Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
v červenci jedeme do Chorvatska autobusem. Ptala jsem se v CK, jestli musíme vzít sedačku sebou. Prý ne, ale je to takový divný. Malýmu jsou 2,5 roku a neumím si představit, jak to bude v noci. Řidič zabrzdí a malej poletí na zem. Pak mi jedna kamarádka říkala, že jeli do Španělska a jejich sedačky nepasovaly do sedadla v autobuse, nešly zapnout nebo co. Tak já vůbec nevím
Nechápu, jak chceš v autobuse instalovat sedačku, když je tam jen pás kolem pasu? Alespoň ve většině, není tam upínací pás kolem krku přes rameno…
@katja.kuerti Tak vzít si ji nemusíte, ale bez ní je jízda autobusem v noci pro takto malé dítě opravdu nebezpečná.
Nám děcka v autobuse usnuly a spaly na nás. V sedačce by asi celou noc stejně nevydržely.
Tak podle me musi vedet v cestovce co a jak, jak s nimi cestuji rodiny s detmi. Ja bych osobne s tak malym prckem autobusem s cestovkou nejela…
Bez sedačky, jako můžeš ale je to zbytečné, stejně tam nejsou tříbodové pásy takže bude lítat… aspoň takhle mi to řekli v cestovce, jinak pro děti je daleko záživnější cesta autobusem než autem a to i co se týče pohodlí, děti to zvládají lépe než dospělí
a dospělí se aspoň nestresují řízením, vše má své pro a proti
@katja.kuerti Dost autobusů má dvoubodové pásy, kterými opravdu většina autosedaček nejde připnout. Většinou prostě děti jezdí připoutané na sedadle jen tím dvoubodovým. Mě se to taky teda ideální nezdá, ale moc jiných možností asi nebude.
A tak se zeptat v CK, jestli půjde na sedačku instalovat? Nebo mu ustlat pod nohama nebo v uličce? Teda pro mě nepředstavitelné, ale tak lepší, než aby žuchnul ze sedačky…Upřímně obdivuji odvahu jet s takto malým dítětem takovou dálku autobusem. Ani náš 4-letý by to nedal, a to absolutně nedal. Ale tak třeba s klidným dítětem jo.
Mi jeli před pár lety, lidi tam měli děti ale sedačku nikdo neměl, dítě spalo třeba na mámě… ono v některejch autobusech ty sedačky nejdou připevnit takže vám stejně bude k ničemu a jestli vám v ck řekli že je brát nemáte tak bych nebrala…
@pannda tak třeba když jezdíme z Německa do Čech, sedačku mít musíme, tak třeba proto se ptám!
@katja.kuerti píše:
@pannda tak třeba když jezdíme z Německa do Čech, sedačku mít musíme, tak třeba proto se ptám!
No vidíš…Němci si na to potrpí, tady na to kašlou..A jaký mají pásy?
Zrovna včera či předevčírem o tom byla reportáž ve zprávách, že v busech u městské dopravy nejsou pásy a pouze některé dálkové je mají, a to jen ty 2-bodové.
Manžel dělal chvíli v cestovce a protože měli autobusy jen s dvoubodovým pásem, tak odmítali děti dokud museli mít sedačku, tu věkovou hranici si nepamatuju, nešla tam umístit, tak jet děti prostě nemohly. Ono kdyby se něco stalo tak ten dopravce bude mít pořádný průšvih.
Tříbodovými pásy jsou vybaveny jen nejnovější autobusy (občas je mají ve student agency).
Dítě bez sedačky lze přepravovat jen v městské a příměstské autobusové dopravě. V meziměstské musí mít sedačku.
Osobně bych neriskovala ani spaní dítěte v uličce, když řidič prudce zabrzdí, tak by letělo jako projektil a mimo jiné ta ulička musí být volná pro pohyb osob. Buď bych jela s dopravcem, který zajistí bezpečnost VŠECH pasažérů nebo bych zvolila jiný dopravní prostředek.
Dříve jsem cestovala hodně se Student Agency do zahraničí. A jednou s námi jela maminka s malým dítkem a měla s sebou autosedačku a seděli hned u zadních dveří, na tomto jediném místě byl klasický pás. A jak někdo psal, že dítě by v autosedačce celou noc nevydrželo a proč by nevydrželo??? My se letos chystáme s malýma detma do Chorvatska, pojedeme přes noc a budou „sedět“ a spát
(doufám)!!!