ale jinak je i fakt hoooodne hlucnej, z ničeho nic vykřikne nějakej nesmysl třeba a tak.

Prosím tě, na tchýni se vykašli. To je nesmysl. Pokud logoped má podezření na VD, tak jsme doma. Vždyť to je dost náročné, to jsou děti, které mají projevy různé. V určitém věku (spíš mladší) se to s PAS i často zaměňuje. Tchýně možná čekala dítko jak z magazínu, a kam ho ráno posadíš, tam ho večer najdeš, ale to tyhle děti nejsou. A náročné dítě se pro ni hned rovná nemocná. Já bych mohla vyprávět, jak občas melu z posledního. Syn také dokáže být zlatý, je společenský, má rád děti, ale dokáže člověka vyždímat během dopoledne.

Syn povídá nesmysly a fantazíruje pořád :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
21.11.23 18:54
@Mutlice jinak vyvojovka u nás také, chodíme na logo

Pokud má vývojovou Dysfazii, tak nemá autismus, tyto dvě se vylučují. Může tam být třeba ADHD. Ale to je fakt jen střílení. Taky nejsi vůbec důsledná. Příště ho sundej hned po druhém pokynu a nepust ho tam, převést pozornost. Nemá mantinely, tak co by poslouchal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.11.23 18:56

@Barbucha3 ano, to vím, mantinely nastavujeme až teď, jsem blbá, vím to sama.. vývojová zatím není na 100% zatím to nadhodila jen logo, ale psychologické vyšetření za sebou nemá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
21.11.23 19:02
@Barbucha3 ano, to vím, mantinely nastavujeme až teď, jsem blbá, vím to sama.. vývojová zatím není na 100% zatím to nadhodila jen logo, ale psychologické vyšetření za sebou nemá..

V tom nízkém věku se dysfazie s PAS hodně míchá, těžko se rozpoznává třeba u atypickéého autismu vs. Dysfazie. Za návštěvu klinického psychologa nic nedáte. Pokud je však hra i sociální chování v pořádku, tak spíš ta dysfazie. S Dysfazii se i hodně pojí špatné porozumění, tak bacha na to. Je potřeba velká předvídatelnost, důslednost, režim to vyhovuje hodně dětem, jasná pravidla, ukazovat si ty věci s pomocí obrázků. Být čitelná a předvídatelná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.11.23 19:07

@Barbucha3 jojo, porozumění taky pokulhává v některých vecech. - na stole v pokoji máš hrneček, bez se napit- nic. Piti máš v pokoji- rozumí.
Ještě má teda pleny na noc, neoblekne se sám, neumí na kole. Nebaví ho kreslit. Hra ok, s auty jezdí, panenky houpe v kočáru. Pak jak když mu přepne a hází s auty atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.11.23 19:08

@Barbucha3 když sem Dr řekla o zadanku k psychologovi, tak tam prý posílá jen děti se zjevnou psychopatii a děti se syndromem týraného dítěte. Můj kluk ji prý přijde šikovný, chytrý kluk, který prý potřebuje nastavit hranice.. toť vše..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2607
21.11.23 19:18
@Barbucha3 když sem Dr řekla o zadanku k psychologovi, tak tam prý posílá jen děti se zjevnou psychopatii a děti se syndromem týraného dítěte. Můj kluk ji prý přijde šikovný, chytrý kluk, který prý potřebuje nastavit hranice.. toť vše..

Me teda taky prijde ze nema hranice a tebe ma na salamu.. Zvlada skolku i doktorku. Moje dcera nesnasi malovani a na kole taky dlouho neumela to nic o nicem nevypovida.. Jinak trosku zivejsi 4 lete dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
21.11.23 19:28

Ony některé děti jsou tak sociálně zdatné, že v té školce dokážou fungovat a pak přijdou domů a vypustí ze sebe vše co si hromadily v té školce. Ale i kdyby tam diagnóza byla (pas, ADHD, dysfazie), tak i tak se tomu dítěti musí nastavit hranice, jasná a srozumitelná pravidla (pomoci si obrázky, fotkami), ty důsledně dodržovat, nastavit si režim, který se dodržuje, klidně i nějaký rituál, když něco řeknu, tak to platí, lpět na podstatných věcech apod. To se žádnou diagnózou nesmaže. Tak jako tak se to dítě musí naučit respektovat autoritu. Pokud hůř rozumí, tak v těch věcech mu pomoct, respektovat to, že neví přesně co má udělat a může z toho být výbuch, afekt. To raději mu to pití jít ukázat a říct vem si pití. Nejvíc afektu se děje kvůli špatné komunikaci (nedokážu vyjádřit co chci, okolí mi nerozumí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
21.11.23 19:29

To oblékání bude taky jen o důslednosti. A je jedno, jestli má dg. Nebo ne. To se naučí i dítě s pas a mentální retardací, když bude mít dostatečnou motivaci, podporu a bude vědět, že si křikem nevyřve, aby ho máma oblékla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.11.23 19:45

Moje, nyní už osmileté dítě bylo (a je) podobné. Psycholožky konstatovaly postupně mimořádné nadání, autistické rysy a emoční opoždění (v šesti letech úroveň porozumění a ovládání emocí na dva roky :zed:, chování odpovídalo). S věkem se to lehce lepší. Pomalu.
Ve škole a na kroužcích je považované za zvláštní, ale celkem v pohodě dítě.
Důslednost je potřeba, ale upřímně, není to moc vidět. Ale možná by to bez důslednosti bylo ještě horší, to nevím. Ty kecy okolí (každý ví, jak by se to mělo dělat) jsou neuvěřitelný.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML