Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
mám takový dotaz týkající se cestování s dítětem do tří let autobusem - meziměstským. Chtěla jsem se zeptat, jak řešíte, když musíte s takto menším dítětem jet busem - čeká nás cesta, cca 40ti minutová mezi městy. Nejedná se o dálkový autobus, ale čeká nás klasický courák, kde ve výsledku ujedeme nějakých 15km. Uvědomila jsem si, že vlastně nevím, jak to s takto malými dětmi v buse chodí. ![]()
Navíc potřebuju vzít i kočár a maluju si to tak, že v buse zaparkuju kočár (popř. složím) a baziliška si vezmu k sobě na sedačku. Je to takhle v pohodě? Nic lepšího/bezpečnějšího mě v tomto případě nenapadá. Díky moc za sdílení vašich zkušeností.
@Horúcí brambor já jezdila s dvojčaty od 1 roku, nejdřív kratší trasy, autobusem uzpůsobeným pro kočárky. Od cca dvou let jakýmkoli se složeným kočárem. Dokud byl rozložený kočár, seděli v něm. Pak na sedačce. Cestovali jsme od roku a půl s přestupy i přes 100km, kombinovaně bus, vlak…
Jo, jak jinak? U nás se tedy dávno kočár neskládá (ani 17 let zpátky se to nedělalo) a dítě je buď v kočáru nebo u matky na sedačce. Hlavně ten kočár zabrzdi
Záleží co které dítě zvládne.
Od narození jsem dojížděla busem 40km k doktorovi. Kočárek jsem měla trojkombinaci, tak že byl ve vajíčku na konstrukci kočárku. Ve většině (teda u nás), kde je prostor pro invalidy, tak jsou i dvě sedačky s pásy. Kočár jsem zabrzdila a vajíčko dala na sedačku a připoutala. Pokud nebyl pás na sedačce, tak jsem kočárek i s vajíčkem připoutala na místo pro invalidní vozík, později jsem to dělala i s golfkovým kočárkem. Teď jsou malému 3 a jezdíme na sedačce, kde je pás, nebo mi sedí na klíně a různě zabavuji.
Zjisti si hlavně, zda má ten bus místo na kočárek, dolů ti nic dávat nebudou.