Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
poraďte prosím. Manžela babička (82) trpí někdy od ledna bolestí zad, když sedí nebo stojí (jde). Nebolí ji to jen vleže. Byla 2× v nemocnici a pokaždé ji pustily s tím, že je to dlouhodobý problém… tečka. Teď podruhé tam jela na rehabilitaci - dávali ji kapačky a chodily s ní po chodbě, toť vše. Prošla hodně vyšetřeníma, ale zdá se mi, že jí potřebují jen nějak odbýt a zbavit se starého člověka, na kterém moc nesejde… Jedná se o třebíčskou nemocnici, nejradši bysme ji dostali jinam, ale nevíme, jak na to.
Je normálně přemýšlející a donedávna i celkem fungující. Je akorát hodně silná.
Nevíte někdo co s tím nebo nemáte podobnou zkušenost?
Díky
@avm3 no první, co mě napadlo, že mě taky bolí záda…
ne, vážně. Prostě zainvestujte do fyzioterapeuta, profi maséra. Pokud nemá nějakou chorobu ¨(kardiostimulátor…), proč by nemohla mít masáž, tak na ní minimálně někdo sahne a řekne chyba je tam a tam (hnutý obratel) a skutečný profík je schopný to napravit např. dornovou metodou. Ale chce to fakt profíka, ne každý to umí, takže se cena pohybuje třeba 600-1000,– za masáž. V Praze a Benešově bych mohla doporučit, ale takhle daleko nevím.
Doktoři na tohle nejsou, ale pokud zjistíte, že to pomohlo, tak by to možná šlo na pojišťovnu…
to, že doktoři nechtějí investovat do starých lidí, je bohužel fakt.
Bohužel mají pravdu, zřejmě má degeneraci obratlů jako moje babička - to znamená, že jí sesedá páteř, deformují se obratle - jediné co je možné - přiměřeně se snažit se hýbat, nezůstat ležet a snažit se zbavit nadváhy
@avm3 píše:
Ahoj holky,
poraďte prosím. Manžela babička (82) trpí někdy od ledna bolestí zad, když sedí nebo stojí (jde). Nebolí ji to jen vleže. Byla 2× v nemocnici a pokaždé ji pustily s tím, že je to dlouhodobý problém… tečka. Teď podruhé tam jela na rehabilitaci - dávali ji kapačky a chodily s ní po chodbě, toť vše. Prošla hodně vyšetřeníma, ale zdá se mi, že jí potřebují jen nějak odbýt a zbavit se starého člověka, na kterém moc nesejde… Jedná se o třebíčskou nemocnici, nejradši bysme ji dostali jinam, ale nevíme, jak na to.
Je normálně přemýšlející a donedávna i celkem fungující. Je akorát hodně silná.
Nevíte někdo co s tím nebo nemáte podobnou zkušenost?
