Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A není šance, že by jel někdo s vámi, kdo by tě po příjezdu na chvíli zastoupil, třeba babička? Ten autobus by pro mě byl noční můra, nejen kvůli dětem ale i kvůli mě. Chvíli horko, chvíli zima, zastávky podle plánu. Naposledy jsem jela autobusem 4 hodiny a hlava mě bola, jak dávno ne.
V dětství jsme s rodinou jezdili k moři autobusem několikrát a vždycky se to dalo přežít
Už tenkrát natakovou dálku jezdily autobusy s klimatizací a hlavně, na tak dlouhou cestu se jezdí většinou přes noc - dost se toho zaspí a rychleji to uteče. Nějak si nevzpomínám, že by to pro nás byla nekonečná cesta, opravdu se to dalo, natož teď, když se děti můžou na chvíli zabavit mobilem/tabletem.
Tip, kam jet, to opravdu nemám. Sama bych někam jela, ale nevím kam ![]()
Já bych vzala někoho s sebou. Ne jen kvůli cestě, ale i kvůli celkovýmu pobytu. Bych se zvencla být na dovolený jenom s dětmi
A ještě s nima jet sama autobusem
Ty jsi teda kaskadér ![]()
No a obrovské množství lidí není mimo sezónu. Já jsem jako dítě byla vždycky uvolňovaná na konci června nebo na začátku září ![]()
@zwei.kinder píše:
Zdravím všechny a moc prosím o radu.Máte nějaký tip autobusem k moři (odjezd z Prahy), „kde není obrovské množství lidí“ a hotel je blízko pláže?
Mám dvě děti 6+7 v péči, kluk je lehce autista a malá prosí od loňska, že chce na pláž, nikdy u moře nebyla (s malým to prostě nešlo).
Holku do letadla nedostanu, kluk netuším co by dělal.
Sice nemám problém řídit na jeden zátah 1.300km, i auto na to máme, ale po cestě potřebuji 1/2 dne „vypnout“. No a jelikož jsem sám a děti „nevypnu“
Napadá vás něco?tak se nechci odrovnat řízením.
určitě někoho sebou.. představuju si situace kdy se ti třeba podvrtne kotník, sníš něco špatnýho, zvracíš.. prostě stát se může cokoliv a co pak s prckama…děti jsou ještě malý.. ono kdyby jim bylo 13-14 tak je to něco jinýho
já letos byla s malým na horách - malej si lyžoval ve školičce a mě lákalo zalyžovat si na vedlejším svahu, ale pak jsem to vzdala - představa že si zlomím noho a zůstane mi tam plonkový pětiletý dítě..nic moc..ale já jsem holt jen asi dost vyplašená.. tak to ber jako úhel pohledu
Nez autobus, tak bych radsi cestu rozlozila na 2 dny s prespanim nekde na hotelu, kde by se dalo deti i zabavit a relaxovat ![]()
@zwei.kinder - blizko mě napadá kemp San Francesco v Itálii, je krásný, byla jsem tam s dětmi nekolikrat (sama busem se 3 dětmi). Je tam ale ubytovani v chatkach. A v červnu by tam nemuselo být tolik lidí.
Jinak než jet 1 dospělý a 2 děti letecky tak po mých zkusenostech bych volila také autobus s dojezdem přes noc (sever Itálie, Chorvatsko).
Musis vedet ty jak kluk autista bude zvladat cestu busem, aby se potom nahodou nestalo, ze bude vyvadet a lide budou akorat nastvani
Ta cesta autobusem není tak hrozná, jako děti jsme dálkové cesty zvládaly v pohodě. Ale je „odvaha“ jet s autistou - jednak nevíš, jak bude reagovat na tu cestu a taky potom na pobyt u moře. Tím, že tam nebude „velké množství lidí“,to zachránit nemusíš.
Rozhodně by to chtělo další osobu - babičku, jejich matku
Nejvíc bych se bála, že autista se bude chovat nepředvídatelně a ostatní(nejev vy ale i cizí) budou akorát otrávení.
Co se týče zdravé dcerky, která touží po moři a nikdy u něj nebyla, tak je to úplně jedno.Bude šťastná, ať pojedete kamkoliv.
@zwei.kinder no já bych spíš teda zvážila to letadlo.
Holka má asi zkreslené představy, vem ji prárkrát na letiště. Nebo at´posoudí, co je pro ni a potažmo vás lepší-cesta letadlem 2 hodiny, nebo se drkocat náct hodin autem-busem?
Já nevim, ale nebude pro autistu ta dlouhá cesta moc?
Jinak asi moc neporadím, my z Brna dáváme Rieku za 6 hodin, odtam už je to kousek třeba na Krk. Chorvatsko.
Ale lidí je v létě všude plno…
Nám se teda naposled hrozně líbilo v Ruskamenu -u Omiše měli jsme to kousek na pláž, lidí moc nebylo, ale my byli v apartmánu, je tam teda i hotel.
Letos letíme na Rhodos, záměrně jsem vybrala ubytování v klidu, s minimem lidí.
Tip asi nemám, ale jen chci podotknout, že se toho autobusu neboj, párkrát jsem taky jela autobusem a viděla jsem i menší děti a v pohodě. Druhé mě napadlo, jestli by autem nemohl jet někdo s vámi? Chápu, že sama jet nechceš, také bych nejela, cokoliv se může stát, já nevím, nechci být zlým prorokem, ale můžeš si třeba zvrknout kotník a co pak? Takže chápu.
Lidi co pořád máte s tím kotníkem? Copak se dá zvrtnout kotník v autě při jízdě? ![]()
@zwei.kinder lokalitu neporadim, zed se vubec neorientuju…
Ale vlasrni zkusennost pridam.
Jela jsem pred lety ze stejne starymi detmi autobusem do Italie 100km jizne od Říma. Vyjizdi se vetsinou na noc, cca v 20 h tak deti driv nebo pozdeji usnou, autobus je ukodrca a rano uz jsou nateseny, koukaji z oken a sem tam jiz lze treba more zahlednout, jsou tam jiny stromy, tak uz to utece.
Přeju krasnou dovolenou.
No busem bych teda nejela
, otázka jak autista zvládá cestování? Co změna prostřdí, jestli to pro něj nebude spíš utrpení
. V tomhle je zase auto lepší- přestávky dle potřeby
a jela bych bud v červnu nebo začátkem září ![]()
Zdravím všechny a moc prosím o radu.
Máte nějaký tip autobusem k moři (odjezd z Prahy), „kde není obrovské množství lidí“ a hotel je blízko pláže?
Mám dvě děti 6+7 v péči, kluk je lehce autista a malá prosí od loňska, že chce na pláž, nikdy u moře nebyla (s malým to prostě nešlo).
Holku do letadla nedostanu, kluk netuším co by dělal.
Sice nemám problém řídit na jeden zátah 1.300km, i auto na to máme, ale po cestě potřebuji 1/2 dne „vypnout“. No a jelikož jsem sám a děti „nevypnu“
tak se nechci odrovnat řízením.
Napadá vás něco?