Autorská práva - ruční práce

2777
13.3.14 23:11

Autorská práva - ruční práce

Ahoj, ráda bych se zeptala někoho, kdo má znalosti autorského práva. Jedná se o ruční práce - vyšívání (záložky, magnetky, dětská bodyčka, trička). Jde o to, zda se na tohle autorské právo vztahuje, když si předlohu legálně zakoupím a poté ji vlastnoručně vyrobím a prodám? Nebo už je to vlastní výrobek? Snad mě chápete :oops: Děkuji
Příklad: http://www.nbvysivani.cz/…cici-tlapky/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
13.3.14 23:16

Tak logicky, pokud tu předlohu nebudeš množit, tak ji klidně můžeš vyšít a prodat, jako hotový obraz např. protože vlastně prodáváš svou práci - to vyšívání. Ale pokud koupíš jednu a vyrobíš z toho 100 dalších obrázků, tak už by problém být mohl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
13.3.14 23:20

@Gina108 Takže myslíš, že když bych chtěla udělat víc „kopií“ (což moc nejde, vždy je to originál s nějakou chybkou :P ), tak by to už bylo špatné? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
13.3.14 23:25

Tak toto by mě též zajímalo, už delší dobu sbírám odvahu rozjet kšeftík s ručními pracemi a vždy jsem se bála, že když něco okoukám a pak vyrobím a prodám, tak aby mě někdo nenapadl, že jsem to obšlehla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
13.3.14 23:25

Zkus se zeptat výrobce :think: Pokud tím nehodláš zaplavit trh (což si u ruční výšivky nedovedu z časových důvodů moc představit), tak to asi moc řešit nebude.
U zahraničních návodů na pletení jsem se setkávala s vymezením autorských práv (neplést na kšeft, pouze pro osobní potřebu, případně charitu a tak), ale většinou to bylo spíš ve formě zbožného přání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
13.3.14 23:29

@Knihomyš Díky, jenže vše jsou to zahraniční firmy a anglicky moc nešprechtím :nevim: Právě mi nejde do hlavy, že když si koupíš normálně předlohu, tak by to poté už přeci neměl být problém, protože už je to defakto tvá práce :nevim: A zaplavit trh vážně nejde :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
13.3.14 23:34
@Turante píše:
@Gina108 Takže myslíš, že když bych chtěla udělat víc „kopií“ (což moc nejde, vždy je to originál s nějakou chybkou :P ), tak by to už bylo špatné? :nevim:

Tak to ber jako třeba s CDčkama. Když si koupíš jedno originál CD a uděláš z něj stovky kopií a budeš je prodávat, tak se vydavatel onoho CD asi taky pěkně naštve… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
13.3.14 23:35

@Turante Před časem jsem klikla na stránky o šití, paní za nějaké částky nabízela návody a měla tam vykřičníkovou poznámku, že jak některé ze svých ušitých předloh najde na fleru, tak to stopne a já nevím co ještě…ale řekla bych, že zahraniční firma asi nebude lustrovat, jestli si tím nějaká maminka přivydělá pár kaček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
13.3.14 23:38

@Gina108 ale to přeci není to samé, tam není ta tvoje práce :nevim: Přeci, když bych chtěla šít oblečení z nějaké úžasné látky, kterou někdo namaloval, tak zaplatím za látku a ušiji oblečení a dál se to neřeší ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
13.3.14 23:39

@roksy25 No dobře, ale ono je pár kaček a pár kaček :nevim: Já bych si raději udělala živnosťák, než to dělat na černo a pak to vysvětlovala na finančním úřadě :zed: Asi by to chtělo právníka :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
13.3.14 23:43

@Turante @roksy25 no tak je fakt, že se zahraniční firma určitě po nějaké mamině vozit nebude :nevim:
Ale třeba s tou látkou - tu si nekopíruješ, tu prostě použiješ. Myslela jsem to tak, že když si koupíš 100 vzorů a vyrobíš 100 obrazů, tak OK, pokud si tedy už při prodeji vymíní pouze nekomerční využití, ale když koupíš jeden vzor a vyrobíš 100 obrazů, tak špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
13.3.14 23:47

@Gina108 No jo, ale riskuj to, že? :zed: Pak přijdou a člověk se nedoplatí :nevim: Hm, tak já už fakt nevím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
13.3.14 23:49

@Gina108
Myslím, že bude, na mimibazaru měla paní návod na háčkování Angry Birds a šli po ní :-)

• Citovat
  • Upravit
5420
13.3.14 23:51

@Turante to jo, to souhlasím, taky si budu dělat živnosťák. A co tam něco pozměnit? Aby se to trochu odlišilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
13.3.14 23:53

@roksy25 Tak můžeš změnit barvy třeba, ale dle mého to stejně nestačí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie