Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj a Dobrý den. Omlouvám je tu hodně diskuzí na tohle téma, ale prostě jsem ho musela založit
.Malé bude 13 měsíců od 11 obchází nábytek a od roka se pouští. Udělá tak 5-10 kroků někdy i více a to sama bez držení. Doma nosí capáčky, ale zajímalo by mě, jestli už koupit na doma bačkůrky? Všude máme PVC. Jestli to je je ještě zbytečné či ne. Děkuji moc. Hezký den přeji ![]()
Určitě je čas na bačkůrky s pevným kotníkem, capáčky nejsou nic, jen ponožka.
A bacha na uklouznutí, máme taky pvc, a kluk jednou ošklivě uklouzl až se musela volat rychlá.
Doktorka i prodavačky v obchodě mi řekly, že bačkůrky pro tak malé dítě spíše ne. Pro optimální vývoj je lepší, když je noha doma jen v protiskluzových ponožkách nebo capačkách.
@Busy Bee píše:
Doktorka i prodavačky v obchodě mi řekly, že bačkůrky pro tak malé dítě spíše ne. Pro optimální vývoj je lepší, když je noha doma jen v protiskluzových ponožkách nebo capačkách.
mě bylo řečeno, že jakmile se bude dítě více pohybovat na nohou-bačkůrky s pevným kotníkem.
Od ortopedky.
Mně bylo řečeno, že bosá noha patří na přírodní povrch. Na umělý povrch, což je třba i dlažba, plovoučka, ale i koberec, patří prý bota.
@momi33
Zaleží na každém, co si z těch doporučení vybere. Kamarádce zase radila její známá ortopedka, že bačkory doma fakt ne. Prostě někdo radí tak a jinej zase jinak. Já si přečetla několik článků a studií a bačkory zatím nedávám.
Ne ne ne
Pouze měkké capáčky nebo protiskluzové ponožky
Hlavně nohu nepoutat do boty dokud to nebude nezbytné ![]()
@Busy Bee píše:
@momi33
Zaleží na každém, co si z těch doporučení vybere. Kamarádce zase radila její známá ortopedka, že bačkory doma fakt ne. Prostě někdo radí tak a jinej zase jinak. Já si přečetla několik článků a studií a bačkory zatím nedávám.
tak my jsme dávali, a vzhledem k té pvc bych je dávala i z bezpečnostních důvodů.
Kluk necelý 2 r po pvc uklouzl, a rozsekl si hlavu.
A ortopedka, co nám to doporučila je vyhledáváná a pečlivá, takže jsme neměli důvod pochybovat ![]()
@knight na trávě, písku venku,, kdekoli venku je ideál bosá noha.. Ale na hladkém tvrdém povrchu se mají používat bačkůrky s kotníkem..taky to máme od ortopeda na dětské plochonoží ![]()
Ortopedi doporučují pevný kotník a fyzioterapeuti volný kotník..
@momi33 Ono co ortoped, to názor, bohužel. A pak si má člověk vybrat. ![]()
Zakladatelko, budeš se muset rozhodnout sama. Ono ti totiž i každý odborník řekne něco jiného. Já zastávám názor, pokud nemá dítě žádný problém, nechávat dítě co nejvíc naboso. A pokud bych obula do pevné obuvi, tak spíš do sandálků. Ty klasické bačkůrky doma máme dvoje a jsou teda šílené. Mě se vůbec nelíbí. Já to měla jednoduché. Moje děti obuv doma nesnášely /zřejmě jsou po mě, chodím furt bosa/, takže neustále byly bez bot. Naše pediatra radí bačkůrky, fyzio na koberci naboso a obout na tvrdé podlaze a náš ortoped radí obouvat doma až při problémech (pokud je nutné, aby dítě mělo nohu fixovanou, mělo podporu, má třeba vložky… apod.), jinak nechat nohu co nejvíce bosky. A teď babo raď, doporučení se neustále mění.
@knight Nechala bych jen v ponožkách nebo capáčkách. Já zase vím, že bolesti zad jsou od bot. Zvlášt těch s pevným kotníkem, ta noha pak není posílená, svaly nepracují tak jak mají, protože oporu jim dělají celou dobu ty boty. Pak je taky větší riziko zlomení kotníku atd. Takže za mě chodit co nejčastěji bosky ![]()
Nedala bych boty, jen ať se noha cvičí a má možnost pohybu. Podlaha je sice PVC, ale dítě často i leze, šplhá po gauči, překonává překážky atd., takže noha by se určitě měla moci hýbat.
Ono je to těžko, každý radí něco jiného. My máme plovoučky a koberce, dr. doporučila papučky, byli jsme ve vychvalované obuvi, tam paní taky doporuovala papučky, které jsme taky nakonec koupili. Přečetla jsem toho dost a spíš jsem byla přesvědčená, že lepší je nechat nohu na boso, než dusit v botě. Nicméně i tchýně se postavila proti mě, chlap hučel, že boty jo a jak jsem psala, paní v obchodě taky doporučovala. No a syn je měl na noze 3×, strašně se mu v nich potily nohy a ten smrad
No takže papučky jsou ve skříni, já se ne.eru 100× denně s tkaničkama, syn se lépe pohybuje, nohy se mu nepotí, ani nesmrdí. Máme dost studené podlahy, takže to jistíme hrubšíma protiskluzovýma ponožkama a myslím si, že je spokojenost na všech stranách. Jenže to si musí každý rozhodnout sám v sobě. Sto lidí, sto názorů ![]()
@Almira-Alm píše:
Ortopedi doporučují pevný kotník a fyzioterapeuti volný kotník..