Díky
Já vím že ti to asi bude připadat kruté.. ale ono je to v tomhle věku asi fakt normální
Zázraky se prostě nedějí a nemládneme
Holky díky za příspěvky. Ona má hodně silnou nadváhu a nějaké velké hubnutí pravda nebude… ![]()
Ono je blbý, že jakýkoliv pohyb ji bolí, takže je to začarovaný kruh…
Mě je jí strašně líto a jsem naštvaná na doktory. Oni řeknou je to dlouhodobé, ale neřeknou, je to tak a tak… jakože sesedání obratlí, jak píše @bebu a tak a ot mě na českém zdravotnictví štve nejvíc. Řeknou něco, ale ne důvod…
@avm3 píše:
Holky díky za příspěvky. Ona má hodně silnou nadváhu a nějaké velké hubnutí pravda nebude…
Ono je blbý, že jakýkoliv pohyb ji bolí, takže je to začarovaný kruh…
Mě je jí strašně líto a jsem naštvaná na doktory. Oni řeknou je to dlouhodobé, ale neřeknou, je to tak a tak… jakože sesedání obratlí, jak píše @bebu a tak a ot mě na českém zdravotnictví štve nejvíc. Řeknou něco, ale ne důvod…
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě citlivé téma
![]()
Bohužel lékaři mají pravdu. Tvá babička už je stará a záda prostě bolet budou, protože se jí sesedají obratle. Nedá se s tím dělat vůbec nic, leda masáže, terapie, ale prostě už to nikdy nebude žádný zázrak ![]()
No, a co se týče té nadváhy - to je velký problém a pokud se babička nebude snažit trochu zhubnout, tak zdravíčko si to líbit nenechá a problémů bude mít čím dál více. Mám stejný problém se svou maminkou (je jí 56 let, takže by se dalo říct, že mladá ženská). Jenže je to prostě a jednoduše nenažrané a zmlsané prase. Denně 4 pytlíky gumových bonbonů, několik tabulek čokolády, minimálně jeden polárkáč, různé sladké tyčinky a tak podobně. Normální jídlo si nevezme, ale sladké do sebe cpe horem dolem. Takže za posledních 5 let přibrala 40 kg
. S tím samozřejmě přišly zdravotní problémy, spousty léků a jediný její pohyb je cesta z postele do koupelny, na záchod, do spíže na mlsky a před dům na cigaretku - takhle pendluje celé dny a noci
. Veškerý pohyb je pro ni utrpením, bortí se jí kosti, a jen leží, žere a kyne - chybu v sobě nevidí, prý kyne jen kvůli práškům, protože ona toho přeci moc nesní
- no, nesní. Pořádné jídlo si fakt nedá, zeleninu zná jen z obrázku, ale ten sladký humus, ten jí na kila. Ale prostě si to sama nepřizná a když jí někdo něco řekne, tak se urazí - jak malý spratek, potřebovala by dostat po tlamě
. Jednou se o ni budu muset starat já a jelikož je v podstatě nepohyblivá už teďka, tak jsem zvědavá, jak ji jednou budu třeba zvedat, když už teď váží pomalu 2× tolik, co já
![]()
Takže zakladatelko, babičce trošku pozměňte jídelníček. Snažte si ji trochu přimět k pohybu, alespoň pravidelně na procházku s ní běžte, aby alespoň trošičku pohubla a posílila svaly. Případně nějaké ty masáže, a třeba doplněk stravy. Mě osobně na bolesti hodně pomohlo užívání OK Beta plus a OK Gama plus (já to brala na bolavá kolena, ale po pár dnech jsem zjistila, že mě přestala bolet i záda)… Snažte se, ať babička neřeší bolesti analgetiky, protože to je dost velký prevít (hlavně pro starší lidi - naše babička je po nich úplně mimo, mluví z cesty, a občas mi připadá jako blázen. To nebylo, než začala brát léky na bolest)
Díky za příspěvek. Ona jí už celkem slušně, ale za ty roky se to nastřádalo… takže v 80 asi už nějaké veliké hubnutí čekat nemůžeme…
Moje babi je na tom stejně 85let, artroza ve všech kloubech, cukrovka atd.,nadváha ne. I když jí vše bolí snaží se chodit-o berlích-denně na procházky, sice krátké, docela pravidelné, u ní masáže už nehrozí. Občas si něco na bolest zobne, ale nejhorší teď bude zima. Říká, že když se vzbudí s bolestí, ví, že žije.
Na druhou stranu, buďte rádi, že jí vůbec vyšetřili, náš děda trpěl leta na záda, ale pak se potíže prudce zhoršily, jenže nic se neřešilo, až když začal hubnout(za tři měsíce 11kilo v 80letech),musela jsem obvolat lékaře, že to není normální, ať ho okamžitě pošlou na ct, bylo pozdě, rakovina žaludku v posledním stadiu +metastáze.
Bolesti zad by neměl nikdo podceňovat.